TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 7.11.2022.
Već početkom 11. mjeseca europske metropole su počele s paljenjem blagdanskih lampica, a mi smo poželjeli unijeti tu čar u naše domove.
Iako je još poprilično rano za paljenje lampica u našim domovima, ovo je idealno vrijeme da počnemo eksperimentirati s kolačićima koje želimo praviti u nadolazećem razdoblju. Nakon što smo zamislili ugodnu atmosferu uz topli čaj potreban nam je desert uz koji ćemo uživati danima. Stoga, smo i ovog puta poželjeli nešto drugačiju slasticu, ali koja i dalje nosi tradicionalnu notu.
Čoko linzeri po receptu Lamije Trešnjo Muharemi stoga su se s razlogom ovog puta dobili mjesto u našoj Gourmet rubrici. Naime, komadići prhkog tijesta punjeni ukusnim nadjevom od čokolade razlog su da se ovog puta poigramo s nešto drugačijim receptom koji donosimo u nastavku.

Sastojci:
Priprema:
Puter sobne temperature miksati par minuta zajedno sa šećerom, nakon toga dodati jaje i vaniliju, izmiksati još kratko dok se sve ne poveže.
Dodati ostale suhe sastojke i sve sjediniti zajedno, također mikserom.
Smjesu oblikovati u loptu, pa malo rukama poravnati da bude tanje, umotati u streč foliju i ostaviti da se stegne 1 h u frižideru.
Nakon toga na pobrašnjenoj površini razviti tijesto oklagijom, pa praviti kalupima keksiće po želji.
Tepsiju od rerne obložiti pek papirom i redati keksiće, ostavljajući minimalno prostora između, jer neće puno narasti.
Peći na 170°, 10-12 minuta. Ostaviti par minuta da se prohlade, pa jedan keksić mazati recimo Nutellom, a drugim zatvoriti. Po želji posuti šećerom u prahu.
* * *
Foto: Lamija Trešnjo Muharemi
TEKST: Adelisa Mašić
Pariz je grad u kojem se deserti ne posmatraju samo kao slatki zalogaj, već kao mali čin umjetnosti.
U svakoj pekari i slastičarnici osjeti se posvećenost, preciznost i ona francuska lakoća kojom i najjednostavniji kolač postaje iskustvo.
Od kroasana koji se tope pod prstima, do savršeno glatkih macaronsa, francuski deserti su osvojili svijet, ali samo u Parizu možete doživjeti njihov pravi, izvorni okus.
Croissant: simbol francuskog jutra
Ništa ne definiše francuski doručak kao miris svježe pečenog kroasana. Lagano lisnat, bogat maslacem i taman toliko hrskav, ovaj klasik se najbolje jede stojeći, uz šoljicu espressa na šanku obližnje pekare.
Gdje probati: Maison Pichard i Du Pain et des Idées nude kroasane koji podsjećaju zašto je Pariz kolijevka savršenog peciva.
Crème brûlée: jednostavnost koja osvaja
Tanka karamelizovana korica i baršunasta krema ispod nje čine crème brûlée jednim od najpoznatijih francuskih deserta. Nježan, topao i elegantan u svakoj kašičici, simbol je jednostavnosti koja ne traži ukras.
Gdje probati: U Le Procopeu, najstarijem kafiću u Parizu, crème brûlée se i danas priprema po recepturi staroj više od dva stoljeća.
Tarte Tatin: čarolija od jabuka
Legenda kaže da je nastao slučajno, kad su sestre Tatin okrenule pitu naopako. Rezultat? Desert koji je postao sinonim za toplinu i domaći miris karameliziranih jabuka.
Gdje probati: U legendarnom Café de Flore, gdje se uz šolju kafe i pogled na parišku ulicu poslužuje Tarte Tatin u svom najklasičnijem obliku.
Éclair: desert koji se jede pogledom
Éclair je spoj elegancije i tehnike: hrskava vanjska kora, bogat punjeni krem i glazura koja blista poput ogledala. U Parizu su od njega napravili umjetnost.
Gdje probati: L'Éclair de Génie nudi kreativne verzije: od klasika s čokoladom do modernih, sezonskih varijacija.
Macarons – francuski klasik s modernim twistom
Nježni, šareni i gotovo previše lijepi da bi se pojeli, macarons su postali globalni simbol francuske sofisticiranosti.
Savršeno lagani, s tankom hrskavom koricom i kremastim punjenjem, u Parizu su neizostavan suvenir.
Gdje probati: Pierre Hermé i Ladurée su imena koja ne treba posebno predstavljati. Prvi nudi hrabre i inovativne kombinacije, dok je drugi sinonim za bezvremensku eleganciju.
Francuski deserti nisu samo slatkiši, oni su izraz kulture, preciznosti i uživanja u trenutku, jer u Parizu, i najmanji zalogaj nosi priču o tradiciji, vremenu i ljubavi prema detalju.
Foto: @lise_frt
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!