TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 7.11.2022.
Već početkom 11. mjeseca europske metropole su počele s paljenjem blagdanskih lampica, a mi smo poželjeli unijeti tu čar u naše domove.
Iako je još poprilično rano za paljenje lampica u našim domovima, ovo je idealno vrijeme da počnemo eksperimentirati s kolačićima koje želimo praviti u nadolazećem razdoblju. Nakon što smo zamislili ugodnu atmosferu uz topli čaj potreban nam je desert uz koji ćemo uživati danima. Stoga, smo i ovog puta poželjeli nešto drugačiju slasticu, ali koja i dalje nosi tradicionalnu notu.
Čoko linzeri po receptu Lamije Trešnjo Muharemi stoga su se s razlogom ovog puta dobili mjesto u našoj Gourmet rubrici. Naime, komadići prhkog tijesta punjeni ukusnim nadjevom od čokolade razlog su da se ovog puta poigramo s nešto drugačijim receptom koji donosimo u nastavku.

Sastojci:
Priprema:
Puter sobne temperature miksati par minuta zajedno sa šećerom, nakon toga dodati jaje i vaniliju, izmiksati još kratko dok se sve ne poveže.
Dodati ostale suhe sastojke i sve sjediniti zajedno, također mikserom.
Smjesu oblikovati u loptu, pa malo rukama poravnati da bude tanje, umotati u streč foliju i ostaviti da se stegne 1 h u frižideru.
Nakon toga na pobrašnjenoj površini razviti tijesto oklagijom, pa praviti kalupima keksiće po želji.
Tepsiju od rerne obložiti pek papirom i redati keksiće, ostavljajući minimalno prostora između, jer neće puno narasti.
Peći na 170°, 10-12 minuta. Ostaviti par minuta da se prohlade, pa jedan keksić mazati recimo Nutellom, a drugim zatvoriti. Po želji posuti šećerom u prahu.
* * *
Foto: Lamija Trešnjo Muharemi
TEKST: Adelisa Mašić
Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.
Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.
Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.
Trik koji sve mijenja:
Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.
Foto: @blueberry_and_basil
A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.
Sastojci:

Foto: @lottastichler
Priprema:
Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.
Foto: @blueberry_and_basil
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!