Mali prostor za dječiju sobu: mama Maša otkriva kako iskoristiti puni potencijal - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Mali prostor za dječiju sobu: mama Maša otkriva kako iskoristiti puni potencijal

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

MAME RULZ
27.2.2023.

Svjesni smo da pronalaženje ideje za dječiju sobe može biti izazovno jer njihovi ukusi se stalno mijenjaju kako rastu, mogu biti izbirljivi u pogledu najčudnijih stvari poput jastuka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ovoj kombinaciji dodate nedostatak prostora uhvatit ćete sebe kako konstantno tražite ideje i pametna rješenja za malu dječiju spavaću sobu.

Upravo zbog toga mislimo da je vrijedno dobro razmisliti prije nego što kupite namještaj ili krenete po farbu, a prije svega zaviriti u profil mame Maše @masha_kindjer, pročitati konkretne savjete i dobiti inspiraciju u vidu preslatkih dekor detalja.

 

Maša Kinđer Petrić 

 

Ako se pitate kako ćete dobiti malu sobu u kojoj će se smjestiti mnoge stvari vašeg djeteta, osigurati da je to mirno mjesto za spavanje i kutak za razvijanje mašte, Marijanine smjernice su odlične za početak.
 

Na Instagram profilu teško je ne primijetiti preslatke kadrove dječije sobe, kako biste ju vi opisali?
 

Naša dečija soba (ili do skoro samo Vasjina soba) je pre svega mala, ali poprilično funkcionalna prostorija. Mislim da su to dva prideva koja je najbolje opisuju.


 
 

Čime ste se vodili pri uređenju dječije sobe?

Ova soba je prošla baš dosta faza što samo ide u prilog činjenici da je i ona rasla zajedno s Vasjom i prilagođavala se njenim aktuelnim potrebama. S obzirom da je poprilično mala sve vreme sam pokušavala (i pokušavam) da pomirim funkcionalnost i estetiku kao, po meni, najbitnije stavke prilikom uređenja bilo kog enterijera pa i dečije sobe.

 

 

 

Sve je prepuno zanimljivih detalja od kojih, čini nam se svaki ima svoju priču, a šta se prema vašem mišljenju treba naći u svakoj dječijoj sobi?
 

Prostor za skladištenje i još prostora za skladištenje :)

Pored onih najosnovnijih elemenata, poput kreveta recimo, svaki roditelj bi, spram afiniteta svog deteta, trebalo da kreira enterijer prostora u kom dete provodi svoje vreme i osluškujući njegove potrebe bira elemente koji će naći svoje mesto u istom.
 

 

 

Toliko mnogo stvari, igračaka, polica, detalja, ormarića, krevet… kako se izboriti sa ograničenjem malog prostora za dječiju sobu?
 

Nikako. :)

Ako je suditi po Vasji, kada je igra u pitanju, nijedan prostor nije dovoljno veliki. :)

Šalu na stranu, ako se prostor dobro organizuje, obezbedi dovoljno prostora za skladištenje, naprave tematske “zone” (kutkovi) za igru - sve je moguće. Znate onu staru,  “kad čeljad nisu besna kuća nije tesna”.

 

Foto: @masha_kindjer

 

Koje su igračke i knjige koje Vasja sada posebice voli?
 

Vasja je veliki maštar (kao i većina dece) i stoga voli igre u kojima može da ispolji svoju kreativnost i izmašta neki svoj svet, neku svoju priču. Zato su joj među omiljenim igračkama upravo one koje pozivaju na takvu akciju. Setovi drvenih kocki za gradnju, lego kocke, razne figure, kućica su samo neke od njih.

U zadnje vreme dosta vremena provodi i za svojim radnim stolom, crtajući, a neretko i svi zajedno igramo neku od mnogobrojnih društvenih igara koje posedujemo.

Knjige su Vasjina velika ljubav! Trenutno čitamo Isidoru Mun, Luckastu Lotu i Mamba Džamba, ali kada su knjige u pitanju tu nam treba jedan poseban članak da obradimo temu kako dolikuje. :)
 


Foto: @masha_kindjer

 

Da li ste uspjeli pronaći neki funkcionalan metod za organizaciju igračaka ili možda bolje opisati kao "kreativnog nereda"?
 

U teoriji da, u praksi ne!

Teoretski bi dovoljan broj kutija, korpi, džakova i gajbica i dobra organizacija igračaka u njima trebalo da reši stvar. Ali…  Ja još uvek nisam uspela da Vasju dovedem na taj nivo utreniranosti ma koliko se trudila. Zato pokušavam da nađem neko diplomatsko rešenje - nju da dodatno motivišem u vezi svega toga, a sebe da naučim da prihvatim da to nije showroom već soba u kojoj se jedno dete zapravo igra i provodi svoje vreme.

 

 

 

Imate li neki savjet za mame koje sad tek kreću u misiju opremanje dječije sobe?
 

Hmmm… Možda par sitnica… Po mom skromnom mišljenju krupniji komadi nameštaja i podna obloga bi najbolje bilo da budu nekih neutralnih boja jer će igračke, knjige, posteljina, zidni dekor i ostale dečije sitnice uneti sasvim dovoljno šarenila.

Obezbedite dovoljno prostora za skladištenje - kutije, korpe, dekorativni džakovi  su odličan način da zamaskirate sve te silne džidža bidže bez kojih je život jednog prosečnog deteta apsolutno nezamisliv.

Pokušajte da ostavite što više praznog, rasterećenog prostora na podu - vreme provedeno u igri na podu je ubedljivo najomiljenije!

I poslednja, ali ni u kom slučaju najmanje važna stvar - osluškujte svoje dete i njegove potrebe i spram toga kreirajte prostor u kome će ono provoditi svoje vreme.


Foto: @masha_kindjerBudući da će se Vasji uskoro u sobi pridružiti i Val, na Instagram profilu ste otkrili da ste već smislili interijer. Možemo li dobiti neki sneek peek i više detalja?
 

Hehehhee, ništa vam nije promaklo. :)

S obzirom da ni sama nisam sigurna u kom ćemo tačno trenutku napraviti seobu Vala u sestrinu sobu, ne preterujem s planovima.

Ono što je izvesno jeste da ćemo ići na varijantu kreveta na sprat, što neutralniju paletu, svetle boje (zbog veličine prostora) i neku kul unisex tapetu.

 

Foto: @masha_kindjer***
Naslovna fotografija: @masha_kindjer

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno