MAME RULZ: Naida, Sandra i Amila o prvim mjesecima s bebom i lekcijama koje su naučile - Bonjour.ba - bh.lifestyle magaz...

MAME RULZ: Naida, Sandra i Amila o prvim mjesecima s bebom i lekcijama koje su naučile

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

MAME RULZ
1.12.2022.

Rubrika #MAMERULZ jedna je od naših omiljenih, budući da svaka trudnoća, majčinstvo, roditeljstvo, imaju svoju posebnu priču i put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato ne iznenađuje zašto, uz preporuke stručnjaka, knjige, savjete koje dobivamo od najbližih, kao i vlastitu intuiciju, nerijetko u razgovoru s bh. damama dobijemo dodatnu inspiraciju, preporuke i lekcije.
Naida Klico, Sandra Jamaković Šabanović i Amila Ćoralić, dame su koje redovito na svojim mrežama dijele vlastita razmišljanja i emocije, otkrivaju kako ih je majčinstvo promijenilo, kako su se snašle u najljepšoj ulozi, dok su njihova razigrana djeca već ukrala simpatije svojim preslatkim osmijesima i avanturama.

Upravo smo s njima razgovarali o tome kako su se snašli u ulozi roditelja i koji su im bili najveći izazovi, koji bi savjet dali sebi na početku trudnoće, kao i koje dodatke smatraju neophodnim u dječjoj sobi. Saznali smo i što im daje samopouzdanje, kao i kako su se nosili s nesigurnostima u prvim danima s bebama. 
Otkrile su nam i kako su Pampers Pants Stop & Protect olakšale svakodnevne avanture presvlačenje bebe koja već sama istražuje svijet, te ga učinile još ljepšim, bez nereda. Jeste li znali da je čak 54% roditelja u Europi tijekom ispitivanja otkrilo da većina nereda najčešće završi na leđima beba te da bi se čak 41% njih osjećalo samopouzdanije kao roditelj kada bi imalo opciju koja će im pripomoći umanjiti takve situacije?

 U nastavku donosimo intervju s Naidom, Sandrom i Amilom koje nam otkrivaju i koje su lekcije naučile od mališana, kao i kako izgleda jedan njihov dan. 
 

Kako ste se vi i vaš partner snašli u ulozi roditelja i što su bili najveći izazovi?

Naida: Kroz prve dane roditeljstva, shvatili smo da smo ušli u potpuno novi svijet, kojeg smo trebali istražiti. Slušajući naš instinkt i potrebe bebe, nakon samo nekoliko sedmica sve je bilo puno lakše.
Biti roditelj je uistinu poseban osjećaj. Emociju i ljubav koju osjećate prema tom biću, koje se „odjednom“ pojavilo u vašem životu, nemoguće je opisati riječima, sve dok to ne osjetite na svojoj koži i u svom srcu. Za novopečene roditelje svaki dan predstavlja novi izazov. Prvo mijenjanje pelena, prva uspavljivanja, prvi zubići, temperatura… Koja flašica i koja hrana su najbolji za vaše dijete?

Istraživanja, pitanja i potpitanja su sastavni dio naše svakodnevnice, ali svaki njen osmijeh i pogled je vrijedan našeg zalaganja. Svaki napredak koji ostvari, nagrada je za naš trud, a ta nagrada je srce puno sreće i zadovoljstva.

 


Koji savjet biste dali sami sebi da ste sad na početku trudnoće?

 


Amila: Opusti se i znaj - nakon prvih iscrpljujućih mjeseci biće svakim danom sve lakše i ljepše. Sve neprospavane noći, umor i ludi ples hormona iščeznuće lagano u nepreglednoj silini ljubavi koja će svakim danom sve više rasti. Ne googlaj ništa, uživaj!

 Kako najčešće provodite vrijeme i kako izgleda jedan vaš klasičan obiteljski dan?


Sandra: Naš dan počinje otprilike oko pola 7 kada budim Miu za vrtić. Standardne jutarnje aktivnosti.
Ukoliko se Ela ne probudi u navedenom vremenu, ja ili odmaram u tom periodu ili završim posao koji imam. Nakon njenog buđenja opet standardno - presvlačenje, doručak, kafa. Idemo u šetnju i kupovinu i vraćamo se kući na popodnevno spavanje. Dok Ela spava, ja pravim ručak i čekam da stigne ostatak ekipe. Ručak, kafica, šetnja ili neka druga aktivnost u zavisnosti od vremena, igranje, kupanjac i spavanje. Ništa drugačije od većine obitelji sa djecom tokom radnih dana.

 


 

Što je jedna stvar koju ste naučili o sebi zahvaljujući svom dječaku?


Amila: Za ovih 15 mjeseci naučio me je zaista dosta toga. Ali najvrijednije i najdraže od svega je to što sam naučila da mogu voljeti do neslućenih granica, imati strpljenja, blagosti, nježnosti i usta razvučena u iskreni osmijeh bez obzira šta se oko nas dešavalo i kako svijet izgledao.


Koje lekcije od vaših roditelja vam uvijek padaju na pamet sad kad ste i vi majka?
 

Naida: Svi smo mi kao djeca znali zakolutati očima na neke savjete naših roditelja, da bi kasnije promislili o tome i shvatili da su bili u pravu. Tu je dobro poznata rečenica: “'Jednog dana ćeš i ti imati djecu, pa će ti biti jasno o čemu sam ti pričao/la!'’
I zaista je tako.

Životne lekcije koje naučite kada ste roditelj, jedne su od najvažnijih lekcija koje ćete ikad naučiti. Svaki roditelj se trudi odgajati svoje dijete onako kako misli da je najbolje. A u kakvu će osobu dijete izrasti, ovisi umnogome i od onoga što im mame i tate usade od malena.
Mnogo priče, pjevanja, zagrljaja, smijeha, nježne discipline, empatije i ljubavi. To je način na koji sam ja odrastala i trudim se prenijeti i na svoje dijete. Smatram da se na taj način djeca najbolje razvijaju, žive slobodno te istražuju svijet oko sebe. Roditeljska emocionalna pismenost je jako bitna za razvoj djeteta u sretno i samoaktualizirano biće.


Koje dodatke u dječjoj sobi smatrate neophodnima u samom početku odrastanja djece i kako su upravo Pampers Pants pelene olakšale vašu rutinu?

 

Naida: Prvi na listi je Baby Bjorn bouncer. Vrlo rado ga preporučujem trudnicama i novopečenim majkama. Ergonomska ljuljačka koja vam olakšava svakodnevnicu sa bebom. Dok se dijete zabavlja, ljulja i na sigurnom je, vi imate vremena da radite kućne poslove. Pored toga će vam sačuvati leđa. Odlična stvar!

Svaka majka želi najbolje za svoje dijete. Prva pomisao na pelene je uvijek bila Pampers. Isprobali smo sve njihove linije, ali Pampers Baby Pants nam je za sada omiljena. Ajlin je već u uzrastu kada nema strpljenja za duga presvlačenja. Pants opcija je savršena za nas. Možete ih navući lako poput gaćica, čak ako je vaša beba u pokretu, a zatim ih i brzo svući zahvaljujući trakama koje se lako cijepaju. Džep Stop&Protect pomaže spriječiti propuštanje straga. Zahvaljujući elastičnom materijalu Pampers Pants, pelene su jednostavne za nošenje i mijenjanje te se savršeno prilagođavaju svim bebama. Imaju zaštitu od nepropuštanja i do 12h.
Sve što nam je potrebno, u jednoj peleni.

 Sandra: Pored osnovnih stvari, krevetac, prematalica, higijenske potrepštine, pod must have su i naravno dobre pelene. Tu je Pampers bez sumnje broj 1, pogotovo u tim prvim danima jer imaju tako realne brojeve i male pelene za bebe koje se rode sitnije od prosjeka. Nama su dosta olakšale posao, pogotovo s Miom jer je ona imala 3050 gr i u bolnici je spala na 2750 gr, a bila je svega visoka 50 cm i jako je bila sitna, tako da su spašavale stvar i sve držale unutra, a svi znamo kako to bude prvih dana. :)

Amila: Podloga za presvlačenje sa svim potrebnim sitnicama na dohvat ruke je nešto što zaista olakšava. Pampers koristimo od prvog dana ali pravo olakšanje uslijedilo je kada je presvlačenje pelena postalo ozbiljan adrenalinski sport, a bebu nemoguće umiriti na sekundu i poleći - spas smo pronašli u Pampers Baby Pants pelenama koje oblačimo u igri, stojeći i za tili čas.

 

 

 

* * *
Foto: Naida Klico, Sandra Jamaković Šabanović i Amila Ćoralić

Povezani članci

Najpopularniji članci