TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 7.1.2025.
Uređenje male kuhinje i trpezarije ne mora biti izazov ako znate kako iskoristiti prostor na pravi način i iskoristiti puni potencijal prostora.
Kroz pametne trikove i kreativna rješenja, mali prostori mogu postati funkcionalni, organizovani i estetski privlačni. Donosimo vam četiri ključna savjeta kako to postići.
Iskoristite vertikalni prostor
U manjim prostorima svaki centimetar je bitan, a zidovi nude nekada neiskorišteni potencijal.
Visoke zidne police ili ormarići mogu vizuelno učiniti prostor većim tako što dosežu do plafona, a samim time maksimizirat ćete prostor za skladištenje. Koristite donje police za svakodnevne predmete, a gornje za one koje rjeđe koristite.
Postavljanje kukica za lonce ili kuhinjski pribor na zid oslobađa radne površine. Također, magnetne trake za noževe ili začine možete staviti ispod gornjih ormarića. Ovim trikom ćete uštediti prostor u ladicama i učiniti prostor organizovanim.
Osvjetljenje kao ključni element
Dobro osvjetljenje može transformisati prostor, posebno u malim kuhinjama i trpezarijama.
Višeslojno osvjetljenje koje čine prostor ujednačenim. Kombinujte centralno osvjetljenje sa zidnim lampama ili LED trakama ispod ormarića za ravnomjernu rasvjetu.
Ako imate prozor, koristite lagane i prozirne zavjese koje omogućavaju maksimalan ulazak prirodne svjetlosti.
Birajte svijetle boje i reflektirajuće površine
Prava kombinacija boja i materijala može učiniti da mali prostori izgledaju veći i svjetliji.
Neutralne boje kao što su bijela, svijetlo siva ili pastelni tonovi idealni su za zidove i ormariće jer reflektuju svjetlost i vizualno otvaraju prostor.
Upotreba staklenih površina na stolovima ili sjajnih ploča na ormarićima daje dubinu prostoru.
Postavite ogledalo u trpezariju kako biste reflektovali svjetlost i stvorili iluziju većeg prostora što također postaje šarmantni detalj u prostoriji.
Odaberite multifunkcionalan namještaj
U malim kuhinjama i trpezarijama, namještaj koji ima više funkcija je jedno od ključnih rješenja za povećanje prostora kako vizuelno tako i praktično.
Odaberite sto koji se može proširiti kada imate goste i sklopiti kada nije u upotrebi. Uz sto trpezarijske klupe s prostorom za odlaganje ispod sjedala idealne su za manje prostore i kreiraju više mjesta za skladištenje.
Police na izvlačenje kao uski vertikalni elementi koji se izvlače, idealni su za spremanje začina ili namirnica koje maksimalno koriste svaki centimetar dostupnog prostora.

Foto: @bruchstudio
Mala kuhinja i trpezarija ne moraju biti prepreka funkcionalnosti i estetici. Ključ je u planiranju, korištenju pametnih rješenja i odabiru pravih elemenata kako biste stvorili prostor koji je praktičan, organizovan i ugodan za svakodnevno korištenje.
Uz ova četiri trika, vaša mala kuhinja i trpezarija mogu izgledati i funkcionalno i lijepo, a vi ćete uživati u svakom trenutku provedenom u njima.
* * *
Naslovna fotografija: @homeinheidelberg
TEKST: Bonjour.ba
Postoje domovi u kojima ukrašavanje jelke nikad nije samo početak blagdanske sezone.
To je mali porodični ritual, trenutak u kojem se vraćamo onim dragim navikama koje smo ponijeli iz djetinjstva: biranje kuglica, slaganje lampica, potraga za 'onim jednim ukrasom' bez kojeg jelka nije potpuna.
To je i trenutak u kojem dom na kratko zastane. Lampice zamijene dnevnu svjetlost, prostor postane topliji, a oni tihi razgovori i smijeh stvaraju atmosferu zbog koje sve izgleda nježnije nego inače.
Možda baš zato, iz godine u godinu, mnogi od nas traže mjesto koje može probuditi tu istu emocionalnu iskru. Prostor u kojem počinje sezona ideja, inspiracije i onog poznatog blagdanskog uzbuđenja.
Ove godine, ta priča dobila je novo poglavlje. Oli Living, novootvoreni odjel prodajnog centra Oli koji se nalazi na adresi Vukovarska 68 u Posušju, okuplja sve što dom čini domom: od predmeta koje svakodnevno koristimo do detalja koji mijenjaju atmosferu prostora.

Kako je mala ideja postala početak blagdanske sezone
Prije nego što je Oli Living dobio svoje ime i prostor, postojala je mala porodična trgovina u kojoj je svako ukrašavanje polica donosilo isto ono iskreno uzbuđenje koje i danas osjećamo u blagdanskom periodu. 
Ivana Begić, kreativna direktorica Oli Living tima
Nekoliko pažljivo odabranih dekoracija, puno mašte i želja da se ljudima donese komadić topline bili su temelj ove priče.
Godinama kasnije, iza ideje i koncepta uređenja stoji Ivanina vizija, koju je cijeli tim pretvorio u ono što danas vidimo. Putovanja na evropske sajmove, istraživanje trendova i biranje kolekcija u showroomima oblikovali su današnji asortiman: spoj nordijske jednostavnosti, londonskog šarma i topline juga. 
Ivana Begić, kreativna direktorica Oli Living tima
Zato se u Oli Living ne ulazi samo radi kupovine, nego radi osjećaja. Upravo tu počinje božićni dio priče, onaj zbog kojeg se svake godine vraćamo.
Osam priča, jedna sezona: Kako izgleda Božić u Oli Livingu?
Blagdanske dekoracije u ovom prostoru nisu samo izložene, već pretvorene u osam tematskih svjetova, od kojih svaki ima svoju boju, atmosferu i emociju. Posjetitelji gotovo uvijek prepoznaju 'svoju temu' čim zakorače u prostor.
Među njima je i Ralphie’s, cozy estetika koja je ove godine osvojila internet: topli tonovi, meke teksture i doza nostalgije koja podsjeća na filmske praznike kakve pamtimo iz djetinjstva.
Tu je i novi koncept 50/50: jedna polovina jelke uređena je u stilu snježne šume, s bijelim i srebrnim tonovima, dok druga donosi toplu, klasičnu blagdansku atmosferu doma.
Dva jasno različita stila spojena su u jednu jelku, tako da posjetitelji mogu vidjeti kako obje estetike funkcionišu u praksi.
Kako bi ove priče doživjeli svi, uvedeno je i novo pravilo: ukrašene jelke i dekoracije na njima nisu na prodaju.
Godinama su upravo one prve nestajale, često prije nego što ih je većina posjetitelja uopće stigla vidjeti. Ove sezone, želja je bila jednostavna, da svako ko zakorači u Oli Living može doživjeti cijelu čaroliju, bez žurbe i straha da je zakasnio.
Kada se tihi rad pretvorio u blagdanski prizor
Blagdanski izlog u Oliju otvoren je 15. novembra, i već prvih sati bilo je jasno da to nije samo još jedno otvaranje. Ljudi nisu prolazili, vraćali su se. Neki da bolje pogledaju, drugi da zastanu još malo, treći da povedu nekoga kome žele pokazati ono što su upravo doživjeli.
U stvaranju ovogodišnjeg izloga učestvovali su svi koji godinama grade ovu priču: porodica, tim zaposlenih i ljudi koji stoje iza svakog detalja. Birali su lampice, usklađivali boje, slagali ukras po ukras, i upravo je taj zajednički rad dao prostoru posebnu toplinu.
Svako je donio dio sebe, i možda je baš zbog toga ovogodišnji izlog toliko topao. Ne topao svjetlom, nego osjećajem.
Prvog dana, posjetitelji su se zadržavali satima. Šetali su polako, gledali detalje, fotografisali, a najviše vremena provodili su pred jaslicama koje su ove godine dobile središnje mjesto. 
Vidljive još s glavne ceste, jaslice su postale mali magnet za sve generacije: djeca su prilazila širokih očiju, odrasli s tihim smiješkom, kao da se u njima probudi zaboravljena uspomena.
U vrijeme otvaranja, saksofon Borisa Bomoštara ispunio je prostor božićnim klasicima. Tonovi su se spojili s toplinom svjetla, stvarajući atmosferu koja je djelovala gotovo filmski, kao prizor koji bismo najradije zaustavili na trenutak duže.
Među jelkama, dvije su odmah pronašle svoju publiku: bordo, duboka i sofisticirana, i klasična crvena, ona bez koje blagdani jednostavno nisu potpuni. Različite po tonu, a iste po emociji koju bude.
A priča još nije završena. Tek nas čeka glavni detalj: raskošna jelka u Ralph stilu, koja će zaokružiti cijeli izlog i označiti trenutak kada blagdanska sezona u Oliju zvanično počinje.
Ako je suditi po prvom danu, ova sezona će trajati malo duže, izgledati još toplije i ostaviti utisak koji se pamti.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!