Kroz #girltalks s Majom Topčagić smo razgovarali o fotografiji, automobilima i snovima - Bonjour.ba - bh.lifestyle magaz...

Kroz #girltalks s Majom Topčagić smo razgovarali o fotografiji, automobilima i snovima

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

INTERVJU
15.12.2022.

Maja Topčagić bh. je fotografkinja s kojima smo već mnogo puta razgovarali o kreativnosti, stilu i pomicanju granica. Ovaj put povod našem virtualnom razgovoru bio je njen posljednji fotografski poduhvat koji je realizirala u suradnji s brendom Porsche.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Uživali smo u neodoljivom spoju Majinih fotografija te Porsche Taycan automobila koji predstavlja krunu razvoja ovog kultnog brenda. Ekološki je prihvatljiv, komforan, pomaže vam da oblikujete svakodnevnicu prema vlastitim afinitetima te ne pristajete na kompromise kada su u pitanju vrhunske performanse.

Maju je Taycan odveo do Livanjskog polja, gdje je kreirala fotografije koje su čista magija i ostvarenje snova koje je imala. Otkrila nam je više o kompletnoj avanturi, projektu SHIFT by Porsche, ali i strasti, auteničnosti, snazi, ljubavi prema adrenalinu i novim avanturama.
 

Ko je ustvari Maja Topčagić?


Pa prije svega ja sam najponosnija mama jedne posebne djevojčice. Profesorica matematike i informatike, profesionalna art + fashion fotografkinja, model, art direktorica, influencerica... Kao što vidite imam mnogo uloga. (smijeh)
Ali moja strast je oduvijek bila fotografija. Živim taj san već 12 godina, a u zadnje vrijeme sam često s obje strane kamere.

 


Kada je počela tvoja ljubav s Porsche brendom?


Ja sam fotograf, samim tim i esteta tako da sam se prije svega zaljubila u Porsche kroz fotografiju i njegovu fascinantnu siluetu. A kada sam sjela u Porsche to je bilo nevjerojatno! To nije samo auto, to je iskustvo. I to ne bilo kakvo. ;) To je osjećaj.
Znate onaj osjećaj kada ste svjesni da je to - to? 
Baš to sam doživjela kada sam prvi put sjela u Porsche. To je TO.
Voziti Porsche je kao da klizite po zraku. Osjećaj slobode.

 Projekat SHIFT by Porsche usmjeren je na jačanje žena i rušenje stereotipa. Žele osnažiti žene da mogu ostvariti baš sve sto žele. Što bi ti rekla, koja je poveznica između brenda Porsche i fotografije? Koje vrijednosti dijelite?


Kao prvo, strast prema onome što stvaramo i pružamo. Autentičnost. Snagu. Kvalitet. Ali prije svega, viziju. Moje fotografije nisu samo fotografije. Vizija je prva stvar koja vas izdvaja iz mase. Fotografije koje, kada ih prvi put vidite, odmah znate da su moje.
Imaju "ono nešto". Tako je i sa brendom Porsche.
On ima "ono nešto".
Autentičnost.
Snagu.
Strast.
Njega ne upoređujete ni sa bilo kojim drugim brendom.

 


Već si ispunila nekoliko svojih snova. Mnogi se slažu da su jaka volja, dinamičan duh i upornost ključni za uspjeh. Što bi ti preporučila damama koje žele postati fotografkinje? Kako da oživimo svoje snove?


Oduvijek sam znala šta želim. I uvijek željela više.
Često kažem: "Ideja bez realizacije je samo ideja." Ako ne realizujemo svoje ideje, one zauvijek ostanu samo ideje u našoj glavi. Komfort zona nas ubija.
Zato je bitno da ne čekamo pravi trenutak, nego aktivno radimo na svojim snovima.
Djelujemo odmah. Rizikujemo. Samo tada ćemo san pretvoriti u realnost.
Radite na tome svaki dan po malo i iznenadit ćete se gdje ćete biti za godinu dana.

 

 

Kako bi se opisala u tri riječi?


Vatrena. Uporna. Nasmijana. Rekla bih pomalo i utopistkinja.
 

A kakva si vozačica?


Kao vozačica – pozavidjeli bi mi mnogi muškarci na vožnji. (smijeh)
Predrasude o ženama u vožnji ne podržavam, jer se iskreno nadam da smo kao društvo prevazišli te podjele.
Uživam u vožnji i uvijek slušam muziku dok se vozim. Ako se vozim sama, obavezno stanem da fotkam na svakom mjestu koje mi se usput svidi.

 

Kako ostaješ motivirana?

Fotografija je moja pokretačka energija. Motiviše me rad i samo rad. Produktivnost mi daje motivaciju i želju da još više stvaram. Zato sam u septembru sama sebi zadala "30 days 30 shoots" izazov, kako bih se motivirala da radim nešto kreativno svaki dan. Prilikom svakodnevnog stvaranja sam dobila još više kreativnosti, motivacije, projekata...


Nedavno si kreirala bajkovite fotografije konja u Livanjskom polju, gdje te je odveo Taycan. Kako je rođena sama ideja i kako je protekla realizacija?


Oduvijek sam sanjala photoshoot sa konjima u Livanjskom polju. U mojim snovima pojavljivala se djevojka koja u zoru korača kroz krdo konja u magli. Porsche Taycan 4S je ostvario moj san kroz ovaj projekat. Vozeći se do Livna stali smo u Nacionalnom parku Blidinje – netaknuta priroda, mistično i divlje me ponukalo da napravim predivne fotke sa Taycanom parkiranim kraj jezera. A onda se desila magija.

 


Zaljubljena sam u cijeli zavičaj i u divlje konje Livanjskog polja. Zauvijek ću pamtiti momenat kada mi se jedan konj toliko približio i njuškao me po nosu i šeširu.
Utisci su fantastični jer sam uspjela kroz fotografiju ostvariti svoj san i staviti ispred objektiva divlje konje i Taycan, a malo je poznato da je upravo značenje naziva Taycan duša mladog konja! Taycan 4S koji me doveo tu i ispunio moju dušu će mi od sada biti asocijacija na ovaj ostvareni san.

 

 

Koju zanimljivu anegdotu pamtiš sa ovog snimanja?

Tokom fotografisanja, odlučila sam da promijenim objektiv. Skinula sam fotoaparat sa stativa i krenula prema ruksaku s opremom, ali dok sam se vraćala primijetila sam da je konj krenuo da jede moj stativ. :D - Na samom početku sam bila skeptična, ali onda sam shvatila da oni nisu niti prestrašeni ni oprezni, nego samo znatiželjni. Ipak su to divlji konji, kojima moramo pristupiti s oprezom jer mi smo uljezi na njihovoj teritoriji. Moj susret s njima je odlično prošao, obzirom da se nikad nisam susrela tako blizu s konjima, pogotovo s velikim krdom. Oni su spoj moći i slobode. Divim im se zbog toga.


Vjerujemo da te je ovaj projekat motivirao da proširiš svoje profesionalne horizonte. Gdje je Maja u 2023. godini? Na koje ćeš se nove ceste otisnuti?

Naravno! U svakom smislu. Imam velike planove, otkrit ću vam iduće godine.
Svoj brend i karijeru želim dići na viši nivo, tako da je ispred mene veoma uzbudljiv period kojem se jako radujem!

           ***
Foto: Maja Topčagić

Povezani članci

Najpopularniji članci