TEKST: Dragana Rauš

DATUM OBJAVE: 21.7.2025.

Ako ste ikad tražili desert bez šećera, tortu bez glutena ili samo mjesto gdje se uživa bez griže savjesti, znate za Zdravo Zazu.

 

6-2
 

 

Godinama unazad, ova mala banjalučka adresa bila je sigurno mjesto za sve one koji ne žele praviti kompromis između dobrog ukusa i zdravih namirnica. A sada?

 

7-2

 

Sada je Zaza više od najukusnijeg šaltera u gradu. Ovdje se sada sjedi, pije kafa ili sok, a police nude domaće brendove koji dijele iste vrijednosti.

 

5-2

 

Pored redovnih poslastica iz Zazine kuhinje, sladoleda, sitnih kolača i torti, ono što privlači pažnju su novi, najinstagramičniji doručci u gradu.

 

8-2


 

1-2
 


Doručak pun svježeg voća, hrskavih pistacija i boja koje mame prvi zalogaj. Ova zdjelica zdravlja izgleda bolje uživo nego na fotografiji, a najbolje ide uz kafu s biljnim mlijekom (ili bez, ako vam tako više prija).

Zaza nije rezervisana samo za one s posebnim načinom ishrane. Ovdje dolaze roditelji koji žele najbolju tortu za vrtić, oni koji žele birati pametno, oni koji vole znati šta jedu - i svi koji ne pristaju na kompromis između dobrog okusa i zdravog izbora.

 



Jer kad jednom otkrijete Zazu, teško je zadovoljiti se običnim desertom.

 

 

Ako niste iz Banjaluke - savjet: vrijedi sjesti u auto!

Potražite je na adresi Gundulićeva 78 u Banjaluci, a na njenom Instagram profilu @zdravo.zaza saznajte da li možda dostava ovih dana dolazi baš u vaš grad.

FOTO: Zdravo Zaza


Bonjour

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

TEKST: Adelisa Mašić

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.

Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala. 

 



Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.

 



A kako ga obilježiti?   

Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati. 

 



Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.

 



Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.

 



Potrebno vam je: 

  • 200 g tamne čokolade, 

  • 100 g putera, 

  • 100 g šećera, 2 jaja 

  • 80 g brašna. 

Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.

 



Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.

 

 

Foto: @manon.dbn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!