TEKST: Dragana Rauš

DATUM OBJAVE: 18.8.2025.

Ako ste poželjeli ukucati na Google “Gdje pojesti kolač u Banjaluci?”, zaustavite se, jer donosimo informacije iz prve ruke. Od onih koji su svaki od ovih deserata probali više puta i uvjerili se da zaslužuju biti na listi sa ovakvom konkurencijom.

 

Bez obzira želite li lagano i nježno zasladiti ručak ili nešto konkretno jer ste tako zaslužile, ova lista ima sve.

 

Sufle od pistacije – Mala Stanica

 

Ako ste ikad posjetili ovaj restoran, šansa da ste probali njihov čokoladni sufle je 90%. On je jednostavno klasik, zbog toga mu nismo posvetili mjesto u ovom tekstu, svoju je regionalnu popularnost odavno zaradio. Ono što je novo jeste da je dobio dostojnog nasljednika sa okusom pistacije. Poslužuje se uz sladoled od vanilije, a najbolje ide uz čašu vina koju će vam preporučiti neko od ljubaznih konobara iz Male Stanice.


 

 

Pistaccio croasttini – Don Sergio, Delta Planet

 

Još jednom se naklanjamo ljubiteljima pistacije, ali ovaj put u nježnijem izdanju. Prhko, kremasto i s mrvicom teatralnosti u serviranju. Bogat, orašast okus i teksture koje se smjenjuju u svakom zalogaju. Desert koji će podjednako voljeti vaše nepce i vaš Instagram feed, jer izuzetno dobro izgleda na fotografijama.

 

kolacici Tezza-1077
 

Mango kolač – Provence

 

Ako nakon ručka u restoranu Provence pomislite da ste siti i “preskočićete desert”, a vaš partner ga ipak poruči, velike su šanse da ćete ga pojesti do kraja. Lagano, svježe i mirisno, sa tropskom notom koja vas na trenutak premjesti na obalu. Hrskavi detalj na vrhu daje savršen kontrast nježnoj kremi i voćnoj svježini. Jednostavno desert koji se ne preskače.

 

 

Natalija – Milunka

 

Prije svega, ovo je malo umjetničko djelo. Mousse od bijele čokolade i lavande, krema od bosiljka i vanilije, biskvit od maslinovog ulja i narandže. Bogat i sofisticiran okus, nježan i zavodljiv poput svog imena Natalija. Vjerujte nam, ostaje dugo u sjećanju.

 

kolacici Tezza-0548

 

Ako posjetite bar jednu od ovih lokacija, zaključit ćete da, iako niste došli u Banjaluku zbog deserta, postoji velika šansa da ćete se zbog njega vratiti.

 

 

Foto: Dragana Rauš za Bonjour


Bonjour

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

TEKST: Adelisa Mašić

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.

Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala. 

 



Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.

 



A kako ga obilježiti?   

Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati. 

 



Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.

 



Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.

 



Potrebno vam je: 

  • 200 g tamne čokolade, 

  • 100 g putera, 

  • 100 g šećera, 2 jaja 

  • 80 g brašna. 

Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.

 



Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.

 

 

Foto: @manon.dbn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!