TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 18.8.2025.

Svježi bosiljak i tek kuhana tjestenina dočekala nas je već na pragu. Sunčeva svjetlost se probijala kroz velike prozore restorana 4 Sobe gospođe Safije, obasjavajući stol prepun svježih namirnica… Sve što vam treba za talijansku priču na tanjiru. 

Ova radionica je kulisa za priče koje putuju dalje. Znatiželjni? Nastavite čitati.


 bonjour_ba_iqos_curious_x_italija_101

 

Vežemo pregače i zaranjamo u svijet okusa  


Ovog puta, grad znatiželje nas je odveo pravo do ove gourmet radionice, gdje nas je dočekao kuhar Neno Svjetlanović, lice koje možda već poznajete s njegovih viralnih recepata, gdje jednostavne namirnice pretvara u prava mala remek-djela.

S osmijehom je skinuo pregaču s vješalice i pozvao nas da podvrnemo rukave. Nije bilo mjesta za posmatrače ovdje svi postaju dio priče, od prvog sjeckanja do posljednjeg zalogaja.


bonjour_ba_iqos_curious_x_italija_G

bonjour_ba_iqos_curious_x_italija_206
 

Talijanska priča započela je od samog srca kuhinje: izrade svježe paste od nule. Od miješenja tijesta do finalnog serviranja, svaki korak bio je lekcija u kreativnosti i uživanju u trenutku. 

Neno je s nama dijelio tips and tricks, dok su se oko nas nizali zvukovi smijeha, razgovora i kuhinjskih noževa koji ritmično sjeckaju svježe namirnice.


bonjour_ba_iqos_curious_x_italija_202

bonjour_ba_iqos_curious_x_italija_1015


Neno nije štedio tajne, od savršene količine maslinovog ulja do toga kada umak treba “odmoriti” prije posluživanja. Svaki savjet bio je začin priče, a svako pitanje nova prilika da naučimo nešto što u receptima ne piše.

A sudionici radionice su neprestano bilježili detalje, od kapljica maslinovog ulja na svjetlu do boje umaka koji priča jezik Italije.


bonjour_ba_iqos_curious_x_italija_1019

bonjour_ba_iqos_curious_x_italija_108

bonjour_ba_iqos_curious_x_italija_104

bonjour_ba_iqos_curious_x_italija_03

bonjour_ba_iqos_curious_x_italija_G_2
 

Boje, mirisi i Italija na tanjiru

Finalno serviranje bilo je trenutak magije: široke vrpce svježe tjestenine, obavijene svilenkastim umacima i zelenim tragom bosiljka, prizvale su osjećaj kao da smo već na italijanskoj obali. Tanjiri su izgledali kao umjetnička djela, a svaki zalogaj bio je mali bijeg iz svakodnevnice.


bonjour_ba_iqos_curious_x_italija_1012

bonjour_ba_iqos_curious_x_italija_203

bonjour_ba_iqos_curious_x_italija_1014

Nastala je tišina. Onaj trenutak kada svi zastanu na sekundu, tek da kušaju njihova jela prvi put, pa razmijene poglede i klimnu glavom u znak potpunog odobravanja. Bio je to onaj osjećaj kada cijela prostorija odgovori bez ikakve riječi izgovorene: ‘’Ovo je savršeno.''


bonjour_ba_iqos_curious_x_italija_G_4
 

Prvi zalogaj i svi znamo da je ovo priča za ponijeti kući  
 

Atmosfera je bila baš onakva kakvu IQOS Curious X potpis obećava: iskustvena, kreativna i puna iznenađenja. 

U jednom trenutku, neko je izvadio telefon da uhvati kadar boje umaka na svjetlu, drugi je snimao kako tjestenina nestaje u loncu i shvatili smo da je ovo upravo onaj momenat koji zaslužuje da postane dio veće priče.


bonjour_ba_iqos_curious_x_italija_109

bonjour_ba_iqos_curious_x_italija_011

bonjour_ba_iqos_curious_x_italija_102


Razgovori su se nastavili i nakon što su tanjiri s pastom bili prazni: o receptima, putovanjima, Italiji, ali i o onim malim kulinarskim ritualima koji čine naš svakodnevni život ljepšim. Izlazeći iz restorana, nosili smo sa sobom više od recepata, nosili smo inspiraciju.


bonjour_ba_iqos_curious_x_italija_103
 

Vaš kadar, vaša Italija: Kako se sjećanje s radionice može pretvoriti u putovanje?  
 

Dok su boje talijanske kuhinje ispunjavale prostor, telefoni su bili jednako zauzeti kao i ruke za kuhinjskim pultom. Neki su snimali kako se tijesto pretvara u savršene tagliatelle, drugi su hvatali igru svjetla na svježem umaku, a bilo je i onih koji su svoje kadrove pretvorili u male filmske scene.


bonjour_ba_iqos_curious_x_italija_106


To su bili trenuci koje su naši gosti pretvarali u svoje IQOS Curious X priče, one koje će možda odvesti baš njih do italijanske obale. Sa svakim klikom fotoaparata ili potezom snimka, bilježila se atmosfera znatiželje, estetike i spontanosti.

 
bonjour_ba_iqos_curious_x_italija_1018
 

Ovi trenuci nisu ostali samo u albumima nego su postali ulaznice za jednu veću priču. Svaki kadar snimljen tog dana bio je potencijalna karta za italijansku obalu koje će nekoga odvesti na susret sa Stefanom Selettijem i na putovanje života. 

Sad, dok se materijali pretaču u video zapise, ostaje samo jedno pitanje: čiji će kadar postati ulaznica za globalnu završnicu u Italiji?


bonjour_ba_iqos_curious_x_italija_012
 

Znatiželja je vaš vodič, kamera vaš saputnik, a talijanski okusi su samo početak  


Ipak, šansa još nije gotova jer zajedno sa ovom radionicom, koju su učesnici rezervisali putem IQOS CLUB-a, imate priliku da posjetite IQOS friendly lokacije: KAWA, Delikatesna radnja i Siena restoran, preuzmete besplatnu ulaznicu za VR instalaciju XANTEA 2502 ispred ARIA mall-a u IQOS  butiku za registrovane IQOS korisnike i naravno, zabilježite sve kamerom!

Od vožnje u kultnom Fiatu 500, preko kreativnih radionica, do spontanih trenutaka uz osvježenje, povežite sve te doživljaje u autentičan, vizualno bogat video koji nosi prepoznatljiv IQOS Curious X potpis.

Ako mislite da baš vaš kadar nosi tu priču, pošaljite svoj video u Instagram inbox @iqos_fbih do 21.08. u 12:00h i uđite u svijet znatiželje.


bonjour_ba_iqos_curious_x_italija_1011
 

*IQOS nije proizvod bez rizika i oslobađa nikotin koji izaziva ovisnost. Samo za punoljetne.  

 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa IQOS Curious X  

Produkcija: Bonjour.ba  
Foto: Marko Jovančić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!