TEKST: Adelisa Mašić
DATUM OBJAVE: 2.10.2025.
U užurbanom ritmu glavnog grada, otkrili smo novo mjesto koje unosi mir u svaki trenutak dana.
Espresso Garden, smješten u sklopu Sarajevo City Centra, izgleda poput male bašte sakrivene u urbanoj vrevi, prostor u kojem jednako uživate u doručku, pauzi za kafu ili laganoj večeri.
U prvoj posjeti probali smo granolu s voćem, mango panna cottu i macchiato: kombinaciju koja je savršeno otvorila jutro i pokazala kako je doručak u Espresso Gardenu mali ritual.
Upravo doručak zauzima posebno mjesto na meniju, od francuskog kroasana do avokado tosta ili engleskog tosta sa tri vrste sira.
No, Espresso Garden nudi mnogo više od jutarnje doze energije. Na meniju su i bečka šnicla, losos steak u teriyaki umaku ili piletina s avokadom u sweet chili sosu.
Ljubitelji mediteranske kuhinje ovdje će pronaći salate i lagane opcije, dok oni koji prvo gledaju slatki dio na meniju, ne bi trebali propustiti artisan sladoled izrađen po italijanskoj recepturi, naročito u affogato verziji s vrhunskom kafom.
Prostor je uređen tako da kombinuje prirodne tonove s modernim detaljima, što ga čini idealnim mjestom za druženje, rad na laptopu ili kratki predah između sastanaka.
Uz zdrav meni, svježe sokove i razne specijalitete na bazi espressa, Espresso Gardeen postaje adresa kojoj se rado vraćaš.
Bonjour.ba produkcija
TEKST: Bonjour.ba - PR
U Martininom svijetu čokolada je boja s najviše nijansi, vanilija miris koji grije dušu, a svaki šećerni cvijet čuva tajnu slatkog trenutka.
Iza brenda Slastice by Martina stoji Martina Džido, žena koja ne stvara samo kolače, nego oblikuje uspomene i male rituale sreće. U njezinom „slatkom ateljeu” svaka torta je spoj ukusa, ljepote i posebnog trenutka.
„Ne radim samo torte, stvaram uspomene koje se pamte”, kaže Martina.
Za rođendane slaže slojeve sreće, za vjenčanja dodaje magiju, a za poslovne proslave bira profinjene, personalizirane detalje. Cvjetovi, biseri i čipka od šećera izgledaju toliko realistično da često zbune i najpažljivije oko.
Od slikarskog platna do slastičarskog ateljea
Prije nego što je ušla u svijet slastica, Martina je živjela u bojama, slikala je i crtala, a njezine su slike bile hvaljene zbog kreativnosti i osjećaja za detalj. Umjesto platna došli su biskviti, umjesto boja kreme, a četkicu je zamijenila slastičarska špatula.
„Moja kreativnost nije nestala, samo je pronašla novi oblik”, objašnjava. Danas često najprije nacrta tortu pa je tek onda izrađuje, potvrđujući da je svaki njezin rad zapravo jestivo umjetničko djelo.
Torte kao simboli trenutaka
Bez obzira na prigodu, bilo da je to rođendan, svadba ili korporativno slavlje, ona svaki projekt shvaća osobno. Važno joj je da torta odražava osobnost slavljenika ili duh događaja. „Okus je važan, ali emocija koju slastica nosi jednako je presudna”, naglašava Martina.
Jedna od njezinih najemotivnijih priča dogodila se kada je mladencima u posljednji trenutak otkazana svadbena torta.
U samo 24 sata Martina je osmislila i izradila novu, ne želeći dopustiti da njihov dan izgubi taj slatki dio. „Kada pravim svadbenu tortu, ne pravim samo desert, stvaram uspomenu koja ostaje”, dodaje.
Filozofija slatkog života
Martina često podsjeća na važnost slavljenja života i malih predaha. „Biti posvećen onome što voliš je divno, ali znati kada stati i uživati, to je prava umjetnost”, kaže.
U njezinim slasticama osjeća se zahvalnost, strast i posvećenost detaljima, što privlači zajednicu ljudi koji cijene kvalitetu i estetiku.
Život je, kaže Martina, ljepši uz malo (ili puno) slatkog i uz ljude koji znaju da su uspomene najdragocjeniji sastojak svakog recepta.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!