TEKST: Adelisa Mašić
DATUM OBJAVE: 26.8.2025.
Ako ste ljeto proveli na Siciliji, velika je šansa da ste na ulicama primijetili neodoljivu kombinaciju: kugle kremastog gelata poslužene u mekanom, mirisnom briocheu.
Ova slastica, poznata kao brioche con gelato, na jugu Italije nije samo desert, ona je i doručak, užina i savršeno rješenje za vrele dane. Sam brioche podsjeća na našu lepinju, samo je mekši i blago slatkast.
Kako izgleda?
Zamislite toplo, mekano pecivo koje se blago rastvara pod prstima, a unutra smjestite nekoliko kugli gelata po izboru: od klasičnog pistacija i čokolade, do osvježavajućih okusa poput limuna ili maline. Rezultat je spoj slatkog, kremastog i mekanog koji osvaja na prvi zalogaj.
Malo historije
Tradicionalno, brioche con gelato potječe iz Palerma i okolnih mjesta, a jede se od ranog jutra do kasne večeri. Nekad se posluživao samo ljeti, no danas ga možete pronaći u gelaterijama tokom cijele godine. Poseban pečat daje brioche s karakterističnim “čvorom” na vrhu, koji Sicilijanci najprije otkinu i pojedu.
Gdje probati?
Iako ćete najbolji okus doživjeti u autentičnim sicilijanskim pasticcerijama, ovaj desert polako osvaja i ostatak svijeta. U većim gradovima Italije, a sve češće i u drugim europskim destinacijama, moguće ga je pronaći u specijaliziranim gelaterijama.
Zašto ga volimo?
Zato što u jednom zalogaju pruža savršen balans, jer brioche upija otopljeni gelato, stvarajući bogat i sočan desert, a kontrast toplog peciva i hladnog sladoleda stvara osjećaj potpunog užitka.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @golosia
TEKST: Adelisa Mašić
Kad nemamo puno vremena, a želimo topao i ukusan obrok, spas su brzi recepti koje možemo napraviti od nekoliko osnovnih namirnica
Donosimo tri prijedloga koji će vas zasititi, a nećete provesti sate u kuhinji.
1. Nudle s jajetom
U tavi otopite maslac, dodajte češnjak i malo paste od ljute paprike. Umiješajte skuhane nudle i kratko prokuhajte u umaku od soje, vode i začina. Poslužite s jajetom na oko, sjeckanim mladim lukom, prženim sezamom i malo ulja s ljutom paprikom.
2. Zdjela s lososom i povrćem
File lososa pecite u pećnici ili fritezi na vrući zrak 10 minuta. Za to vrijeme skuhajte rižu ili proso, nasjeckajte povrće po želji i sve prelijte umakom od slatke čili paprike. Lagano, svježe i zasitno.
3. Lepinje s brokulom i slanutkom
Slanutak i sjeckane orašaste plodove kratko prepržite na maslinovom ulju uz prstohvat ljute paprike i kašiku meda ili javorovog sirupa. Brokulu kratko propržite da ostane hrskava. Sve posložite u tople lepinje s listovima špinata i prelijte umakom od jogurta, tahinija, maslinovog ulja i limunovog soka.
Ovi recepti su dokaz da ukusni obroci ne moraju tražiti sate pripreme, ponekad je dovoljno 15 minuta da sebi priredite tanjir koji će vas razveseliti jednako kao i omiljeni restoran.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @gabyprietoperez
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!