TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 16.4.2016.
Restoran Amerikanac ima status kultnog okupljališta brojnijih Sarajlija i dugu povijest kao dio kulturne mape grada Sarajeva. Danas, Steak House Amerikanac dolazi u potpuno, novom, svježem ruhu, no, zadržan je prepoznatljiv identitet. Zadatak preuređenja interijera provjeren je arhitektonskom studio, Studio Kota, kojeg čini arhitektonski duo, Ena Imamović i Semir Imamović.
Otkrili su nam da je pri uređenju prostora važno zaći u dubinu i osjetiti i prepoznati sve zahtjeve publike, tj.korisnika, te naposljetku ostaviti pečat i obilježje mjesta i vremena. Nakon par mjeseci grubih radova, crtanja, preuređenja, restoran je i službeno otvoren prije par dana.
Prigodno njegovom nazivu, u restoranu ćete pronaći brojne detalje i simbole inspirirane američkom kulturom. Pri uređenju su korišteni prirodni materijali, ponajviše drvo i kamen, kako bi dali toplinu i ugodan ambijent. Šarm prostoru daje i ugodna te upečatljiva rasvjeta, a u sklopu restorana pronaći ćete i vinski kutak s velikim izborom vina. Zašto bi se ovaj restoran trebao naći i na vašoj gastro mapi, saznajte kroz fotografije u nastavku.
Foto: Studio Kota
TEKST: Adelisa Mašić
Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.
Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala.
Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.
A kako ga obilježiti?
Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati.
Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.
Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.
Potrebno vam je:
200 g tamne čokolade,
100 g putera,
100 g šećera, 2 jaja
80 g brašna.
Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.
Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.
Foto: @manon.dbn
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!