Kuhinjska ploča ključni je dio te prostorije. Evo koje materijale izabrati. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Kuhinjska ploča ključni je dio te prostorije. Evo koje materijale izabrati.

Tekst:

Arijana Bošnjak

INTERIJERI
10.7.2024.

Kuhinjska ploča nije samo funkcionalni element svake kuhinje, već i estetski i praktički ključan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Odabirom pravog materijala za kuhinjsku ploču možete transformirati prostor, poboljšati njegovu funkcionalnost i estetiku te učiniti kuhinju ugodnijom za svakodnevnu upotrebu.

 Na tržištu postoji širok spektar materijala koji se koriste za izradu kuhinjskih ploča, svaki sa svojim karakteristikama i prednostima. Razumijevanje prednosti i nedostataka svakog materijala pomoći će vam da donesete informiranu odluku koja najbolje odgovara vašim potrebama i stilu.


Granit

Granit, sa svojim jedinstvenim teksturama i bojama, pruža kuhinji trajnu eleganciju i izdržljivost.

Ovaj prirodni kamen nudi vrhunsku izdržljivost i estetiku zahvaljujući svojim raznolikim teksturama i bojama. Granit je izuzetno otporan na ogrebotine, toplinu i mrlje, što ga čini idealnim za kuhinje koje se intenzivno koriste.


Foto: @shane__georgeKvarcna ploča

Drugi popularan izbor su kvarcne ploče, koje su izrađene od kombinacije kvarcnog pijeska i smole. Kvarcne ploče nude širok spektar boja i uzoraka te su vrlo otporne na ogrebotine, mrlje i toplinu. Osim što su jednostavne za održavanje, kvarcne ploče su i higijenski prihvatljive jer su manje porozne od prirodnog kamena, što znači da bakterije i ostaci hrane teže prodiru u njihove pore.

 Drvo

Za ljubitelje prirodnog izgleda, drvo je također popularan izbor za kuhinjske ploče. Drvo dodaje toplinu i karakter prostoru, ali zahtijeva redovito održavanje kako bi se sačuvala njegova ljepota i izbjegla oštećenja od vlage i topline.


Foto: @devolkitchens

Foto: @lisa_tharpMramor

Jedna od najupečatljivijih karakteristika mramora je njegova sofisticiranost. Svaka ploča mramora je jedinstvena zbog svojih prirodnih uzoraka i žila, što znači da vaša kuhinjska ploča može postati istinski umjetnički element u prostoru. Bez obzira odaberete li klasični bijeli mramor sa sivim žilama ili dramatičniji crni mramor, svaki komad će donijeti neku vrstu elegancije u vašu kuhinju.

 U konačnici, najbolji materijal za vašu kuhinjsku ploču će ovisiti o vašim osobnim preferencijama, stilu života i budžetu. Pravilnim odabirom možete osigurati da vaša kuhinja bude funkcionalna, estetski privlačna i prilagođena vašim potrebama dugi niz godina.

* * *
Naslovna fotografija: @cellajaneblog

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno