TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 6.8.2024.
Kada smo vidjeli ovu kombinaciju okusa oči su nam dobile oblik srca!
Sladoled je naš prvi izbor za rashlađivanje tokom ljeta, a kada mu dodamo različite vrste okusa, kremastu strukturu i kombinacije različitih okusa koje volimo onda imamo pobjednički desert. Ovaj put sladoledu dodajemo još jednu od omiljenih poslastica - kroasan.
Bueno, kremasti Lotus Biscoff ili egzotična pistacija - šta vi birate?
Mattino slastičarna u Banjaluci, nudi slatku avanturu neodoljivih okusa i aroma o kojima smo i ranije govorili. No, u njihovoj ponudi redovno primjećujemo novitete poput ovog kojem ne želimo odoljeti. Ako radije birate neke voćne okuse onda ovaj kroasan odaberite u kombinaciji sa bananama.
Pored toga tu su raw kolačići, a i crunchy musli kao odlična opcija za doručak. U stopu ih slijede brojne poslastice i nevjerovatne kombinacije okusa poput espresso kafe i tonika.
* * *
Naslovna fotografija: @mattino.bl
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!