TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 3.2.2023.

Istraživački duh našeg uredništva vrlo često zaluta na ulice prepoznatljivih gradova unutar granica Bosne i Hercegovine kako bi Bonjour.čitateljima otkrio neke posebne lokacije.


Kroz Gourmet rubriku, veoma često dijelimo s vama neka posebna mjesta koja nude nešto drugačije iskustvo za nepce. Tako na našem radaru našla se slastičarnica Mattino smještena na sjeveru države, točnije u Banjaluci, a koja posjetiteljima nudi slatku avanturu neodoljivih okusa i aroma.





Uređen pastelnim bojama, Mattino predstavlja ugodnu foodie lokaciju na kojoj biste rado provodili sate uz razgovor i smijeh s dragim osobama. Upravo zato, u našu rubriku ugostili smo menadžment slastičarnice Mattino i otkrili koje specijalitete biste probali u naselju Centar 2 u Banjaluci.





Slastičarnica Mattino svoja vrata je otvorila u proljeće prošle godine. Možete li nam otkriti što je bila inspiracija za uređenje?

Mattino je prve goste primio 11.05.2022., a čitav koncept lokala došao je kao fuzija mnogo različitih ideja. Sve je počelo od ranijeg dugogodišnjeg iskustva u ugostiteljstvu, sa kojim smo neko vrijeme pauzirali i želje da se vratimo istom. Tu želju smo konkretizovali i dvije godine aktivno radili kako na izgledu enterijera, tako i na ponudi koja treba isti da prati, jer tek kada je ovo dvoje uklopljeno, lokal dobija željeni vajb.

Ideja vodilja nam je bila da stvorimo mjesto koje nije pretenciozno, ali koje zadržava classy crtu, u koje dolazite sa prijateljima ili porodicom ne samo da zasladite ili nazdravite lijepim trenucima, već da u Mattinu upravo i stvarate te trenutke. Za enterijer smo birali uglavnom pastelne i zemljane tonove, sa nastojanjem da stvorimo utisak prozračnosti, koji ne bi opterećivao naše goste već ih opustio i prepustio uživanju u poslasticama koje spremamo.





Boje smo uparili sa kombinacijom baršunastih i kamenih tekstura te zlatnim elementima, koji daju notu luksuza i prefinjenosti enterijeru. Za sve ovo dugujemo i veliku zahvalnost našoj arhitektici sa kojom smo zajedno radili od prvog dana i bez koje ne bi bilo moguće sve naše ideje uklopiti u jednu kompaktnu cjelinu.





Gdje je smještena slastičarnica?

Nalazimo se u naselju Centar 2 u Banjaluci, na adresi Sime Matavulja 18, na 5-10 minuta hoda od samog centra grada. Kao i kod planiranja enterijera i ponude i kod izbora mjesta nastojali smo pronaći lokaciju koja je blizu svih gradskih dešavanja, ali koja je ujedno i odvojena od buke i frke koje dolaze sa njima.

Htjeli smo da budemo mjesto na kojem ćete nakon jutarnje šetnje ili šopinga na miru uživati u kafi i kroasanu, ali i iz kojeg ćete, nakon rođendanskog deserta i koktela sa prijateljima, lako moći krenuti dalje u noćni provod.

Što se sve krije u ponudi slastičarnice Mattino?

Kada vam kažemo šta sve imamo u našoj ponudi, vidjećete da slastičarnica nije riječ koja može dovoljno opisati Mattino. Zapravo ni sami nismo sigurno koja bi to jedna riječ bila koja može da opiše, jer spajamo u jednom pasticeriju-slastičarnicu, kafeteriju, đus-bar, a pored toga možete uživati i u koktelima i standardnim napicima. Ipak, slatkiši i kafe su naša specijalnost.





Mi smo dominantno naslonjeni na italijansku školu poslastičarstva, a upravo od tamo potiče i većina sastojaka koje koristimo i koji našim proizvodima daju jedinstveni zavodljivi ukus. U našem meniju možete pronaći deserte u čaši, kako klasike poput tiramisua, tako i naše autorske recepte poput Bronte pistacija deserta i mnogih drugih. Tu su zatim i slatki kroasani, sirove tortice, brownie, uz koji ide i naš omiljeni ljetnji desert – sladoled, kao i belgijske vafle.





Za zdrav početak dana tu su brojne kombinacije muslija, smoothie i cijeđeni sokovi, kao i proteinski šejkovi. A kada želite da se razbudite i zasladite ujedno, tu je naš dio menija sa naslovom „posebne kafe“ koje su mnogo više od same kafe, a ne smijemo zaboraviti ni mliječne koktele koji su se pokazali kao apsolutni hit, naročito za naše najmlađe posjetioce.

 




Sigurni smo da mnoge slatkoljupce zanima koju slasticu biste preporučili kada posjete Mattino?


Iako za svakoga imamo po nešto, ubjedljivo smo najviše prepoznati po našim proizvodima od pistacije. Za njih koristimo samo najfinije italijanske pistacije i kreme, jedinstvenog ukusa, koje svakim zalogajem vode negdje na Siciliju, u baštu pored Mediterana. Tu posebno ističemo već pomenuti Bronte pistacija desert i kroasan od pistacije, koji su nam i statistički najtraženiji proizvodi (provjerili smo i u sistemu prije pisanja).





Pored toga, prije nekoliko dana smo uveli i novi proizvod sa čuvenim Lotus Biscoff biskvitom i kremom, kojeg ne stižemo napraviti u količinama u kojim se traži, pa svakako moramo i njega istaći. Uopšteno, trudimo se da konstantno kreiramo nove recepte i našim gostima ponudimo nešto novo i jedinstveno, ali i da imamo sezonsku ponudu poput našeg Christmas menija koji je bio aktuelan u 12. i 01. mjesecu.





Jeste li već zavirili na ovo foodie mjesto?

* * *
Foto: Mattino


Bonjour

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

TEKST: Adelisa Mašić

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

Kako se Bonjour Edit polako približava kraju, rituali postaju još jednostavniji. Dan 12 ne traži recepte, kupovinu ni planiranje. Traži samo da od onoga što već imaš napraviš mali, lijep trenutak.

Danas pravimo mini snack board. Ne za goste, ne za Instagram, nego za sebe. Onaj tanjir koji ne mora biti savršen, ali izgleda kao da si mu posvetila malo pažnje.

 



Snack night je idealan za večeri kada nisi gladna za ‘pravu večeru’, ali želiš nešto grickati. I još bolje, kada želiš da to izgleda lijepo, a ne kao da si sve pojela direktno iz pakovanja.

 



Kako napraviti mini snack board?  

Uzmi male tanjire ili dasku za rezanje i složi snackove koje već imaš kod kuće. Poenta nije količina, nego kombinacija.

Možeš uključiti:

• komadiće sira
• orašaste plodove ili bademe
• krekere ili tostirani hljeb
• masline ili sušeno voće
• nekoliko kockica čokolade


 



Nije važno šta tačno biraš. Bitno je da složiš, a ne samo izvadiš. Da razmisliš o bojama, teksturama i rasporedu, makar na dvije minute.

 



Zašto snack night?  

Zato što način na koji jedemo često utiče na to kako se osjećamo. Mini snack board pretvara obično grickanje u mali ritual. Sporiji zalogaji. Manje nesvjesnog jedenja. Više uživanja.

 



Ovo nije ‘zdrava večera’ niti pravilo kako treba jesti. Ovo je samo podsjetnik da i male stvari mogu izgledati lijepo i imati svoj trenutak.

 



Za kraj  

Ako želiš, zabilježi današnji snack night u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija tanjira, detalja ili samo bilješka da si večeras sebi napravila mali estetski predah je sasvim dovoljna.


anigif


I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.

 



Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!

Foto: @foodfotoaestetic


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!