TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 3.2.2023.

Istraživački duh našeg uredništva vrlo često zaluta na ulice prepoznatljivih gradova unutar granica Bosne i Hercegovine kako bi Bonjour.čitateljima otkrio neke posebne lokacije.


Kroz Gourmet rubriku, veoma često dijelimo s vama neka posebna mjesta koja nude nešto drugačije iskustvo za nepce. Tako na našem radaru našla se slastičarnica Mattino smještena na sjeveru države, točnije u Banjaluci, a koja posjetiteljima nudi slatku avanturu neodoljivih okusa i aroma.





Uređen pastelnim bojama, Mattino predstavlja ugodnu foodie lokaciju na kojoj biste rado provodili sate uz razgovor i smijeh s dragim osobama. Upravo zato, u našu rubriku ugostili smo menadžment slastičarnice Mattino i otkrili koje specijalitete biste probali u naselju Centar 2 u Banjaluci.





Slastičarnica Mattino svoja vrata je otvorila u proljeće prošle godine. Možete li nam otkriti što je bila inspiracija za uređenje?

Mattino je prve goste primio 11.05.2022., a čitav koncept lokala došao je kao fuzija mnogo različitih ideja. Sve je počelo od ranijeg dugogodišnjeg iskustva u ugostiteljstvu, sa kojim smo neko vrijeme pauzirali i želje da se vratimo istom. Tu želju smo konkretizovali i dvije godine aktivno radili kako na izgledu enterijera, tako i na ponudi koja treba isti da prati, jer tek kada je ovo dvoje uklopljeno, lokal dobija željeni vajb.

Ideja vodilja nam je bila da stvorimo mjesto koje nije pretenciozno, ali koje zadržava classy crtu, u koje dolazite sa prijateljima ili porodicom ne samo da zasladite ili nazdravite lijepim trenucima, već da u Mattinu upravo i stvarate te trenutke. Za enterijer smo birali uglavnom pastelne i zemljane tonove, sa nastojanjem da stvorimo utisak prozračnosti, koji ne bi opterećivao naše goste već ih opustio i prepustio uživanju u poslasticama koje spremamo.





Boje smo uparili sa kombinacijom baršunastih i kamenih tekstura te zlatnim elementima, koji daju notu luksuza i prefinjenosti enterijeru. Za sve ovo dugujemo i veliku zahvalnost našoj arhitektici sa kojom smo zajedno radili od prvog dana i bez koje ne bi bilo moguće sve naše ideje uklopiti u jednu kompaktnu cjelinu.





Gdje je smještena slastičarnica?

Nalazimo se u naselju Centar 2 u Banjaluci, na adresi Sime Matavulja 18, na 5-10 minuta hoda od samog centra grada. Kao i kod planiranja enterijera i ponude i kod izbora mjesta nastojali smo pronaći lokaciju koja je blizu svih gradskih dešavanja, ali koja je ujedno i odvojena od buke i frke koje dolaze sa njima.

Htjeli smo da budemo mjesto na kojem ćete nakon jutarnje šetnje ili šopinga na miru uživati u kafi i kroasanu, ali i iz kojeg ćete, nakon rođendanskog deserta i koktela sa prijateljima, lako moći krenuti dalje u noćni provod.

Što se sve krije u ponudi slastičarnice Mattino?

Kada vam kažemo šta sve imamo u našoj ponudi, vidjećete da slastičarnica nije riječ koja može dovoljno opisati Mattino. Zapravo ni sami nismo sigurno koja bi to jedna riječ bila koja može da opiše, jer spajamo u jednom pasticeriju-slastičarnicu, kafeteriju, đus-bar, a pored toga možete uživati i u koktelima i standardnim napicima. Ipak, slatkiši i kafe su naša specijalnost.





Mi smo dominantno naslonjeni na italijansku školu poslastičarstva, a upravo od tamo potiče i većina sastojaka koje koristimo i koji našim proizvodima daju jedinstveni zavodljivi ukus. U našem meniju možete pronaći deserte u čaši, kako klasike poput tiramisua, tako i naše autorske recepte poput Bronte pistacija deserta i mnogih drugih. Tu su zatim i slatki kroasani, sirove tortice, brownie, uz koji ide i naš omiljeni ljetnji desert – sladoled, kao i belgijske vafle.





Za zdrav početak dana tu su brojne kombinacije muslija, smoothie i cijeđeni sokovi, kao i proteinski šejkovi. A kada želite da se razbudite i zasladite ujedno, tu je naš dio menija sa naslovom „posebne kafe“ koje su mnogo više od same kafe, a ne smijemo zaboraviti ni mliječne koktele koji su se pokazali kao apsolutni hit, naročito za naše najmlađe posjetioce.

 




Sigurni smo da mnoge slatkoljupce zanima koju slasticu biste preporučili kada posjete Mattino?


Iako za svakoga imamo po nešto, ubjedljivo smo najviše prepoznati po našim proizvodima od pistacije. Za njih koristimo samo najfinije italijanske pistacije i kreme, jedinstvenog ukusa, koje svakim zalogajem vode negdje na Siciliju, u baštu pored Mediterana. Tu posebno ističemo već pomenuti Bronte pistacija desert i kroasan od pistacije, koji su nam i statistički najtraženiji proizvodi (provjerili smo i u sistemu prije pisanja).





Pored toga, prije nekoliko dana smo uveli i novi proizvod sa čuvenim Lotus Biscoff biskvitom i kremom, kojeg ne stižemo napraviti u količinama u kojim se traži, pa svakako moramo i njega istaći. Uopšteno, trudimo se da konstantno kreiramo nove recepte i našim gostima ponudimo nešto novo i jedinstveno, ali i da imamo sezonsku ponudu poput našeg Christmas menija koji je bio aktuelan u 12. i 01. mjesecu.





Jeste li već zavirili na ovo foodie mjesto?

* * *
Foto: Mattino


Bonjour

Kako izgleda kada svoju omiljenu kafu prvi put probate i shvatite zašto vam neke ne ‘legnu’

TEKST: Bonjour.ba

Kako izgleda kada svoju omiljenu kafu prvi put probate i shvatite zašto vam neke ne ‘legnu’ Kako izgleda kada svoju omiljenu kafu prvi put probate i shvatite zašto vam neke ne ‘legnu’

Da se razumijemo, kod nas kafa nikada nije samo kofein. Ona je izgovor da nekoga saslušaš, pauza između dva velika koraka, mala dnevna ceremonija koja se ponavlja godinama. U zemlji u kojoj se dan planira oko kafe, a ne obrnuto, postoji nešto posebno u načinu na koji čuvajmo ovaj ritual.
 


Upravo zato, kada Bonjour.ba tim osmišljava nova iskustva, postoji jedno pravilo: ako radimo nešto o kafi onda to ne može biti površno. Mora biti osjećaj. Mora biti blisko. Mora biti naše.

 grand-kafa-iskustvo-event-506-bonjour-ba

 


A ko je prirodniji partner u tome od Grand kafe, domaće kafe uz koju smo odrasli, koju pijemo sa prvom tišinom jutra dok još niko ne šalje poruke, u razgovoru s prijateljicom koji traje duže nego što smo planirali.
 

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_69

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_65

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_2

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_37


Zato je ovo okupljanje bilo zamišljeno kao putovanje kroz svijet kafe od gotove šoljice Grand Gold, Grand Aroma, Grand Strong ili Grand Black’n’Easy My Way, koje su bile izložene na postamentima i servirane u sklopu cateringa, sve do toga kako izgleda zrno, kako se mijenja jačina, šta određuje aromu, i kako svaki od tih elemenata postaje dio ličnog ukusa.
 

grand-kafa-iskustvo-event-207-bonjour-ba


Na početku programa uzvanike su pozdravili Ana Ćavar, vlasnica Bonjour.ba portala i Srđan Dabić, Senior Brand Building Manager za Grand kafu, uvodeći ih u koncept događaja i iskustva koje će, kroz aktivnosti tokom dana, rezultirati stvaranjem njihovog personaliziranog coffee blend-a.

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_a1

Ana Ćavar, vlasnica Bonjour.ba portala


grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_76

Srđan Dabić, Senior Brand Building Manager za Grand kafu


Ali, evo iskrenog pitanja: znamo li zapravo šta pijemo? Znamo li prepoznati note koje volimo, razliku između blendova, zašto nam je jedna kafa “ona prava”, a druga “nekako nije to to”?

Zato smo kreirali intimno okupljanje ljudi koji razumiju važnost tih rituala i pozvali ih da prođu kroz nešto što obično uzimamo zdravo za gotovo: svijet kafe. 
 

grand-kafa-iskustvo-event-210-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-211-bonjour-ba


Kroz ovo iskustvo nas vode stručnjaci, korak po korak, od prvog šota do personaliziranog blenda od prepoznavanja nota do razumijevanja onoga što u kafi zaista volimo.


grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_59

Pa dobro… kako zapravo izgleda kafa koju volite?  

Prvi dio druženja bio je mali reality check degustacija u šotovima. Da, dobro ste pročitali. U malim čašicama, bez mlijeka, bez šećera, bez dekoracije. Samo kafa i vi.

U ovom prvom koraku, Ilija Đurić, specijalista za kafu i Zorica Đorđević, rukovodilac razvoja Atlantic Grand, vodili su goste kroz cupping četiri različite vrste i jačine: Santos, Colombia, Rio Minas i robusta mix (Uganda i Vijetnam). Svaka od njih nosi drugačiji intenzitet arome, gorčine, tijela i kiseline, sve precizno prikazano kroz cupping “spidere” koje su gosti imali na stolovima.

grand-kafa-iskustvo-event-20-bonjour-ba

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_21

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_53

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_033

grand-kafa-iskustvo-event-205-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-200-bonjour-ba

Stručnjaci su vodili goste kroz kratko, ali precizno putovanje: kako blend nastaje, šta znači jača, aromatičnija, mekša, gdje se sve u ukusu kriju godine znanja i fine razlike koje nikada ne primijetiš dok ne znaš gdje gledati.

Ono što se desilo bilo je prekrasno, većina je otkrila da kafa koju pije godinama nije ista ona koju najviše voli po ukusu. To je onaj trenutak kada se svijet malo otvori, kada shvatite da i u kafi postoji lični potpis koji do sada niste umjeli prepoznati.
 

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_050

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_27

grand-kafa-iskustvo-event-228-bonjour-ba

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_036

grand-kafa-iskustvo-event-59-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-60-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-50-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-113-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-520-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-52-bonjour-ba

Umijeće mirisa: Gdje se zapravo krije karakter kafe?  

Drugi korak bio je potpuno drugačiji: arome. Ako ste mislili da sve kafe mirišu isto, ovo je bio trenutak koji to razbije kao džezva kad se prevrne.

Vodila ga je Zorica Đorđević, koja je gostima otvorila svijet od 36 različitih aroma: zemljanih, cvjetnih, drvenastih, spicy, citrusnih… onih koje možda nikada ne imenujemo, ali ih uvijek osjetimo.

grand-kafa-iskustvo-event-45-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-512-bonjour-ba

 

Gosti su kroz mirisne vježbe upoznavali note koje oblikuju karakter kafe: zemljane, cvjetne, citrusne i druge aroma-note koje se prirodno javljaju u kafi. Upravo te nijanse otkrivaju zašto jedna kafa djeluje toplije, druga svježije, treća punije.
 
U tišini koja nastaje kada svi pokušavaju uhvatiti nijanse, mogle su se čuti rečenice tipa: “Čekaj, ovo je ona nota koju stalno tražim…”
“Ja u životu nisam ovako razmišljala o kafi.” To je onaj momenat kada od obične navike nastane znanje.
 

grand-kafa-iskustvo-event-44-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-25-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-57-bonjour-ba


Blend kao lična karta: Trenutak u kojem pravite svoju kafu  

A onda finale. Ustajanje, odlazak do pulta koji izgleda kao mali laboratorij, ali s toplinom domaće kuhinje. Gdje je Mirjana Ševo, tehnolog razvoja, vodila goste kroz posljednji korak: kreiranje vlastitog blenda.

Miješali su note koje su najviše voljeli. Dodavali aromu koja im najviše “sjeda”. Određivali jačinu po svom osjećaju, a ne po tuđem receptu. 

grand-kafa-iskustvo-event-32-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-509-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-54-bonjour-ba


Na osnovu odabranog zrna iz prvog koraka i omiljenih aroma iz drugog, svako je miješao omjere, određivao jačinu i kreirao kafu po svom osjećaju.

Na licu mjesta je mlinac meljao upravo taj, personalizirani blend, koji se pakovao u brendirane smeđe vrećice i dodavao u goody bags. Uz ovaj blend, gosti su dobili i Grand Single Origin Peru kafu, kao i Grand Black’n’Easy My Way, dva proizvoda koja su upotpunila priču o različitim svjetovima i karakterima kafe.
 

grand-kafa-10-bonjour-ba


To je onaj dio iskustva u kojem se najbolje osjeti koliko znanja, strasti i stvarne stručnosti stoji iza tima koji ovo svijetom kafe vodi.

Detaljnije o njihovim procesima, metodama i filozofiji ćete čitati u posebnom članku uskoro.

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_48
grand_kafa_iskustvo_sarajevo_bih_bonjour_ba_1
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_37


Na kraju, dok su se papirići sa odabranim notama slagali u male vrećice, a gosti odlazili sa blendom koji su sami kreirali, desila se ona mala, tiha spoznaja koju može dati samo kafa: da su i najobičnije navike često najposebniji dijelovi našeg dana, samo ih ponekad treba vidjeti izbliza.
 

grand-kafa-iskustvo-event-108-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-500-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-107-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-112-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-216-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-219-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-220-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-231-bonjour-ba


Ovo druženje nije promijenilo način na koji pijemo kafu ali jeste način na koji je razumijemo. Pokazalo je da iza svake šoljice stoji priča, proces, vještina i znanje, ali i da postoji nešto duboko lično u tome koju notu preferiramo, koju jačinu biramo i zašto nam baš ta kafa “legne”.

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_79

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_7

grand-kafa-iskustvo-event-522-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-233-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-515-bonjour-ba


Možda je baš to najljepši dio ovog iskustva: činjenica da su gosti otišli kući ne samo sa blendom, nego i sa malim aha-momentom. Onim koji kaže da i svakodnevni ritual može biti bogatiji, svjesniji, topliji ako mu damo prostor.

Jer u svijetu koji stalno žuri, lijepo je znati da se neke stvari i dalje piju polako i da je kafa jedna od njih.


Behind the sips: Ko je sve popio kafu sa nama?  

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_10
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_12
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_021
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_02
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_03
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_06
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_013
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_012
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_015
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_019
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_020
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_023
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_07
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_010
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_016
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_026
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_027
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_030

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_024
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_014grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_025

 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Grand kafom
Bonjour.ba produkcija 

Organizacija eventa: Bonjour.ba    
Kreativni koncept eventa: Dijana Ćavar    
Asistentica: Inka Šehić    
Autorica članka: Ada Ćeremida
Grafičko oblikovanje: Marija Perić    
Social Media: Marija Perić i Tesnim Ališah    
Fotografija: Enida Kajević i Sanela Zukić    
Video: Marko Jovančić  


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!