TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 20.4.2023.

Tekući puderi bazni su proizvodi u svijetu makeup-a, stoga bez obzira je li riječ o drogerijskim ili pak onim luksuznim prije same kupovine volimo napraviti malu analizu.


Ponašanje proizvoda na koži, oksidacija, kao i sami tip kože može uvelike utjecati na način kako će naša cjelokupna šminka izgledati. Stoga, nije čudno kada beauty stručnjaci ističu da je kvalitetan, ali i pomno odabran puder ključ urednog makeup izdanja.

Kako bismo riješili određene beauty nedoumice, u našu rubriku Ljepota ugostili smo talentiranog vizažista Kostu Miljkovića koji iza sebe ima višegodišnje iskustvo na beauty sceni. U našem razgovoru Kosta nam je otkrio trikove koje koristi za odabir idealnog pudera, ali i koji su se to beauty brendovi našli na njegovoj listi onih omiljenih kada je riječ o tekućim puderima. Sve detalje i beauty zanimljivosti otkrivamo kroz nastavak teksta.





Pronalazak pudera koji nijansom i teksturom odgovara našem tipu kože katkad može biti zahtjevan proces. Koji su neki vaši omiljeni trikovi pri kupovini?

Ukoliko probavate puder na koži lica, neka lice bude dobro hidrirano odgovarajućom njegom. Takođe, ostavite puder da oksidira na licu i potrudite se da nijansu dobro sagledate na dnevnoj svjetlosti.


Postoje li određeni kriteriji kojima se vodite tijekom investiranja u luksuzne pudere, i ako da koji su to?

Prije svega, dobra pokrivna moć, a opet lagana tekstura, to je ono što često možemo naći jedino u luksuznim edicijama pudera. Takođe, neke specifične strukture, poput ultra laganih glossy pudera, koje često koristim za snimanja.




 

Svaki tip kože zahtijeva nešto drugačiju njegu. Kada je riječ o puderima, postoje li oni koji odgovaraju baš svakom tipu kože?

Često se susretnemo sa pogrešnim odabirom pudera, i to zovemo promašenom beauty investicijom. Prije svega, najbitnije je poznavati svoju kožu, kao i odabrati odgovarajuću njegu, koja ide prije pudera. I ne pretjerivati sa jakim teksturama, kao i sa količinom pudera koju nanosimo.


Kada je riječ o puderima luksuznih beauty brendova, koje biste izdvojili kao odlične za svakodnevna, a koje za full glam izdanja?

Chanel je brend koji ima jako lijepe teksture pudera za svakodnevnu upotrebu, kao i skin care linije koje to mogu da isprate. Estée Lauder bi bio brend koji biram za svečane prilike i dugotrajnost na licu.





Na društvenoj mreži TikTok postao je viralan trend u kojem djevojke pogrešnu nijansu pudera ispravljaju konturiranjem. Kakvo je vaše mišljene o tome?

Konture i korektor su nešto sto zaista može popraviti cjelokupan izgled i promašenu nijansu pudera, ali smatram da bismo ipak trebali da se držimo dobre osnove, što je u ovom slučaju dobro odabrana nijansa pudera.


Postoje li koraci koje ne bismo trebali preskočiti prije nanošenja pudera?

Ponavljam se već, ali dobra priprema kože i odgovarajući proizvodi za hidrataciju su ono bez čega nijedan puder neće lijepo izgledati.





U beauty svijetu postoje brojni mitovi poput onog da svakodnevno korištenje pudera može utjecati na izgled naše kože. Slažete li se s tim ili je pak biti u skincare rutini?

Kao i u svemu, bitan je balans i ne pretjerati sa količinama proizvoda. Takođe, moramo razlikovati prigodu za koju se pripremamo i znati da li je ona svečana ili ipak ne.


Što biste savjetovali djevojkama koje tek otkrivaju svijet makeup-a?

Da se ne boje da eksperimentišu, da probavaju različite proizvode i tehnike i da uživaju u svojim godinama i svim slobodama koje one nose. Kreativnost beauty svijeta dozvoljava igranje sa sopstvenim idejama.


* * *
Foto: Kosta Miljković


Bonjour

Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto. Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto.

Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.

Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.

 

hotel_buna_501_bonjour_ba

hotel_buna_508_bonjour_ba

Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.

 

hotel_buna_505_bonjour_ba

hotel_buna_502_bonjour_ba
 

Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.

 

hotel_buna_506_bonjour_ba

hotel_buna_gif2_bonjour_ba
 

Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu

Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo. 

 

hotel_buna_3_bonjour_ba

hotel_buna_2_bonjour_ba
 

Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…

 

hotel_buna_504_bonjour_ba
 

 

Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.

 

 

Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist

Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je  rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…

 

 

Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.

 

hotel_buna_5_bonjour_ba
 

Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”

Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.

 

hotel_buna_6_bonjour_ba
 

Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.

 

 

Večera uz vino i šapat rijeke

Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom. 

 

hotel_buna_500_bonjour_ba
 

Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira. 

 

hotel_buna_gif_bonjour_ba.jpg
 

U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.

 

hotel_buna_7_bonjour_ba
 

Insider tip

Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.

To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!