TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 5.3.2021.

Mama Manufaktura je novi brend na domaćem tržištu koji će voljeti svi istinski gurmani, ali i oni koji prave tek prve korake u svijetu kulinarstva.

Kompletan proces njihove izrade odvija se ručno, pri izradi se koriste namirnice iz lokalnih domaćinstava iz cijele BiH, nemaju aditive, konzervanse kao ni vještačke boje, a simpatije kupaca dobili su i jer su njihove recepture odobrene od strane nutricionista.

Uz veliki asortiman, Mama Manufaktura knedle i njoke nalaze mjesto u svakoj kućnoj ostavi, a zahvaljujući činjenici da u njihovoj ponudi možete pronaći i gluten free proizvode, sigurni smo da će postati dio brojnih vaših receptura. Kako je nastao brend, zašto je tradicija i ručna izrada važna u gastronomiji i koliko se ljubavi krije iza svakog pakiranja Mama Manufaktura proizvoda, otkrili smo u razgovoru sa osnivačicom brenda, Sandrom Jelin Kadrić.

Sandra Jelin Kadrić

***

Kada je osnovana Mama Manufaktura i tko čini vaš tim?

Firma ZAZA d.o.o. je novi poslovni subjekt na BiH tržištu. Nakon dugogodišnjeg iskustva u ugostiteljstvu i slastičarstvu krajem ljeta 2019.-te godine firma je počela sa proizvodnjom MAMA Manufaktura proizvoda - zamrznutih njoka i knedli. Brend je apsolutno domaći, a recepture su podržane i odobrene od nutricioniste. MAMA tim, za sada vode žene?, ali rado se konsultujemo sa Adisom i Nerminom te našim partnerima iz Mozaik fondacije u vezi strateških odluka, prodaje i marketinga. Sretna sam što u našoj proizvodnji vlada dobra, radna atmosfera. Dosta se smijemo, ali usput vrijedno radimo. Mislim da, generalno svi puno vremena provodimo na poslu i jako je važno da vladaju dobri međuljudski odnosi unutar firme.

Što je vaša filozofija kao brenda?

Ideja i brend MAMA Manufaktura su nastali iz želje i potrebe za kvalitetnom, domaćom, finom, ukusnom i zdravom hranom koja je pristupačne cijene, ali i pristupačna oboljelima od gastroenteroloških oboljenja. Pored Standard linije, u našoj ponudi imamo i Gluten free njoke i knedle.


Recepti koje koristimo su tradicionalni i specifični po procesu proizvodnje. Važno nam je da se ukus mamine kuhinje osjeti od samog početka procesa pravljenja proizvoda pa sve do uživanja prilikom degustacije. Povratak u djetinjstvo!
Proces proizvodnje se bazira na ručnoj izradi zamrznutih njoka i knedli od samog početka recepta tj. od guljenja vrućeg krompira, pasiranja, pravljenja i oblikovanja tijesta, formiranja njoka/knedli, punjenja knedli, zamrzavanja te finalnog pakovanja.


Namirnice koje koristimo pri izradi MAMA proizvoda dolaze iz malih, lokalnih domaćinstava iz cijele BiH.

Koji je najveći izazov s kojim ste se susreli na početku?

Najveći izazov je bio kako ideju pretočiti u djelo. Naći pravu sortu krompira za njoke i knedle je bio pravi projekat. Trebalo je vremena da se izbalansiraju i potpuno „ispeglaju“ recepture za svaki proizvod. MAMA proizvode smo slali na analize i ispitivanja te za svaki dobili potrebnu dokumentaciju za prodaju od nadležne institucije.

Čime ste se vodili pri osmišljavanju receptura?

Presudno je bilo sjećanje na knedle koje pravi moja mama po tradicionalnoj recepturi. Mama, sestra i ja smo znale u jesenjim danima praviti „zimnicu“ knedli sa šljivama, kako bi ih imali za duži period kada nam nepce poželi tople knedle uz šolju čaja ili mlijeka.

Željela sam taj doživljaj omogućiti i drugima, uz želju da dodam i lični pečat. Imala sam jasnu predstavu proizvoda. Znala sam od samog početka da želim mamin, tradicionalni recept za tijesto koje je mekano kao oblak. Znala sam da kod punjenja nećemo koristiti vještačke arome, pojačivače ukusa, aditive ili konzervanse. Jednako tako, jasno mi je bilo da ćemo sve raditi ručno. Upravo zato u našem pakovanju njoka i knedli možete naići na različite veličine. Mi nismo industrijska proizvodnja i tome zaista ni ne težimo. Guliti vruć krompir i nije baš zabavno, ali nema tu kompromisa. Mikser je nepoznanica za naše krompirovo tijesto.
Mi nudimo ukus mamine kuhinje!

Što vaš brend čini posebnim na domaćem tržištu?

U vrlo kratkom periodu brend je postao prepoznatljiv i tražen.
Želja nam je da naše kvalitetne, domaće proizvode ponudimo svim kupcima/korisnicima po pristupačnim cijenama. Smatramo da svi imamo pravo na veću ponudu i izbor u prehrambenoj industriji. Tržištu koje je apsolutno preplavljeno industrijskim, GMO proizvodima nudimo zdrave, tradicionalne, ručno rađene, visokokvalitetne proizvode, bez aditiva, konzervansa, vještačkih boja i industrijskih punjenja. Zamrznute njoke i knedle se lako spremaju i imaju odličan rok trajanja (6 mjeseci). U vrijeme kada je životni tempo poprilično užurban, sve manje vremena imamo da se posvetimo pripremanju zdravih, nutricionistički izbalansiranih obroka. Potaknuti ovim problemom današnjice te prije svega želji očuvanja tradicionalnih receptura, ručno rađenih, domaćih, zdravih jela nastale su naše njoke i knedle.
Uskoro krećemo i sa novim projektom, za koji vjerujemo da će biti vrlo dobro prihvaćen od naših kupaca. U saradnji sa našim prijateljem Enom radit ćemo klepe po tradicionalnoj recepturi Restorana Bašča kod Ene.

Koji je vaš proizvod ukrao najviše simpatija kupaca?

Teško je imenovati proizvod kojeg kupci preferiraju. Mlađi kupci se češće opredjeljuju za knedle sa čokoladom ili sa malinama i vanilija kremom ili sa makom i vanilija kremom. Tradicionalno orijentisani kupci biraju naše knedle sa šljivama. Opet, svi mi kući kada pravimo knedle dajemo im svoj završni „touch“ sa vrstom posipa koji pravimo. Većina se opredijeli za tradicionalnu prezlu, sa malo putera, cimeta i vanilin šećera, ali odlična kombinacija bude i kada se malo poigrate pa stavite umjesto prezle prepečene, sjeckane lješnjake ili bademe ili pistacije.
MAMA njoke su vrlo tražene u restoranima, ribarnicama i specijaliziranim radnjama zdrave ishrane. Njoke sa špinatom rado biraju djeca.

Koji je vaš omiljeni način pripreme njoka?

Moj omiljeni način pripreme njoka je kada me čekaju kući tople i slasne.? Šalim se. Istina je da je najveća radost kuhati uz druženje sa porodicom ili prijateljima. Smijeh i ljubav kao najvažniji tajni začin.
Naš brend ambasador, šef Sajo, uvijek ima neki super recept, as iz rukava. Volim gledati videa sa receptima koja mi šalju naši kupci. Kada pustite mašti na volju možete napraviti pravu rapsodiju ukusa, a opet i samo fino skuhane njoke začinjene sa kvalitetnim maslinovim uljem, grubo naribanim parmezanom, soli i biberom su super opcija za brzi, njami obrok.



Proizvode brenda Mama Manufaktura možete detaljno istražiti na njihovoj web stranici, a sve novitete pratite na njihovoj Facebook stranici, kao i Instagram profilu.

***
Razgovarala: Dijana Ćavar
Foto: Mama Manufaktura


Bonjour

Bonjour zaviruje sa Irmom kroz dan: Pun ideja, ali uz uvijek slatke pauze

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

Bonjour zaviruje sa Irmom kroz dan: Pun ideja, ali uz uvijek slatke pauze Bonjour zaviruje sa Irmom kroz dan: Pun ideja, ali uz uvijek slatke pauze

U samom srcu Sarajeva, gdje koraci odzvanjaju ritmom grada, smješten je Atelje 71, adresa koju modne entuzijastice već dugo znaju napamet.

Tu, među policama ispunjenim pažljivo biranim komadima, svakodnevnica Irme Saljević Krvavac poprima jedan poseban ton.

Bonjour je zavirio iza kulisa ovog prostora i otkrio šta stoji iza njene kreativnosti, ali i kako sitni rituali poput kockice Dorine u pravom trenutku čine dan ugodnijim.


bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina1

bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina4


Jutra nisu uvijek savršena. Neka počnu smireno, uz svjetlo kroz prozor, a neka uz zvuk alarma koji zvoni pet minuta prekasno. Irma ne vjeruje u jedno idealno jutro, ali vjeruje u male rituale koji joj olakšaju početak dana.

Dorina čokolada u torbi je obavezan detalj, neovisno o planu. Nema scenarija koji ne podnosi da se dan započne slatko.

Irma nam je otkrila da njeno idealno jutro počinje tek kada djeca odu u školu, a ona pripremi svoju prvu kafu. Uz novu epizodu omiljenog podcasta i prelistavanje modnih časopisa, dan lagano dobija svoj ritam, onaj koji je vodi ka timu, idejama i poslu koji iskreno voli.


bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina5


Na putu prema Atelje 71, jednoj od najposebnijih shopping adresa u Sarajevu, Irma kroz ritam grada nosi i ritam svojih misli koje dijeli sa nama. Otkriva male trenutke predaha koje krade u sredini radnog dana.

Kada smo je pitali šta joj daje snagu da započne dan, Irma je bez razmišljanja rekla da je to dobra organizacija. Upravo se taj balans reflektuje u njenom radu, preciznosti u planiranju, ali i kreativnoj slobodi u dizajnu.


bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina6


Dan u Ateljeu ne počinje na istovjetan način, nekad su to mirna jutra, nekad ubrzane pripreme za nove isporuke, a često i susreti s kupcima koji traže nešto posebno.

Irma nas vodi kroz prostor gdje stoje torbe njenog brenda Freya.

Inspiracija ne dolazi uvijek kada je zovemo, ali Irma nam je priznala da je ono što je najviše pokreće ideja. Kada jednom postavi koncept i podijeli ga sa svojim razvojnim timom, osjeti se energija, onaj prepoznatljiv trenutak kad svi znaju da su na pravom putu.


bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina11

Irma Krvavac, osnivačica i kreativna direktorica brenda Freya i Emina Smaka, glavna urednica Bonjour.ba


Njeno obrazovanje na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je završila odsjek za slikarstvo i danas se osjeti u svakom potezu. Njena želja je prenijeti umjetnost u svakodnevni život, u predmete koje ljudi nose, koriste, žive s njima.

Svaka torba nosi trag njenog umjetničkog senzibiliteta, ali i razumijevanja života žena koje ih nose: praktične i posebne, nježne, ali snažne.


bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina7

bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina8

bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina9


Na pitanje o samom početku kreativnog procesa, Irma je rekla da sve kreće kao slaganje puzzli. Okupi sve elemente koji je inspirišu: oblike, boje, funkcionalnost, reference omiljenih dizajnera i zatim ih pretače u vision board. Tek tada, kako kaže, pusti mašti na volju i prepusti se igri baš poput djeteta.

„Ponekad to izgleda kao od trnja do zvijezda,“ kroz smijeh nam je rekla Irma. Sve počinje idejom, a zatim slijedi razrada, izrada šablona, biranje materijala i niz prototipova.

Izrada šablona, kako nam je objasnila, često je najveći izazov u cijelom procesu. Nekada je potrebno više verzija da bi se stiglo do onog modela zbog kojeg „zaigra srce“.


bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina21

bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina24

bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina22

bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina26

bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina25


Za Irmu svaki novi dizajn je prilika da se ispriča nova priča, a priče ne nastaju na silu. Potrebni su trenuci mira, predaha, poneki slatki zalogaj, baš kad se misao razbistri.

Zato Dorina kao mali, ali važan dio dana, često bude prisutna u tim behind the scenes trenucima kreativnog procesa.

Poseban odnos s kupcima nešto je što se ne može dizajnirati nego se iskreno gradi. Irma nam je rekla da joj najviše znači rečenica koju često čuje: „Ovo je savršeno, kao da ste je dizajnirali baš za mene.“ 

Upravo te riječi su potvrda da dizajn ima svoj dom u nečijoj svakodnevici.


bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina14

bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina15

bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina18


Na pitanje kako izgleda njen savršeni trenutak odmora, Irma nije dugo razmišljala. Rekla je da je to potpuni mir, trenutak tišine bez buke i ljudi. Slijedi zagrljaj njene djece i prepričavanje njihovih malih dogodovština onih sitnica koje čine život i koje ne biste mijenjali ni za šta.

Dorina je za… onda kad žuriš započeti svoj dan pa zgrabiš par kockica na izlazu iz stana. Tu je kao predah nakon napornog dana, kao ono nešto slatko u gorkom trenutku.

Može i da bude mali znak pažnje, za velika i mala okupljanja, za minute potpunog mira, za dodatnu dozu veselja u danu.


bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina17


Sve te situacije čine kockice života koje pamtimo. Neke su smiješne, neke lijepe i zabavne, a neke tužne ili neugodne, ali naše su. Upravo u takvim trenucima Dorina je tu da je podijelimo s dragim ljudima i da svaki događaj pretvori u malo slađe sjećanje.

Dorina je čokolada za svaku priliku, za svaki dan…  Ma za uvijek!


bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina20
 


Irmin dan nije strogo isplaniran, ali je ispunjen. Dok se kreira, smije, odmara ili planira nešto novo, Dorina je tu kao mali zalogaj koji u običnom trenutku donese slatku dozu inspiracije.


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!