TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 20.6.2024.
Kisele i ledene bobice grožđa su jednostavno savršenstvo za vruće ljetne dane koji su stigli.
Ova osvježavajuća poslastica kombinira kiselkasti okus limete s voćnom slatkoćom grožđa, pružajući brz i jednostavan način da se rashladite i osvježite. Za pripremu ovog zdravog ljetnog užitka potrebno je svega nekoliko sastojaka i nešto malo minuta vašeg vremena.
Da biste napravili kiselo ledeno grožđe, prvo operite i dobro osušite grožđe, preferirano zelene sorte zbog njegovog osvježavajućeg okusa. Zatim preko grožđa prelijte svježe cijeđeni sok limuna ili limete koji će mu dati karakterističan kiselkasti premaz. Nakon toga, preko grožđa pospite kristalizirani šećer kako biste stvorili slatki vanjski sloj koji je savršen kontrast kiselosti limuna ili limete.

Foto: @rebeccasroom
Za kraj, grožđe ubacite u zamrzivač i ostavite da odstoji nekoliko sati.
Ovaj jednostavan proces ne zahtijeva pečenje ili komplicirane sastojke, a rezultat je slatko - kiselkasti užitak koji će zadovoljiti vašu potrebu za osvježenjem na ovim visokim temperaturama.
Pogledajte kako napraviti kiselkasto zaleđeno grožđe
* * *
Naslovna fotografija: @itsjaymigreen
TEKST: Adelisa Mašić
Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?
Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.
Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.
Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.
So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.
Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.
Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.
Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.
Foto: @photo.xzera
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!