TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 20.6.2024.

Kisele i ledene bobice grožđa su jednostavno savršenstvo za vruće ljetne dane koji su stigli.


Ova osvježavajuća poslastica kombinira kiselkasti okus limete s voćnom slatkoćom grožđa, pružajući brz i jednostavan način da se rashladite i osvježite. Za pripremu ovog zdravog ljetnog užitka potrebno je svega nekoliko sastojaka i nešto malo minuta vašeg vremena.

 



Da biste napravili kiselo ledeno grožđe, prvo operite i dobro osušite grožđe, preferirano zelene sorte zbog njegovog osvježavajućeg okusa. Zatim preko grožđa prelijte svježe cijeđeni sok limuna ili limete koji će mu dati karakterističan kiselkasti premaz. Nakon toga, preko grožđa pospite kristalizirani šećer kako biste stvorili slatki vanjski sloj koji je savršen kontrast kiselosti limuna ili limete.


Foto: @rebeccasroom



Za kraj, grožđe ubacite u zamrzivač i ostavite da odstoji nekoliko sati.

Ovaj jednostavan proces ne zahtijeva pečenje ili komplicirane sastojke, a rezultat je slatko - kiselkasti užitak koji će zadovoljiti vašu potrebu za osvježenjem na ovim visokim temperaturama.


Pogledajte kako napraviti kiselkasto zaleđeno grožđe

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by tinka (@tinka.video)

* * *
Naslovna fotografija: @itsjaymigreen


Bonjour

Bonjour Edit: Dan 8 je rezervisan za brzi tiramisu bez jaja i grižnje savjesti

TEKST: Adelisa Mašić

Bonjour Edit: Dan 8 je rezervisan za brzi tiramisu bez jaja i grižnje savjesti Bonjour Edit: Dan 8 je rezervisan za brzi tiramisu bez jaja i grižnje savjesti

Nakon jučerašnjeg dana koji je bio rezervisan za kreativnost i pravljenje vijenca, 8. dan Bonjour Edit izazova vraća nas u kuhinju, ali bez komplikacija i bez puno posuđa.

Danas pravimo brzi desert. Onaj koji se sprema u par koraka, bez pečenja, bez čekanja i bez razmišljanja o kalorijama. Samo mala slatka pauza, bez stresa i bez grižnje savjesti.

 



Tiramisu je savršen izbor: poznat, lagan i uvijek dobra ideja, ali u verziji bez jaja, koja je jednostavnija za pripremu. Ovo je desert za trenutke kada ti se jede nešto slatko, ali ne želiš provesti sat vremena u kuhinji. Ili kada želiš počastiti sebe ili goste, nečim provjerenim, a brzina je prioritet.

 



Tiramisu bez jaja – gotov za 10 minuta  

Sastojci:
200 g piškota
250 g mascarpone sira
3 dl slatkog vrhnja
50 g šećera u prahu
2 dl jake crne kafe
1 dl ruma (po želji)
kakao u prahu

 



Priprema:
Mascarpone sjedinite sa šećerom u prahu dok ne dobijete glatku kremu. Slatko vrhnje posebno istucite u čvrst šlag i lagano ga, ručno, umiješajte u mascarpone.


tiramisu_bez_jaja4bonjour_ba

Foto: @vogue_cafe__

U posebnoj posudi pomiješajte kafu i rum. Piškote kratko umačite u tu mješavinu i slažite ih na dno posude ili kalupa. Preko prvog sloja piškota rasporedite polovinu kreme, zatim ponovite postupak s još jednim slojem piškota i završite ostatkom kreme. Površinu poravnajte i obilno pospite kakaom.


tiramisu_bez_jaja2bonjour_ba

Foto: @vogue_cafe__

Tiramisu možete staviti u frižider na nekoliko sati kako bi se stegao, ali ako nemate strpljenja, sasvim je u redu uživati u njemu i ranije, više “na kašiku” nego za rezanje.

Mali ritual dana  

Dan 8 nije o savršenom desertu, nego o tome da sebi dozvoliš nešto slatko bez osjećaja da si 'pretjerala'. Brzi recepti imaju tu prednost da ne traže planiranje, samo odluku.

 



Ako želiš, zabilježi današnji trenutak u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija deserta, kuhinjskog pulta ili samo bilješka da si danas sebi napravila mali slatki predah sasvim je dovoljna.

I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.


bonjour_edit_grafika1bonjour_ba

Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!

Foto: @vogue_cafe__


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!