Raffaelo lokum: Brz i jednostavan recept za kremasto savršenstvo koje se ne peče
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMET![](/uploads/3/stories/2023/03/pasa-lokum-raffaelo/pasa-lokum-sultanova-sarma-recept-raffaelo-1-bonjourba.jpg)
Jedan od omiljenih recepata koje smo imali priliku podijeliti sa vama bio je upravo za Paša lokum ili Sultanovu sarmu.
Recept za sultanovu sarmu tradicionalno nam dolazi iz turske kuhinje, a sama priprema ne oduzima puno vremena. U potrazi za nešto posebnijim kolačem ovih dana pronašli smo recept za paša lokum u nešto drugačijoj varijanti kod @martinovicivona_slatko_i_slano, a šta vam je potrebno i kako i sami možete napraviti ovu tradicionalnu slasticu otkrijte u nastavku.
Foto: @martinovicivona_slatko_i_slano
Sastojci:
- 100 g kokosa
- 1 l mlijeka
- 3 kesice vanilija pudinga
- 50 g maslaca
- 50 g bijele čokolade
- Vanilija arome
- 7-8 kašika šećera
- 150 ml vrhnja za šlag
- Mljeveni lješnjaci za dekoraciju
Priprema:
Puding skuhati u mlijeku pa dok je još uvijek vruć dodati maslac i čokoladu. Veliki pleh od pećnice posuti kokosom, pa vruć puding istresti preko.
Šlag umutiti. Puding ohladiti na sobnoj temperaturi pa premazati šlagom. Rezati veličinu po želji pa posuti lješnjacima i urolati. Ostaviti u frižideru da se stisne. Okus je odličan baš kao Raffaelo.
Za još ukusnijih recepata posjetite Instagram profil @martinovicivona_slatko_i_slano.
***
Naslovna fotografija: @martinovicivona_slatko_i_slano