TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 11.1.2021.

Bilo da ste skijaš/snowborder koji zimsku sezonu provodi na Bjelašnici ili ste odlučili odmarati uživajući u idiličnom planinskom pogledu ili jednostavno želite uživati u ukusnim specijalitetima, otkrili smo za vas mjesto sezone za koje smo sigurni da ćete htjeti posjetiti već danas.

Foto: @restorankatun

Od prošle godine, 2020, smješten u jedinstvenom planinskom okruženju na Bjelašnici, restoran Katun nudi posjetiteljima divan ambijent koji uspješno spaja duh tradicionalne, planinske kolibe uz modernistički minimalizam. Naime, veliki prostor u potpunosti je uređen u simbiozi ova dva stila, a detalji koji ispunjavaju lokal poput narodne nošnje daju samom mjestu poseban šarm.

Foto: @restorankatun

Foto: @restorankatun

Osim odlične lokacije i divno uređenog interijera, ovaj restoran se može pohvaliti i svojim menijem sa različitim specijalitetima tradicionalne i moderne kuhinje, a koje prate vrhunska vinska ponuda stoga nas ne čudi da je ovo mjesto brzo postalo drago odredište za ljubitelje ukusnih specijaliteta.

Foto: @restorankatun

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ena Avdić (@avdic.ena)

Koncept restorana fokusiran je na etno motivima, a svoje kulinarske ideje crpi iz planinske kuhinje, ali i savremene gastronomije kako bi tematski u potpunosti objedinio okruženje u kojemu se nalazi. Restoran se ponosi i jednom od najljepših terasa na Bjelašnici koja odiše opuštenom atmosferom i pogledom kojem je nemoguće odoljeti.

Foto: @restorankatun

Foto: @restorankatun

U potrazi za mjestom kojeg ove zime ne smijete zaobići, obavezna stanica neka vam bude restoran Katun na Bjelašnici. Više informacija možete pronaći na njihovom Instagram profilu i Facebook stranici.

Foto: @restorankatun

Foto: @restorankatun

Foto: @restorankatun

***

Naslovna fotografija: @sarajevo.food.dictionary
Tekst: Ilda Lihić-Isović 


Bonjour

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

TEKST: Adelisa Mašić

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.

Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala. 

 



Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.

 



A kako ga obilježiti?   

Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati. 

 



Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.

 



Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.

 



Potrebno vam je: 

  • 200 g tamne čokolade, 

  • 100 g putera, 

  • 100 g šećera, 2 jaja 

  • 80 g brašna. 

Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.

 



Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.

 

 

Foto: @manon.dbn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!