TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 11.1.2021.
Bilo da ste skijaš/snowborder koji zimsku sezonu provodi na Bjelašnici ili ste odlučili odmarati uživajući u idiličnom planinskom pogledu ili jednostavno želite uživati u ukusnim specijalitetima, otkrili smo za vas mjesto sezone za koje smo sigurni da ćete htjeti posjetiti već danas.
Foto: @restorankatun
Od prošle godine, 2020, smješten u jedinstvenom planinskom okruženju na Bjelašnici, restoran Katun nudi posjetiteljima divan ambijent koji uspješno spaja duh tradicionalne, planinske kolibe uz modernistički minimalizam. Naime, veliki prostor u potpunosti je uređen u simbiozi ova dva stila, a detalji koji ispunjavaju lokal poput narodne nošnje daju samom mjestu poseban šarm.
Foto: @restorankatun
Foto: @restorankatun
Osim odlične lokacije i divno uređenog interijera, ovaj restoran se može pohvaliti i svojim menijem sa različitim specijalitetima tradicionalne i moderne kuhinje, a koje prate vrhunska vinska ponuda stoga nas ne čudi da je ovo mjesto brzo postalo drago odredište za ljubitelje ukusnih specijaliteta.
Foto: @restorankatun
Koncept restorana fokusiran je na etno motivima, a svoje kulinarske ideje crpi iz planinske kuhinje, ali i savremene gastronomije kako bi tematski u potpunosti objedinio okruženje u kojemu se nalazi. Restoran se ponosi i jednom od najljepših terasa na Bjelašnici koja odiše opuštenom atmosferom i pogledom kojem je nemoguće odoljeti.
Foto: @restorankatun
Foto: @restorankatun
U potrazi za mjestom kojeg ove zime ne smijete zaobići, obavezna stanica neka vam bude restoran Katun na Bjelašnici. Više informacija možete pronaći na njihovom Instagram profilu i Facebook stranici.
Foto: @restorankatun
Foto: @restorankatun
Foto: @restorankatun
***
Naslovna fotografija: @sarajevo.food.dictionary
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
Ima nešto neodoljivo u trenucima prije iftara. U onim zadnjim minutama kada se mirisi iz kuhinje polako šire kroz kuću, a svako u porodici ima svoju ulogu: neko postavlja sto, neko miješa supu, neko krišom provjerava vrijeme na satu.
Taj trenutak iščekivanja, kad se svi okupljaju i prvi zalogaj donosi olakšanje nakon dana posta, uvijek je poseban.
Upravo zbog toga, iftarska jela treba da budu lagana, ukusna i puna energije, nešto što će tijelo nahraniti, ali ne opteretiti. Ako tražite zalogaj koji će nestajati brže nego mislite, onda su hrskave rolnice s Perutnina Ptuj piletinom pravi izbor.
Ove rolnice su mala priča na tanjiru. Prvo osjetite hrskavost tanke korice, zatim vam se u ustima razlije bogatstvo okusa kojeg donosi sočna piletina, nježno dinstano povrće i lagani dodir soja sosa. Mmm... i da, sve to začinjeno dobrom atmosferom i iftarskom toplinom.
Hrskavo izvana, sočno iznutra: tajna uspjeha recepta
Svi znamo da iftar nije vrijeme za tešku hranu jer organizam traži nešto hranjivo, ali lako probavljivo. Baš tu dolazi do izražaja pileći file, protein koji daje potrebnu energiju, a istovremeno ne ostavlja osjećaj težine. U ovom receptu koristit ćemo pileći file Perutnina Ptuj koji je bez suvišne masnoće i žilavosti, što znači da će vaše rolnice biti sočne iznutra, a hrskave izvana.
Pileći file upija sve okuse i začine, čime postaje savršena baza za iftarska jela. Bilo da ga pržite, pečete ili kuhate, ostaje mekan i pun okusa, a u kombinaciji s povrćem donosi savršenu ravnotežu hranjivih sastojaka.
Sastojci
Priprema
Priprema fila: U tavi zagrijte ulje i popržite luk dok ne postane staklast. Dok se kuhinjom širi miris dinstanog luka dodajte sitno sjeckani pileći filet Perutnine Ptuj . Miješajte dok ne dobije zlatno - smeđu boju, a zatim dodajte naribanu mrkvu, paprike i bijeli luk.
Povrće treba omekšati, ali ne potpuno. Malo hrskavosti daje odličan kontrast sočnom punjenju. Na kraju dodajte soja sos, so i biber po ukusu. Pržite još 2 minute i sklonite s vatre. Ostavite fil da se malo prohladi.
Motanje rolnica: Kore za savijače izrežite na pravougaonike veličine otprilike 20 x 15 cm. Na svaki komad stavite 1-2 kašike fila. Preklopite bočne stranice, zatim pažljivo zarolajte. Da se rolnice ne bi odmotale, krajeve premažite vodom ili mješavinom brašna i vode.
Prženje ili pečenje izbor je vaš!
Prženje u tavi: Zagrijte ulje u tavi i pržite rolnice sa svih strana dok ne dobiju zlatno - smeđu i hrskavu koricu (oko 3 - 4 minute sa svake strane). Nakon prženja ih stavite na papirni ubrus da upije višak ulja.
Pečenje u rerni (zdravija opcija!): Rolnice posložite na pleh obložen papirom za pečenje, premažite ih tankim slojem ulja i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 15 - 20 minuta, dok ne postanu hrskave i zlatne.
Finalni touch – serviranje: Poslužite ih uz slatko - ljuti umak ili umak od kikirikija za savršen spoj hrskavosti i kremaste teksture.
Zašto će ove rolnice postati vaš iftarski favorit?
Brza priprema znači da su gotove za manje od 30 minuta, a možete ih smotati unaprijed i samo ispeći pred iftar. Lagane su, ali hranjive i savršeno se slažu uz razne priloge, bilo da ih poslužite s jogurtom, svježim salatama ili tradicionalnim supama. Još jedan plus? Mogu se zamrznuti pa su uvijek spremne za brzi iftar!
Sad najvažnija pitanja: koji umak birate za serviranje i koga ćete iznenaditi s večerašnjim iftarom?
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!