TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 28.3.2024.
Poke bowls nisu novo jelo na gourmet sceni, ali su u posljednje vrijeme sve više popularne diljem svijeta.
Ovaj ukusni obrok potječe sa Havaja, a svoju je popularnost stekao iz nekoliko razloga – jednostavan je za napraviti te u samo jednoj zdjelici donosi razne sastojke koji su nutritivno bogati, a pri tome izgledaju super pomiješani zajedno. Jer, znamo da često estetski privlačno jelo odmah ima i bolji okus.

Foto: @thepantryistanbul
Poke Bowl je kombinacija svježih sastojaka i egzotičnih okusa, a najčešće se u njemu nalaze komadi ribe, poput tune ili lososa, koji se mariniraju u umaku od soje i sezama te se poslužuju pored kuhane riže ili quinoe.
Taj spoj začinjen je još i raznolikim, svježim povrćem poput avokada, krastavaca, edamame graška i cherry rajčica. Ukratko, spoj sastojaka koje većina jako voli i koji su nam uvijek dostupni, što ga čini savršenim brzim jelom, a pri tome daje cjelodnevnu energiju.
Sarajevski restoran Kašahana uskoro otvara svoja vrata u ulici Čobanija, pod novim imenom – Kasha&Poke bowls. Kako i samo ime govori, u ponudi će osim njihovih već poznatih kaša imati i ovo egzotično havajsko jelo. Od 13. 4. 2024. zavirite na ovu lokaciju i otkrijte koja je vaša omiljena poke bowl kombinacija.
* * *
Naslovna fotografija: @costcutter
TEKST: Ada Ćeremida
Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.
Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.
Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.
Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
Potrebni sastojci za tijesto:
150 g maslaca sobne temperature
150 g smeđeg šećera
1 jaje
115 g meda
1 kašičica arome vanilije
400 g glatkog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica začina za medenjake
Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 
Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna.
Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.
Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili.
Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac.
Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 
Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata.
Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm.
Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!