TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 1.8.2022.

Zdravi obroci koji su pripremljeni na takav način da se svaki zalogaj pretvara u jedinstvenu gastro avanturu bude u nama želju da se instant teleportiramo na mjesta koja nude upravo takvu hranu.


Baš takvu lokaciju ovog puta pronašli smo u Sarajevu pod nazivom Kašahana. Naime, riječ je o restoranu zdrave hrane koji nudi širok izbor različitih jela, od neodoljivih kaši s raznim dodacima poput orašastih plodova ili svježeg voća pa sve do jedinstvenih hranjivih sendviča. Uz primamljive obroke, našu pažnju ukrali su i simpatični nazivi jela pa tako u ponudi možete pronaći 'ljubljenkašu' – kašu za zaljubljene ili pak 'inatkašu' – za one koje vole malo posebniju kombinaciju okusa. Uz nutritivno bogata jela napravljena od namirnica lokalnih proizvođača, Kašahana je mjesto gdje možete kušati i domaće energetske pločice za dodatni 'boost' energije.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kašahana (@kasahana.sa)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kašahana (@kasahana.sa)



Kako biste otkrili sve okuse i uživali u rapsodiji okusa ukusnih ali i veoma zdravih obroka koji će vas ispuniti energijom zaputite se u Kranjčevićevu br. 13 i zavirite na ovo mjesto.  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kašahana (@kasahana.sa)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kašahana (@kasahana.sa)

* * *
Naslovna fotografija: @kasahana.sa 


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!