TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 29.7.2020.

Po dozu stilskih trikova, beauty preporuke, kao i interior inspiraciju ponekad zavirimo i na profile zaljubljenica u modu na društvenim mrežama koje nam svakodnevno kroz foto zapise otkrivaju svoje favorite. 

Njihove fotografije redovito otkrivaju i njihove omiljene nijanse lakova za nokte, kao i nail-art koji biraju.

Ovog ljeta ideja za manikuru je uistinu bezbroj, a među popularnijim odabirima upravo je 'multicolored' manikura koja u fokus stavlja 5 različitih tonova koje nosimo na noktima jedne ruke. Zabavna je i idealno oslikava vedrinu i bezbrižnost koju vežemo uz ljeto. 

Foto: @sincerelyjules

Popularne su i pastelne nijanse lakova za nokte – ljubičasti, plavi, žuti i ružičasti tonovi, kao i vječni klasik, bijeli lak, koji uz pravilnu teksturu daje savršen intenzitet i nježan izgled.

Foto: @collagevintage

Kada je riječ o uzorcima, print kornjačevine, ukrasi u obliku omiljenog ljetnog voća, kao i zlatni detalji sjajan su način kako da zaokružite ljetni styling. Još par ideja za manikuru koji rado biraju i blogerice, ali su i čest zahtjev popularnih nail art umjetnica, donosimo u nastavku. 

Foto: @paintbox

Foto: @dryby

Foto: @betinagoldstein

FOTO: @collagevintage


Bonjour

Otkrijte tajnu najukusnije Medene torte koju ćete ikada probati: Brz i lagan recept.

TEKST: Ada Ćeremida | FOTO:

Otkrijte tajnu najukusnije Medene torte koju ćete ikada probati: Brz i lagan recept. Otkrijte tajnu najukusnije Medene torte koju ćete ikada probati: Brz i lagan recept.

Medena torta je omiljeni desert o kojem se često priča, a gotovo svi su barem jednom uživali u njenom savršenom okusu. Sada vam donosimo recept, tako da je možete pripremiti kad god poželite i podijeliti njenu neodoljivu slast s onima koje volite.



Foto:Foto: @storytellingwithdiana 


Sastojci:

  • 450 g pšeničnog brašna
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 100 g meda
  • 2 jaja
  • 1 kašičica sode bikarbone

Krema:

  • 800 g kisele pavlake (25-30% masnoće)
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 g vanilin šećera



Foto: @storytellingwithdiana



Priprema: 

U šerpi s debljim dnom otopite med, dodajte šećer i sodu bikarbonu. Uz stalno miješanje, zagrijavajte dok smjesa ne poprimi zlatnu boju. Maknite šerpu s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se potpuno ne otopi. Ostavite smjesu da se malo ohladi (da se jaja ne zgrušaju), zatim umiješajte 2 jaja i dodajte brašno. Umijesite glatko tijesto, pa ga stavite u frižider na 1 sat.

Ohlađeno tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte u tanku koru i izbockajte viljuškom. Pecite kore u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 4 minute. Nakon pečenja, izrežite kore na željeni prečnik, a ostatke sačuvajte i izmrvite u mrvice za posipanje.

Za kremu, pomiješajte kiselu pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete glatku smjesu. Slažite tortu tako što ćete svaku koru premazati pripremljenom kremom. Ostatke tijesta izmrvite i pospite po torti kao dekoraciju.

Torta se treba hladiti nekoliko sati u frižideru, a idealno preko noći. Prije posluživanja, tortu možete ukrasiti dodatnim medom ili prema vlastitim željama.

 

***
Naslovna fotografija: @gladisheva

FOTO: ime i prezime


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!