Sve što trebate znati o monstera deliciosa, popularnoj sobnoj biljki koja će uljepšati svaki dom

INTERIJERI
1.7.2020.

Vjerovatno ste primijetili njezine grafičke ispise listova na svemu, od jastuka, cekera, do tapeta što potvrđuje da je monstera deliciosa nova dekor biljka za 2020. godinu i "it" biljka koja preuzima Instagram feedove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monstera je tropska biljka iz porodice Araceae. Naziv, kao što se može pretpostaviti, dolazi od latinskog što znači „abnormalno“ zbog neobičnih listova koji su često probušeni rupama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: @livingdecorstoren

Foto: @mrcigar

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Green.Earth (@greenearth.co.in) on

Izuzetno je uobičajeno da se ova sobna biljka miješa sa filodendronom. Iako su obje povezane (dijelovi su iste biljne obitelji), jednostavan način da se ove biljke razlikuju jeste pogled na lišće: filodendroni sa podijeljenim listovima imaju perforirano lišće, ali nemaju rupice. Monstere su poznate upravo po svojim prirodnim rupama u listovima što je dovelo i do nadimka "Švicarska tvornica sira". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by plantismus (@plantismus) on

KAKO SE PRAVILNO BRINUTI ZA MONSTERU?

Monsteri treba puno prostora: smjestite je na vidno mjesto u dnevnoj sobi.
Također, pronađite balans između sunca i hlada. Ako lišće monstere dobiva previše sunca, lišće će požutjeti, a ako ostane u mraku, biljka će pokazati nešto što se naziva negativni fototropizam gdje novi listovi rastu prema tami, a ne prema svjetlu. Monsteru zalijevajte umjereno i ravnomjerno, otprilike jednom tjedno. Pričekajte dok se tlo osuši prije ponovnog zalijevanja. Povremeno poprskajte lišće biljke koristeći bocu s raspršivačem napunjenom demineraliziranom vodom ili kišnicom. To povećava vlažnost oponašajući prirodno stanište biljke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by EBONY (@ebonysplantdiaries) on

 

INTERIJERI , 1.7.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@umaselvanoap

Podijeli:

Posljednje objavljeno