Kako umiriti i njegovati kožu koja je nadražena nakon depilacije? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Kako umiriti i njegovati kožu koja je nadražena nakon depilacije?

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

BEAUTY SAVJETI
19.6.2022.

Uklanjanje neželjenih dlačica sigurno nije najglamurozniji dio beauty njege kože, ali je zasigurno jedna od čestih rutina koje mogu stvarati neugodnost ukoliko dođe do pojave iritacije i crvenila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo jedna od najčešćih nuspojava depilacije je određeni stupanj crvenila ili upale na mjestu koje je depilirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: @tobruckave

Iako crvenilo kože uglavnom nestane u toku dana, potražili smo neke efektne metode za svaku vrstu postupka uklanjanja dlačica, da se taj proces ubrza i olakša.

Prije svega ne zaboravite provjeriti proizvode koje koristite za pripremu kože, depilaciju i kremu koju birate za umirujući efekt na koži. Morate biti sigurni da, ukoliko koristite vosak za depilaciju, ne sadrži sastojke na koje ste alergični jer to može produžiti vrijeme trajanja crvenila.

Foto: @toasttostyle_

METODA: BRIJANJE

Vjerujemo da je ovo najpristupačniji i najlakši način za depiliranje, ali koji ponekad ostavlja neugodan osip na koži. Odličan način kako ublažiti ovaj vid nuspojave svakako je piling koji će spriječiti stvaranje ljuskastih dijelova. Nakon brijanja obavezno koristite intenzivnu kremu sa hranjivim maslacem poput shea maslaca dok ste još uvijek pod tušem kako biste bili sigurni da pružate instant hidrataciju koži.

Foto: @emilyijackson

METODA: DEPILACIJA VOSKOM

Depilacija voskom može pružiti glatkoću kože duži period od standardnog brijača. Dame vole upravo ovaj način depiliranja zbog praktičnosti i teksture kože koju ostavlja. Također, smanjuje ponovni rast dlačica ako se radi dosljedno.
Jedna od neželjenih posljedica može biti pojava uraslih dlačica, a ključ za izbjegavanje toga je redovan piling, odnosno eksolijacija kože i uklanjanje dlaka u smjeru rasta dlake.
Suho četkanje kože četkom za tijelo je nježan i efikasan način eksfolijacije kože, a piling možete raditi dva do tri puta tjedno otprilike četiri dana nakon depilacije. Da biste smanjili crvenilo i otekline nakon depilacije voskom, trebali biste i sljedećih nekoliko dana izbjegavajte saune i kupke, a umjesto toga isprobajte hladan tuš. Također, nanesite kokosovo ulje odmah nakon tuširanja kako biste ojačali kožu, značajno smanjujući iritaciju.

METODA: KREME ZA UKLANJANJE DLAČICA

Ovo je odlična metoda ako želite ukloniti dlačice i trebate pauzu od brijanja i depilacije voskom. Negativnosti su što kemikalije mogu biti preteške za osjetljivu kožu i često mogu izazvati alergijsku reakciju na jedan od sastojaka kreme što znači da morate biti super oprezni. Kemijski depilatoriji djeluju tako da slabe dlake u folikuli ispod površine kože. Kao i kod većine preparata za njegu kože, najbolje je napraviti test kako biste vidjeli kako koža reaguje. Također, ako se odlučite za ovu metodu ili je već primjenjujete, možete učiniti nekoliko stvari kako biste osigurali najbolji mogući ishod.
Prvo nemojte nanositi kremu na upaljenu i inficiranu kožu; pazite da je područje čisto i suho; nemojte stavljati druge kreme ili losione na kožu prije tretmana koji nisu dio kreme. Obavezno uklonite sve tragove kreme za uklanjanje dlačica nakon što završite. Temeljito isperite kožu hladnom vodom i tek onda nanesite hidratantnu kremu za tijelo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kiara Schwartz (@tobruckave) on

METODA: LASER

Laser može biti prilično bolan tretman, a također nije opcija za sve jer laser djeluje na melanin ili pigment u koži uzrokujući promjene boje. Njegu nakon laserskih tretmana uključuje dobru zaštitu od sunca sa SPF 30 ili višom, hidratantnu kremu, nježno sredstvo protiv iritacije i lagan piling.

TRETMANI

Hladni oblog je najlakši način za sprečavanje iritacije i svrbeža na koži nakon svih tretmana depilacije. Samo poprskajte hladnom vodom kožu čim završite brijanje, a zatim nanesite gel aloe vere kako biste odmah vratili hidrataciju koži ili upotrijebite preparate koji sadrži umirujuće, rashlađujuće sastojke.

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno