Kako razgovarati s djecom o bilo kojem obliku nasilja? Imamo tri savjeta stručnjaka.

MAME RULZ
20.1.2021.

U godini iza nas, ali i inspirirani događajima u ovoj, sve više smo uvidjeli važnost razgovora, iskrenosti i dijeljenja naših emocija s obitelji/prijateljima/stručnjacima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznimno je važno naglas razgovarati o svim temama koje nas tište, raditi na edukaciji i biti prijatelj mladima i djeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji još od najmlađih dječjih dana razvijaju s djecom posebnu vezu, kako emocionalnu, tako i socijalnu. Kroz najmlađe dane trebamo ih naučiti da nasilje može izazvati strah, ljutnju ili uznemirenost, kao i da o bilo kojem obliku nasilja trebaju razgovarati s odraslima. 

U periodu puberteta, mladi najčešće ima jaku potrebu za samostalnosti i donošenjem vlastitih odluka. Nerijetko i to znači snažan otpor savjetima koji dolaze od odraslih, zbog čega je važno pravilno razvijati i graditi odnos te imati razumijevanja za njihove odluke.
Zbog toga smo u nastavku izdvojili tri savjeta kako s djecom i mladima razgovarati o temama koje se tiču bilo kojeg oblika naselja. 

VAŽNO JE OSTATI IM PRIJATELJ

Djeci i mladima prijatelji daju savjete, razne informacije, kao i podršku, što je i razlog zašto ga upravo traže u osobama svojih godina. Kako biste i vi nastavili graditi takav odnos s njima, pokušajte ih iz dana u dan saslušati svaki put kada pokažu želju za razgovorom. Ako primijetite bilo kakve oblike nasilja u svojoj sredini, uvijek im pokažite svojim primjerom da trebaju prijaviti takve slučajeve i da uvijek ima osoba koja će ih zaštiti. Izbjegavajte u stresnim situacijama i teškim trenucima im govoriti  komentare poput 'rekao/la sam ti da će se dogoditi taj scenarij' i sl. 

KAKO RAZGOVARATI S DJECOM O NASILJU U ŠKOLI?

Škola tijekom odrastanja postaje glavni epicentar dječjeg života, ali i mjesto koje može učiniti da se dijete osjeća sretno i zaštićeno. S obzirom na to da je škola i mjesto stjecanja znanja, ako se dijete zbog ruganja i odbacivanja od strane vršnjaka osjećaju nesigurno i odbačeno, važno je s njima razgovarati na tu temu i potražiti pomoć stručnjaka. Na stranicama dječje organizacije UNICEF pronašli smo koristan vodič koji možete besplatno preuzeti ovdje, a koji govori kako pomoći djetetu koje trpi zlostavljanje, ali i kako roditelji mogu pomoći djetetu koje zlostavlja. 

KAKO RAZGOVARATI S DJECOM O SEKSUALNOM ZLOSTAVLJANJU?

Online smo pronašli kratki vodič kako razgovarati s djecom o zlostavljanju koji je kreirala Jelena Megi Marković, koja kroz platformu Smart Change svakodnevno s online zajednicom vodi psihološko savjetovanje o raznim temama. Jučer je na svojim mrežama podijelila post čiji je sadržaj nastao u suradnji s još dva stručnjaka, Minom Gazivoda i Maricom Stijepović
a koji će vam dati prve smjernice kako pričati o ovoj iznimno važnoj temi s najmlađima. Post potražite klikom na Instagram tab ispod, a u suradnji sa psiholozima u vašem gradu možete saznati još više korisnih savjeta i preporuka.  

***
Foto: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba 

MAME RULZ , 20.1.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

unsplash.com

Podijeli:

Posljednje objavljeno