TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 1.4.2013.
Vodimo vas iza kulisa Dolce&Gabbana revije Prošle godine na Siciliji, poznati talijanski dvojac je predstavio svoju prvu couture liniju, naziva Alta Moda. Ovogodišnju reviju prije par mjeseci je vidjelo 100 ekskluzivnih gostiju, među kojima su se našle princeze, glumice, pjevačice, ikone stila i njihove dugogodišnje muze. Daleko od očiju javnosti, gosti su uživali u majst
Ove godine, talijanski dvojac je mjesto radnje sa Sicilije preselio u Milano.
„Ovo je također mjesto sa kojeg mi potičemo. Ovo je dom našeg doma i svih radnika koje su dio Alta Mode: Pepeljuzinih miševama. Zovemo ih mali miševi nakon Pepeljuge. Ovo je kao obitelj.“
U studiju prije revije su bile i njihove muze. Bianca Brandolini je češta gošća njihovih revija i već se nakon jednog pogleda na komade našalila da bi najradije sve strpala u kovčeg i ponijela na aerodrom.
„Ovo je nešto što druge kuće nemaju.“ - nadodala je Bianca. Naime, poznata aristokratkinja često je znala naglasiti da nitko ne zna tako spajati materijale, detalje i krojeve kao ovaj dvojac. I još k svemu tome održati reviju na kojoj se ne smiju slati e.mailovi.
Kada je revija počela, oduševljenje publike bilo je gotovo opipljivo. Komentari poput 'Ovo je kao povratak u doba Louisa XIV.', davali su do znanja da je revija bila pun pogodak. Barokni detalji, crne haljine sa čipkom, duge toalete, cvijće, mnoštvo bijele i raskošni ukrasi, pomiješani sa odličnim cipelama i volumeniziranim pundžama zaokružili su još jedno idlično poglavlje ove talijanske kuće.
„Ovo nije rad, ovo je zadovoljstvo.“ – naposljetku su dodali Domenico i Stefano.
D.P.
Foto: telegraph.co.uk
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
Posebni trenuci i praznici imaju svoja zlatna pravila u kojima se baklava podrazumijeva, da orasi, zapečena jufka i agda mirišu kućom. S druge strane, tu su mlađe generacije koje sve češće maštaju o nečem drugačijem poput kremastog kolača koji se topi u ustima.
I tako, svake godine ista dilema za praznik: baklava ili cheesecake? Tradicija ili moderni desert? Šta ako ove godine ne biramo stranu, nego spojimo najbolje iz oba svijeta?
Zamislite to ovako: hrskava jufka, mirisni slojevi cimeta i oraha, slatkasti sirup, ali i baršunasti cheesecake fil. Baklava cheesecake je taj desert koji spaja generacije: one koji vole klasičnu baklavu pronaći će u njemu dobro poznate okuse, dok će ljubitelji cheesecakea uživati u laganoj kremastoj teksturi.
Zašto sami biramo pistacije i orahe?
Kada je riječ o baklavi, svaki sastojak nosi svoju priču. To su okusi djetinjstva, mirisi iz nanine kuhinje i tradicija koja traje generacijama. Zato je važno da biramo najkvalitetnije sastojke i da im damo pažnju koju zaslužuju.
Pistacije? Birajte EuroCompany neoljuštene! Zašto? Jer dolaze u svom prirodnom obliku, a njihova suho pržena, blago slana aroma donosi savršeni balans okusa. Nisu preslane, već taman toliko da istaknu svoju orašastu notu, pružajući intenzivniji doživljaj pri svakom zalogaju. Kada ih sami očistimo, uživamo u njihovoj svježini, mirisu i teksturi, a taj mali ritual pripreme samo pojačava iščekivanje savršenog deserta.
Orasi? Oni su duša baklave, njen nezaobilazan sastojak i nosilac one prepoznatljive, bogate, orašaste arome. Ključ je u tome da budu EuroCompany orasi kako bi dali teksturu i pravi balans između hrskavosti i sočnosti. Nema prečica jer kada sami biramo najbolje orahe, svaki zalogaj dobiva onu autentičnu notu domaće baklave.
Sastojci
Za bazu i slojeve jufke:
Priprema
Priprema jufke:
Baklava sloj:
Pečenje:
Agda ili sirup:
Dok se siječe prvi komad, neko će možda reći: "Ali, ovo nije prava baklava!", a onda će prvi zalogaj promijeniti sve.
Svaki sloj priča priču o tradiciji, ali i o novim ukusima koje smo spremni prihvatiti. Ove godine slavimo oba kolača u jednom zalogaju.
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!