Kako napraviti 10.000 koraka dnevno bez napora? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Kako napraviti 10.000 koraka dnevno bez napora?

Tekst:

Bonjour.ba

BONJOUR superwoman
1.6.2021.

U današnjem užurbanom tempu življenja ne možemo si uvijek priuštiti da se redovno bavimo sportom: ponekad je dnevni raspored ispunjen radnim obavezama i trenucima sa obitelji, netko možda živi daleko od posla i provodi puno vremena na putu nazad, a nekad jednostavno nemamo dovoljno samodiscipline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, postoji nešto zajedničko što se tiče nivoa fizičke aktivnosti: hodanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, svakim danom sa kretanjem već poduzimamo određeni broj koraka, a samo je pitanje kako povećati taj broj kako bismo dobili pravi rezultat u kondiciji.

Teorija o "10 000" koraka pojavila se sredinom 60-ih kada su japanski naučnici došli do zaključka da u prosjeku napravimo 2 000 - 3 000 koraka dnevno, ali ako ovaj broj utrostručite, to su potrebna dodatna kardio opterećenja tokom dana. Točnije, 10 000 koraka dnevno dovoljno je da vam pomogne da održite tijelo u kondiciji, održite srce i druge tjelesne sisteme vitalnim.

KAKO UKLOPITI KORAKE U SVOJ RASPORED?

Iako u teoriji to doista izgleda nemoguće jer ako na posao moramo doći prijevozom i ne možemo si svi priuštiti jednosatne šetnje tokom dana, hodanje je u biti stvar navike, pa čak i u najužurbanijem rasporedu možete ispuniti cilj brojanja koraka.

PEDOMETAR

Praćenje dostignuća je najbolja motivacija. Danas postoji mnogo opcija za to: multifunkcionalne fitnes narukvice koje prate puls i ukupni nivo vježbanja te jednostavni uređaji koji izgledaju poput nakita. Također, moderni pametni telefoni često imaju ugrađenu funkciju za mjerenje koraka.

Foto: @oozoogreece

OBUĆA

Da biste ispunili dnevni broj koraka, udobnost stavite na prvo mjesto. Također, možete  sa sobom nositi zamjensku obuću poput malih laganih tenisica u koje se presvučete kad izlazite iz kuće i idete u ured ili obrnuto.

DODAJTE 300 KORAKA DNEVNO

Za početak uzmite tjedan dana kako biste pratili svoj prirodni tempo - koliko koraka u prosjeku već poduzimate dnevno. Kada imate željeni broj, možete krenuti od njega kao od početne vrijednosti. Ne trebate odmah startati sa 10.000 koraka jer vaš cilj je da steknete naviku, a ne da se preforsirate. Dodajite 300 koraka dnevno za postepen i ugodan nivo vježbanja.

NE ODUSTAJTE  I DODAJTE KORAKE GDJE GOD JE TO MOGUĆE

Čini se da je šetnja lagana, ali dodatnih 8 km dnevno zapravo neće biti baš jednostavno, ali ako ste već odlučili fokusirati se na ovu aktivnost, pokušajte izdržati najmanje mjesec dana jer je to minimumom neophodan za učvršćivanje navike. Ako se služite javnim prijevozom, izađite jednu stanice ranije i prošećite do odredišta. Parkirajte dalje od ureda kako biste mogli hodati ili na parkiralištu odaberite mjesto što je dalje moguće od ulaza u trgovinu ili ured. Pozovite lift sa drugog ili trećeg sprata. Uvijek se spustite stepenicama, ne koristite lift. Također, umjesto da šaljete poruke ili zovete kolegu koji sjedi u drugoj kancelariji, pođite gore i prošetajte do njega kako biste lično razgovarali. Preuzmite audio knjige na svoj telefon ili se pretplatite na zanimljive podkastove i krenite u šetnju. Svakodnevno smišljanje različitih ruta - to ne samo da pomaže dodavanju koraka, već nas izbacuje iz automatskog načina rada, trenirajući mozak i pomažući da se izborimo sa rutinama.

***

Naslovna fotografija: @cellajaneblog
Tekst: BONJOUR.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno