TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 13.1.2020.
Rumenilo je, posebice u ovom zimskom periodu, jedno od onih makeup proizvoda koji s lica izvlači neželjeno sivilo te ima moć u trenutku osvježiti kompletan makeup look.
Daje našem licu dodatnu ženstvenost, pomaže nam da uokvirimo lice te dodatno naglasimo njegove crte, a nerijetko nam posluži i kao sjenilo.
Upravo zbog toga smo odlučili istražiti kako pravilno izabrati, ali i nanijeti ovaj beauty favorit.
KAKO ODABRATI IDEALNU NIJANSU RUMENILA?
Najbolji pokazatelj zapravo je prirodna, rumena nijansa vaših obraza nakon treninga ili nekog drugog fizičkog napora. To je nijansa koja će na najbolji način uokviriti i naglasiti vaše crte lica. Možete se voditi i tonom kože, kao i bojom kose. Tako će damama svjetlije puti bolje odgovarati nježne nijanse roze, kao i breskvaste nijanse. Ako imate srednji ton kože, jarko ružičasta, topla ružičasta, kao i nešto tamnija nijansa breskvastih rumenila će biti sjajan gost vaše makeup rutine. Ako imate tamniju put, poigrati se možete s toplim smeđim, narančastim, ali i ružičastim tonovima rumenila.
KAKO NANIJETI RUMENILO OVISNO O OBLIKU LICA?
Ako imate četvrtast oblik lica, rumenilo nanesite na jagodice kružnim pokretima. Tako ćete odvući pažnju na zaobljeni dio lica.
Ako imate lice u obliku trokuta, rumenilo nanesite pri samom vrhu jagodica i zatim laganim potezima rumenilo nanesite prema ušima. Tako ćete vizualno skrenuti pozornost na donji dio lica i kreirati simetriju.
Duguljasto lice zahtjeva nanošenje rumenila od vrha jagodica do sljepoočnica, dok vizažisti damama koje imaju srcoliko lice, preporučuju nanošenje rumenila na dno jagodica, kako bi vizualno omekšali i uravnotežili jake vilice.
Okruglom licu dodajte definiciju tako da nanesete rumenilo ispod jagodica, dok dame s ovalnim licem rumenilo trebaju nanijeti na sam vrh jagodica.
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!