TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 24.9.2021.
Ponekad dođu dani kada nam kuhanje ručka predstavlja veliki izazov i radije se odlučujemo za dostavu ili posjetu nekim od lokalnih restorana.
Cafe restoran Manolo je poznata sarajevska gastro oaza i destinacija za mnoge Sarajlije koje žele uživati u ukusnoj hrani ili kafi s prijateljima.
Smješten u ulici Maršala Tita na broju 23, prolaznike privlači i svojim zanimljivim interijerom i prekrasnom baštom.
Zavirili smo na društvene mreže ovog restorana i otkrili neka nova jela koja ćete željeti isprobati, ali i ona na koja smo navikli da su provjereno ukusna.
Neka od ovih jela poput supe od paradajza ili gljiva su idealna za prohladne jesenske dane, koje želimo probati već danas.
SUPA OD PARADAJZA
Supa Fantazija se čini kao idealan odabir za prohladne jesenske dane. Sačinjena je od paradajza, mozzarelle, croutonsa i vrhnja.
SALATA SA SVJEŽIM LOSOSOM
Ovo lagano jelo nam je prvo privuklo pažnju. Salata sa rukolom, cherry paradajzom, avokadom, rotkvicom, indijskim orahom, mladim sirom i naravno svježim lososom će razvedriti svaki tmurni jesenski dan.
MANOLAŠ
Uhvatili smo se da fotografiju ovog sočnog bifteka gledamo pomalo otvorenih usta. To je dovoljan znak da jedva čekamo isprobati ovo jelo sa dodatkom pire krompira sa tartufima, grilovanim povrćem, mini mrkvom i tamnim sosom.
SLATKICA
Slatkica je naziv za New York cheescake, sačinjen od keksa, putera, mascarpone sira, jaja i limuna što je čini idealnim desertom za kraj ovog kratkog gourmet putovanja.
* * *
Fotografije: @manolocafe
Tekst: Emina Smaka
TEKST: Adelisa Mašić
Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.
Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala.
Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.
A kako ga obilježiti?
Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati.
Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.
Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.
Potrebno vam je:
200 g tamne čokolade,
100 g putera,
100 g šećera, 2 jaja
80 g brašna.
Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.
Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.
Foto: @manon.dbn
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!