TEKST: Adelisa Mašić

DATUM OBJAVE: 23.6.2025.

Neka mjesta osvoje tišinom, mirisom i detaljima koje pamtiš dugo nakon što odeš. U samom srcu Sarajeva nalazi se slastičarna 'So i čokolada', gdje je svaka šoljica kafe i svaki zalogaj pažljivo osmišljen, ali jedan detalj posebno privlači pažnju.

Ledeni medvjedić koji pluta u kafi postao je mali ritual za goste. U staklenoj čaši, kroz savršeno slojevitu kafu i mlijeko, proviruje zaleđeni lik koji te prvo nasmije, pa tek onda pozove na prvi gutljaj. Vizualno savršeno, ali i ukusno – baš kao i ostatak ponude.


bonjour_baIMG_3049


bonjour_baIMG_3035


Unutrašnjost lokala je veoma estetična. Ispod nježno osvijetljenih ruža koje vise sa stropa, bijeli stolovi i crne stolice stvaraju kontrast u kojem se lako opustiti


bonjour_baIMG_3020


Na svakom stolu nalazi se svježe cvijeće, lagani kolač i kafa koja se ne pije na brzinu.


bonjour_baIMG_2995


So i čokolada je kutak za sve koji traže više od deserta – mjesto koje miriše na pažnju, mir i sve ono što zoveš malim luksuzima svakodnevice.

Pogledaj najnovije teme na Bonjour.ba

Naslovna fotografija: @bonjour.ba


Bonjour

Baščaršija ljeti: Gdje se jede ona prava baklava zbog koje se vraća u Sarajevo ?

TEKST: Ilda Lihić-Isović

Baščaršija ljeti: Gdje se jede ona prava baklava zbog koje se vraća u Sarajevo ? Baščaršija ljeti: Gdje se jede ona prava baklava zbog koje se vraća u Sarajevo ?

Baščaršija zna imati svoja pravila koja se ne pišu, ali se žive. Jedno od njih, koje svi koji dolaze odavno znaju, glasi: Ko se jednom napije vode sa Baščaršije... opet se vrati.

A tu negdje, među kamenim ulicama, čini se da je dodano još jedno pravilo… sasvim tiho, bez velikih riječi: Ko baklavu iz Baklava Dućana ne proba, kao da nije ni prošao.

 

baščaršija_ljeti_baklava_2_bonjour_ba
 

Ne treba vam velika tabla ni miris koji se osjeti pola ulice dalje. Dovoljno je da pogledate izlog: crvene kutije, zlatna slova i unutra složene baklave, tanane kore, sirup koji se sjaji taman koliko treba.

 

baščaršija_ljeti_baklava_bonjour_ba
 

Jedna ulica, jedan sto, jedan zalogaj

Pred dućanom drveni sto i dvije-tri stolice s ćilim motivom. Tu sjednu oni što ne vole jesti baklavu s nogu i oni koji znaju da dobra baklava traži čašu vode pored i da je najbolje pojesti je polako, u sjeni tende, gledajući kako Baščaršija živi.


baščršija_ljeti_bonjour_ba
 

Na kutiji piše: 100% tradicionalno, ručno rađeno, vrhunski kvalitet, autentično. I stvarno je tako. Ovdje nema varanja. “Nema folova." - što bi rekli lokalci. Samo čista priča o tome kako se baklava pravi kad je ne praviš zato što moraš, nego zato što želiš da ostane upamćena.

 

baščaršija_ljeti_baklava_1_bonjour_ba
 

Dok sjedite ispred Baklava Dućana, čini se da sve drugo stane. Negdje iz ulice dopire glas Amire Medunjanin, sevdalinka u pozadini kao tiha pratnja. Miriše agda iz izloga, slatko, ali ne prejako.

Baklava je ritam Sarajeva. Pod zubima komadići: taman kako treba… pola orah mljeven, pola nasjeckan, da se osjeti. Ni premekano, ni pregrubo. Isto kao i Sarajevo samo: slatko kao agda, slojevito, s mekanim i grubim trenucima.

 

baščaršija_ljeti_baklava_6_bonjour_ba (1)
 

Nekad vas uhvati miris, nekad zvuk sevdalinke u prolazu, nekad okus, ali uvijek ostane isto. Ko jednom to osjeti, uvijek će znati gdje da se vrati.

Za kraj ne morate ponijeti kutiju, ali bi bilo šteta da ne uzmete bar jednu

Sarajevo ima puno baklava, ali ova ima nešto što se ne može zapakovat: onu pravu mjeru starog zanata, mirnog tempa i okusa koji se pamti.

 

Foto: Bonjour.ba produkcija


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!