TEKST: Adelisa Mašić

DATUM OBJAVE: 23.6.2025.

Neka mjesta osvoje tišinom, mirisom i detaljima koje pamtiš dugo nakon što odeš. U samom srcu Sarajeva nalazi se slastičarna 'So i čokolada', gdje je svaka šoljica kafe i svaki zalogaj pažljivo osmišljen, ali jedan detalj posebno privlači pažnju.

Ledeni medvjedić koji pluta u kafi postao je mali ritual za goste. U staklenoj čaši, kroz savršeno slojevitu kafu i mlijeko, proviruje zaleđeni lik koji te prvo nasmije, pa tek onda pozove na prvi gutljaj. Vizualno savršeno, ali i ukusno – baš kao i ostatak ponude.


bonjour_baIMG_3049


bonjour_baIMG_3035


Unutrašnjost lokala je veoma estetična. Ispod nježno osvijetljenih ruža koje vise sa stropa, bijeli stolovi i crne stolice stvaraju kontrast u kojem se lako opustiti


bonjour_baIMG_3020


Na svakom stolu nalazi se svježe cvijeće, lagani kolač i kafa koja se ne pije na brzinu.


bonjour_baIMG_2995


So i čokolada je kutak za sve koji traže više od deserta – mjesto koje miriše na pažnju, mir i sve ono što zoveš malim luksuzima svakodnevice.

Pogledaj najnovije teme na Bonjour.ba

Naslovna fotografija: @bonjour.ba


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!