Emotivni trenutak: Jure Franko dobio svoju stazu na Bjelašnici - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Emotivni trenutak: Jure Franko dobio svoju stazu na Bjelašnici

Tekst:

Bonjour.ba/PR

EVENT
21.3.2024.

Prošao je mjesec od proslave 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Povodom te proslave, kroz DiplomatSKI događaje, a na inicijativu ambasadora Republike Slovenije Damijana Sedara, nadležni organi Grada i Kantona Sarajevo te općine Trnovo donijeli su odluku da staza br. 5 na Bjelašnici bude imenovana "Jure Franko". Upravo je na tom skijalištu Jure osvojio prvu olimpijsku medalju za tadašnju Jugoslaviju. 
Na niz zanimljivih događaja koje je pripremila Ambasada Republike Slovenije u BiH (povodom 40. godišnjice ZOI'84), odazvala se i predsjednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc – Musar te olimpijski skijaši Jure Franko, Bojan Križaj i Mateja Svet.

U četvrtak, 8. 2., povodom početka obilježavanja 40. godišnjice ZOI'84, predsjednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc - Musar je bila gošća na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a u petak, 9. 2. je podržala i svečanu ceremoniju otvaranja staze ''Jure Franko'' na Bjelašnici.

Nakon govora, predsjednica Republike Slovenije dr. Pirc - Musar je zajedno sa Jurom Frankom presjekla vrpcu i tim službeno stazu nazvala po njemu.


Jure Franko i dr. Nataša Pirc – MusarPredsjednica je nakon ceremonije posjetila štand proizvoda od meda UDAS - Organizacije amputiraca Republike Srpske, koja u saradnji sa Ministarstvom vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije i ITF Ustanovom za jačanje sigurnosti ljudi, promoviše pčelarstvo kao vid fizičke i psihičke rehabilitacije i socijalnog osnaživanja žrtava mina.
Dan kasnije, 10. 2., u rezidenciji ambasadora Sedara održan je VIP DiplomatSKI prijem, na kojem su okupljeni imali posebnu čast da pozdrave olimpijca Bojana Križaja, državnog tajnika Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije Marka Štucina i arhitektu olimpijskih staza Zorana Doršnera.

Švedska ambasadorica u BiH Helena Lagerlöf pridružila se razgovoru o prijateljskom rivalstvu između Bojana Križaja i Ingemara Stenmarka, koji su skijali na Elan skijama. Bojan je prisutnima ispričao da je Ingemara pobijedio upravo na Jahorini 1987. godine.


Bojan KrižajAmbasada Republike Slovenije u BiH je u saradnji sa Olimpijskim centrom Jahorina po treći put organizovala veliko i prepoznatljivo takmičenje u veleslalomu „DiplomatSKI“, koje se u okviru 40. godišnjice ZOI'84 održalo 12. februara na Jahorini.

Događaj je i ove godine okupio velik broj skijaša - ambasadora i drugih diplomata, predstavnika međunarodnih organizacija, institucija BiH, slovenačkih kompanija u BiH i drugih gostiju.

Startu fantastične utrke veleslaloma prethodio je pozdravni govor koji su održali direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić, proslavljeni slovenački skijaš Bojan Križaj i ambasador Republike Slovenije u BiH Damijan Sedar.
Ambasador Republike Slovenije Damijan Sedar je rekao da ''DiplomatSKI'' utrku prati velika zainteresovanost učesnika i međunarodne zajednice, jer su ove godine imali 57 učesnika.

Uz to, ambasador je izrazio zadovoljstvo što je jedan od učesnika utrke Bojan Križaj, koji je u svom govoru rekao da mu je izuzetna čast što je dio obilježavanja 40. godišnjice ZOI'84, na kojima je i sam bio učesnik. Dodao je da mu je Jahorina drugi dom, gdje je 1987. godine postigao svoj najveći uspjeh osvojivši Kristalni globus u slalomu.

Govor je završio porukom da je sport ono što nas spaja i da u sportu svi govore istim jezikom.
Izuzetnu zahvalnost u realizaciji organizatori su izrazili sponzorima događaja: Gorenje, HSE, Petrol, Elan, Alpina, Volvo, NLB, Toper, Coloseum Club, SLO Udruženje privrednika BiH, ADK, Trisarinn, Triglav, European Union, InterEnergo, KRKA, Mikrografija, GEN-I, Paloma, MIBO Komunikacije, Bau - Herc d.o.o., Intereuropa RTC, Perutnina Ptuj, FlyDVA Fondacija, KRISTALVIN, FAMILIJA, POZVAČIN, Čebelarstvo B&I.

Zimske olimpijske igre 1984. su svim Slovencima ostale u lijepom sjećanju, jer su i sami pomogli u njihovoj organizaciji i još uvijek su dio njih, baš kao i maskota Vučka. Poželjeli su da se svima u potpunosti vrati olimpijski i sportski duh.

* * *
Foto: PR

Povezani članci

Najpopularniji članci