TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 28.9.2018.
Postoji li slađi vjesnik jeseni od mirisa kestenja koji se širi ulicama grada? Zvuk pucketanja i njegovog prženja instant nas poziva na kušanje, a ova svojevrsna grickalica nam i grije promrzle dlanove na prohladan jesenji dan.
Kako biste pripremili kestenje u udobnosti doma, potrebno je tek da ove šumske plodove čiju ste opnu prethodno zarezali stavite u lonac s vodom i kuhate dok voda ne uzavre. Zatim ih stavite na lim za pečenje i pecite dvadeset minuta na 220 stupnjeva. Jela s kestenjem neodoljiva su poslastica, zbog čega smo pronašli recept za deset koji će unijeti toplu jesensku atmosferu i u vašu kuhinju. Kako biste imali odlično društvo za filmski maraton i desert koji potiče bolje raspoloženje, isprobajte ovu slasticu!
#KREMA S KESTENJEM I ČOKOLADOM
300 g kesten pirea
3 jaja
200 g čokolade u prahu
20 ml ruma
100 ml mlijeka
60 g bijele čokolade
Pistacija / šećer u prahu (po želji)
U zdjelu koju ste postavili iznad lonca s proključalom vodom dodajte tri žumanjka i pjenjačom umutite u gustu kremu. Dodajte čokoladu u prahu i rum te miješajte dok se čokolada ne rastopi. Umiješajte i kesten pire te 100 ml mlijeka. Ohladite smjesu na sobnu temperaturu i zatim dodajte u čaše. Kremu obogatite naribanom bijelom čokoladom te usitnjenim pistacijom i šećerom u prahu.
Foto: pinterest.com
TEKST: Adelisa Mašić
Sezona jesenjih dana ne može proći bez Pumpkin Spice Lattea: napitka koji je postao sinonim za cozy trenutke.
Spoj kafe, mlijeka i začina poput cimeta, muškatnog oraščića i klinčića donosi toplinu i miris jeseni u svaku šolju.
Upravo zato ga mnogi doživljavaju kao mali ritual: prvi gutljaj budi nostalgiju, a svaki naredni podsjeća zašto se jesen voli.
Pumpkin Spice Latte nije samo kafa, nego i ugođaj: savršen za druženja, šetnje gradom ili mirne trenutke kod kuće.
Za sve koji žele uživati u ovom napitku u Sarajevu, možete ga pronaći u Mrvici, Kawi, Brunchu Sarajevo i Napoli Coffee House, a ako volite eksperimente, lako ga možete napraviti i kod kuće.
Mini recept za Pumpkin Spice Latte kod kuće:
1 šolja mlijeka
1 espresso ili jaka crna kafa
½ kašičice mješavine začina (cimet, muškatni oraščić, klinčić, đumbir)
1 kašičica pirea od bundeve (opcionalno)
malo šećera ili meda po ukusu
Zagrijte mlijeko i umutite ga dok ne postane pjenasto. Dodajte espresso, začine i pire od bundeve, pa sve promiješajte. Po želji ukrasite šlagom i pospite cimetom.
Bilo da ga pijete vani ili spremate sami, Pumpkin Spice Latte je mali podsjetnik da jesen može biti posebno lijepa.
Foto: @oliviatps
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!