Jednostavno i brzo jelo iz Toskane u kojem će uživati cijela porodica - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Jednostavno i brzo jelo iz Toskane u kojem će uživati cijela porodica

Tekst:

Nevena Divčić

GOURMET
4.8.2023.

Lagano i ukusno jelo za cijelu porodicu koje će biti spremno za pola sata? Znamo da je takav prijedlog uvijek dobrodošao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Scarpaccia je tradicionalno italijansko jelo, porijeklom iz Toskane. Potrebno vam je samo 30 minuta za pripremu, a prije nego što je sami probate, najbolje vam je možemo opisati kao hrskavi, slani tart s tikvicama. Ovaj lagani obrok je idealna opcija ako želite naviknuti svoje najmlađe članove porodice na zdravije opcije i unos više povrća. Ovo jelo pronašli smo na Instagram nalogu bh. food blogera Hajrudina Šišića, koji je uspješno privukao pažnju i osoba kojim tikvice nisu prvi i omiljeni izbor.


Za pripremu vam je potrebno:


2 tikvice

1 crveni luk

100g kukuruznog brašna

50g pšeničnog brašna

100ml vode

50g parmezana

Malo maslinovog ulja


Priprema:


Tikvice oprati i izrendati na kolutove, također i luk izrezati tanko. U dubokoj posudi izmiješati tikvice, luk, začine i brašno. Zatim dodati 50g kukuruznog brašna i 100ml vode. Sve sastojke izmiješati i prebaciti u kalup obložen papirom za pečenje.
Ravnomjerno rasporediti i preliti sa malo maslinovog ulja.
Na kraju posuti sa ostatkom kukuruznog brašna i po želji rendanim parmezanom. Peći 30 minuta na 200°C.

 


***
Naslovna fotografija: @harrycoop.er

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno