Jednostavni recepti za zdravlje dišnog sustava koje možete uključiti u svoju svakodnevicu - BONJOUR.ba - bh.lifestyle ma...

Jednostavni recepti za zdravlje dišnog sustava koje možete uključiti u svoju svakodnevicu

ZDRAVLJE I NJEGA
6.10.2021.

Pluća su poput spužve i upijaju zagađivače iz vazduha, uključujući dim cigarete i patogene bakterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akumuliraju sluz što može dovesti do ozbiljnih posljedica. Nakupljanje sluzi u plućima ne samo da je veoma neprijatno, već u težim slučajevima može dovesti i do gušenja. Međutim, kombinacija prirode i nauke mogu biti odlično rješenje takvih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znamo već da postoje domaći lijekovi koji mogu pročistiti naša pluća, a i da su savremena rješenja koja ujedno prate savremenog čovjeka od velike pomoći.

Dok se priroda potrudila da nam ponudi razne domaće lijekove, nauka je u svrhu zaštite zdravlja i smanjenja štete izumila bezdimne uređaje za pušenje, bazirane na tehnologiji zagrijavanja, umjesto sagorijevanja duhana, poput IQOS-a.

Kada je riječ o domaćim receptima, posebno se preporučuje čaj koji, primjerice, već stoljećima piju Rusi.

To je prirodni preparat koji pomaže izbaciti sluz i čisti bronhije, a naročito je djelotvoran kod pušačkog kašlja.
Dovoljna je po kašika jabukovog sirćeta i kokosovog ulja, kašičica meda, te manji komad (6 do 8 milimetara) svježeg korijena đumbira.

Đumbir se isiječe na komade, prokuha u čaši vode, a kada se ohladi dodaju mu se ostali sastojci. Dobro je napitak popiti odjednom.

U slučajevima jakog kašlja i bronhitisa preporučuje se, pak, čaj od rosne trave, tzv. rosulje, koja ima blago gorak ukus.
Zato je dobro da i u njega dodate med, a za pojačavanje efekta možete ubaciti i nekoliko kapi tečnog ekstrakta ehinacee.

Uz okretanje ka zdravim načinima života, svakako su od koristi alternative tradicionalnom pušenju koje trajno mijenjaju štetne navike.
Tako umjesto cigareta, ako ih već ne možete ostaviti totalno, pribjegnite pomenutim uređajima koji koriste pravi duhan, dovoljno oponašaju ritual pušenja, a istovremeno uveliko smanjuje zdravstvene rizike.


Upravo zato se nauka i javno zdravstvo sve više okreću konceptu smanjenja štete putem proizvoda koji zagrijavaju, a ne sagorijevaju duhan.

Kako današnji način života predstavlja veliko opterećenje za organizam, recept je, dakle, jednostavan: kombinirajte blagodati prirode i nauke.

***

Naslovna fotografija: Promo
Tekst: Promo

ZDRAVLJE I NJEGA , 6.10.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike