TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 17.10.2024.

U ovom mjesecu Bonjour.ba je posvećen pronalaženju savršenih cozy smještaja sa ciljem da vas uvedemo u najopuštajuće kutke prirode koji stvaraju pravi ambijent za bijeg od svakodnevice.

 

Ove jeseni, usmjerili smo pažnju na planinu Jahorinu, gdje smo otkrili PineTree Jahorina – apartman koji je udaljen samo kratku vožnju od Sarajeva. Blizina Sarajeva čini planinski vikend praktičnim i lako dostupnim, bez potrebe za dugim putovanjima.

Naime, ova kućica s terasom nudi ne samo predivan pogled na okolne planine, već i potpuni ugođaj za odmor u prirodi. Sudeći po fotografijama PineTree Jahorina nudi savršeno utočište za sve one koji rade remote, posebno iz IT sektora. Spoj moderne elegancije i rustičnog šarma, ovaj cozy kutak pruža idealno okruženje za produktivan rad i relaksaciju. Sa jednosobnim apartmanom opremljenim udobnim dnevnim boravkom, kuhinjom i modernim kupatilom, bilo da ste u potrazi za inspiracijom ili trebate bijeg iz svakodnevice, Pine Tree apartman donosi savršenu ravnotežu između posla i odmora

 



Interijer također savršeno odražava cozy planinsku atmosferu. Dominantna bijela boja u kombinaciji s drvenim elementima stvara osjećaj topline i prozračnosti, dok su minimalistički crni detalji diskretno raspoređeni kroz prostor, dajući mu moderan, ali nenametljiv izgled. Posebnu čar interijeru daju zemljani tonovi i detalji poput pampas trave i mekane fotelje koji doprinose prirodnom, opuštajućem ugođaju.






Prostorija u kojoj se jede posebno se izdvaja zahvaljujući velikim ogledalima, koja ne samo da vizualno proširuju prostor, već i dodaju sofisticiranost. U kombinaciji s industrijalističkim lusterima, ovaj kutak odiše modernom elegancijom, savršeno uklopljenom u rustični ambijent.

 



Simbioza industrijskog i prirodnog dizajna stvara poseban vibe, čineći PineTree Jahorina ne samo idealnim za odmor, već i za uživanje u estetski privlačnom prostoru.

 

 

Posebna pažnja posvećena je kreativnim rješenjima unutar PineTree Jahorina, a jedno od njih je način na koji je kuhinja odvojena od dnevnog boravka. Umjesto tradicionalnih zidova, korišteni su vertikalno postavljeni komadi drveta, pažljivo poredani od poda do plafona. Ovaj detalj ne samo da zadržava otvorenost i prozračnost prostora, već i unosi dozu modernog dizajna koji se savršeno uklapa u prirodni ambijent.

 

 

Drvena struktura, koja podsjeća na planinsku kućicu ili ogradu diskretno odvaja prostore bez narušavanja estetike. Naprotiv, ona dodatno naglašava sklad između modernih elemenata i topline prirodnih materijala, stvarajući balans između funkcionalnosti i ugodne atmosfere koja poziva na opuštanje.

Zamislite samo ljepotu prirode s opadanjem lišća i šarenilom. Terasa je idealno mjesto za jutarnju kafu uz zvuke prirode. Također, jesenji prizori zlatnog lišća i mirne šumske staze stvaraju savršeno okruženje za rađanje novih ideja.

Bez obzira da li dolazite radi pahuljica, romantičnog opadanja lišća ili jednostavno želite pobjeći u tišinu prirode – ne sumnjamo da ovaj apartman nudi sve što vam treba za savršen bijeg.

* * *
Naslovna fotografija: booking.com


Bonjour

Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta!

TEKST: Ada Ćeremida

Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta! Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta!

Upozorenje: Limoncello tiramisu nadmašuje sve deserte ljeta.

Ovo nije tiramisu kakav pamtimo iz djetinjstva, ali bi lako mogao postati vaš omiljeni ljetni desert. Lagana, kremasta tekstura, svježina limuna i decentna nota limoncella. 

Ne sadrži alkohol, a donosi sve što volimo kod originala plus ljetni, voćni zaokret. I što je najbolje? Ne treba vam rerna, samo frižider.

 



Sastojci:

Krema od limuna:

  • 100 ml soka od limuna

  • 150 g šećera

  • 3 jaja

  • 50 ml vode

  • 1 kašičica gustina

  • 50 g maslaca (opcionalno)

Krema i slojevi:

  • 250 g mascarponea

  • 300 ml slatkog vrhnja

  • 100 g šećera u prahu

  •  300 ml toplog mlijeka

  • 2 pakovanja piškota (24 – 30 komada)

  • Korica limuna i svježa menta za dekoraciju



bonjour_ba_limun_tiramisu_0_2


Priprema:  

Za kremu od limuna, pomiješajte limunov sok, šećer i vodu u posudi na pari. U drugoj zdjeli umutite jaja i gustin, pa ih lagano dodajte kada se šećer počne topiti. Kuhajte uz stalno miješanje 6 – 8 minuta, dok se smjesa ne zgusne. 

Pred kraj dodajte maslac i ostavite da se krema od limuna hladi na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru, pokriven plastičnom folijom. 



bonjour_ba_limun_tiramisu_0_3


Za kremu umutite mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu u čvrstu smjesu i ostavite je da se rashladi. Piškote kratko umačite u toplo mlijeko i slažite prvi sloj u staklenu posudu. 

Zatim dodajte kremu, pa kremu od limuna, i nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Završite s kremom u obliku tiramisu točkica, pospite koricom limuna i ukrasite mentom. Ostavite da odstoji najmanje 4 sata i poslužite hladno.
 

Foto: @julia_kunchevskaya


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!