Izložba u Sarajevu koju trebaju posjetiti svi zaljubljenici u modu i dizajn: "REDRESS" by Ljiljana Majkić - Bonjour.ba -...

Izložba u Sarajevu koju trebaju posjetiti svi zaljubljenici u modu i dizajn: "REDRESS" by Ljiljana Majkić

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

MODNE VIJESTI
3.12.2021.

U galeriji Collegium artisticum, na adresi Terezije bb, Centar Skenderija, danas u 18:00 sati, će se održati izložba dizajnerice Ljiljane Majkić pod nazivom „REDRESS“, a trajat će do 11.12. 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljiljana Majkić je modna dizajnerica i umjetnica, članica ULUPUBIH-a i ULUPUDS-a te dobitnica mnogih nagrada i priznanja. REDRESS je njena deseta samostalna izložba, a učesnica je brojnih kolektivnih izložbi u zemlji i svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovim projektom sam željela da se priključim savremenim trendovima održive mode i cirkularne ekonomije, te da na jedan kreativan i inovativan način dođem do novog proizvoda, koristeći svoje modele dizajnirane prethodnih godina, koji nisu do sada našli svog vlasnika.
Reciklirajući dva ili više modela, kombinujući njhove pojedine dijelove, kao i koristeći ostatke materijala iz drugih kolekcija došla sam do potpuno nove kreacije i odijevnog predmeta.

I ovog puta, dizajnom i načinom izrade, sam željela dobiti model koji predstavlja inovaciju, ali i nosivu umjetnost. Koristeći ostatke materijala iz prethodnih kolekcija, smanjila sam količinu otpada, a u nastaloj ekonomskoj krizi omogućila sebi nastavak rada sa postojećim resursima.

Želim ujedno pokazati kako se, kao umjetnici, moramo prilagođavati novonastalim kriznim situacijama i stvarati sami sebi nove mogućnosti opstanka i preživljavanja, a da pri tom, koristeći svoje umjetničke talente, radimo za dobrobit cijelog društva.
Ideja je zapravo nastala na mojoj prošlogodišnjoj retrospektivnoj izložbi “Archotouch”, pa sam i za ovu izložbu koristila sličan izlagački concept i također printala fotografije, koje je i ovaj put uradila Vanja Lisac, ali sada na još većem platnu, da bih imala dovoljnu količinu materijala za novi model." - otkrila nam je Liljana što joj je bila inspiracija za ovu izložbu. 
Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, a možete ju posjetiti do 3.12.2021. godine.

* * * 
Fotografije: Vanja Lisac 
Model: Mariji Šuković Vučković

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno