4 stvari koje svakodnevno crpe vašu energiju, a da niste svjesni - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

4 stvari koje svakodnevno crpe vašu energiju, a da niste svjesni

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

POSAO & ŽIVOT
2.2.2023.

Osjećaj emocionalne iscrpljenosti nije nešto što je novo u 2023. godini, posebice kada smo svjesni svakodnevnih pojava, dešavanja zbog kojih se osjećamo umorno i preopterećeno što rezultira osjećajem kao da zapravo nikada ne napredujemo i da nemamo energiju čak ni da ustanemo ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tačnije, češće nego mi to doživljavamo, sitnice su te koje nas polako iscrpljuju upravo zbog toga smo odlučili izdvojiti nekoliko ključnih segmenata u kojima naša energija polako curi, a da toga nismo ni svjesni.

 

 

Prečesto govorite 'da'


Kada ste svima previše dostupni i zalažete se za tuđe potrebe, energija kao da curi niz slamku. Da, zvuči zanimljivo pristati na svaki ručak, rođendansku zabavu i porodični dan, ali je bitno osigurati da imate dovoljno vremena da nadoknadite između. Sasvim je ok reći da nemate mogućnosti da budete tu za prijatelja taj dan kad je vama potreban odmor. Budite iskreni i recite im to. Dobar prijatelj će razumjeti i poštovati to.

 Multitasking


Koliko god se činilo produktivnim, istraživanja zapravo sugeriraju da multitasking uzima ozbiljan danak na rezultat. Često u trenucima kada mislimo da uspješno obavljamo više zadataka, vjerovatno samo brzo prelazimo sa zadatka na zadatak.

Umjesto toga, bolji plan je združivanje sličnih zadataka što češće možete.

 Odgađate sa to-do listom obaveza koje vam nisu zanimljive


Raščišćavanje garderobe, odlazak po namirnice u prodavnicu, popunjavanje papirologije nisu baš na listi omiljenih zadataka, ali stavljanje malih zadataka na listu za odlaganje obaveza iz sedmice u sedmicu nesvjesno crpi energiju. Zapravo, najbolji način da se uhvatite u koštac s tim je da jednostavno obavite zadatak. U početku vam se to može činiti kao nelagodno, ali na kraju dana bit će vam drago što ste završili sa tim i osjećat ćete se mnogo bolje.

 Neuredan i pretrpan prostor


Spremanje radnog stola, ormara, promjena boje ili reorganizacija prostora mogu učiniti čuda za energiju.

 

Foto:pexels.com

***
Naslovna fotografija:@olcyk

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno