INTERVJU: Priča o uspjehu i modnoj viziji Kaftan studia

INTERVJU
12.4.2016.

Dizajnerski modni duo, Emina Hodžić - Adilović i Nermina Hodžić kreirale su brojna sjajna red carpet izdanja koja su oduševljavala modnu publiku u Sarajevu, Berlinu i New Yorku i plijenila pozornost svojom ljepotom i nježnošću. Luksuzni materijali, igra formom, ručno ušivani detalji i ženstven pristup svakom dizajnu učinili su da Kaftan studio kreacije postanu predmet želja svake moderne dame.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovoran posao omiljenih dizajnerica crvenog tepiha Nermina i Emina već godinama sjajno obavljaju, a u njihovom studiu nastale su i brojne ženstvene kreacije nosive i na dnevnoj razini, ali i one rezervirane za poseban dan, vjenčanje. Njihova posljednja kolekcija je već dobila etiketu nestvarno lijepe i velike simpatije modnih entuzijasta, što nam je bio povod da u razgovoru s ove dvije talentirane sestre saznamo više o njihovim budućim modnim planovima, ali i da nam otkriju par stilskih tajni i savjeta.

 kaftan studio modamo intervju 1

 

Na sam spomen vašeg studija, u glavi nam se instant stvori slika ženstvene, romantične, gotovo čarobne kreacije. Kakvo je vaše viđenje riječi ženstvenost i da li se ono mijenjalo s godinama?

Viziju ženstvenosti ispoljavamo kroz naš rad. S godinama ta vizija se nije mjenjela već samo sazrijevala. Još jako puno želimo uraditi, do sada smo samo na trećini puta i prate nas naše Žene koje su prepoznale Kaftanovu viziju riječi ženstvenost i smatraju je sebi bliskom.

S kojim materijalima najviše volite raditi?

Kada su materijali u pitanju volimo ekperimentisati s mnogim materijalima i teksturama. Recimo, ne radimo s kožom još uvijek ali ne mora značiti da možda upravo rad s kožom neće biti jedan od naših sljedećih izazova. U suštini, svaki materijal s kojim se susretnemo detaljno proučimo i vidimo mogućnosti koje pruža, a mogućnosti su uvijek velike. Ipak sve kreće od dizajna, tako da mi gotovo uvijek materijal prilagođavamo našem dizajnu.

kaftan studio kreacje 6

Vaša proljetna kolekcija inspirirana je živopisnim Monetovim slikama. A tko su vaše inspirativne dame u stvarnom životu?

Imamo jako puno inspirativnih dama u životu kod kojih cijenimo posvećenost kako na privatnom tako i na poslovnom planu. Imamo sreću što su mnoge od tih dama naše prijateljice, a i svakim danom upoznajemo nove nevjerovatno inspirativne žene.

kaftan studio kreacje 3

I vaše kampanje nose Made in BiH etiketu. Za proljetnu kampanju, okupili ste sjajan tim sastavljen od Edvina Kalića, Amre Čerkezović, Maje Koristović Talović i Melihe H. Višća. Osjećate li još uvijek tremu prije plasiranja materijala u javnost?

Kao što znate,  prije 14 godina kada smo se počeli baviti dizajnom na našoj etiketi je pisalo MADE IN BIH, jer mi jesmo iz Bosne i Hercegovine i naš koncept je od početka bio da napravimo prepoznatljiv i kvalitetan bh. modni proizvod i da dokažemo sebi da je to moguće. Za dobar proizvod je potrebno jako puno rada, učenja i odricanja. 

kaftan studio kreacje 5


Uvijek se trudimo okupiti ekipu s kojom imamo dobru energiju i sa svakim članom tima napravimo razgovor i jasno preciziramo šta želimo. Kada trebamo objaviti nove radove osjećamo prije svega odgovornost prema našim klijentima i svima onima koji prate naš rad kao i medijima. Nama je sve bitno, svaka žena nam je podjednako bitna, trema postoji jer volimo svoj posao kojim se profesionalno bavimo i zaista nam se ništa i nitko ne podrazumjeva.  

Često od mnogih bh.dizajnera čujemo brojne komentare o nedovoljnoj nezainteresiranosti medija za modne priče s domaćim prizvukom...

Mi ne smatramo da je to tako. Naprotiv, mediji u BiH su više nego otvoreni - ponekad i ne selektivni. Iskreno, ne možemo se sjetiti da je netko napravio kolekciju, a da se ti radovi nisu našli u medijima. Mediji u BiH žele domaće modne priče i uvijek izlaze u susret dizajnerima, žele kvalitetan sadržaj i velika su podrška dizajnerima. Naravno da je apsurdno očekivati da napravite dva odjevna predmeta godišnje i da vam mediji pruže punu pažnju. Kvalitetan sadržaj nađe svoj put, kako do medija, tako i do klijenata.

Koji je vaš omiljeni komad iz proljetne kolekcije?

Svaki od komada koji su objavljeni su naši omiljeni. Emina voli bijelu duksericu, Nermina košulje...

kaftan studio kreacje 2

Društvene mreže su također preuzele važnu ulogu u promociji brandova na svjetskoj modnoj sceni. Koje Instagram profile vi rado pratite u BiH, a koje na svjetskoj sceni?

Da, društvene mreže su danas jedan od glavnih alata za promociju posla s kojim se bavite. U BiH volimo pratiti objave blogova i modnih portala, zaista ne možemo nikoga posebno izdvojiti. Inače pratimo The Busniess of Fashion (BOF), Suzy Menekes, Chung Alexa, Fumiaki Nakagawa,The Fashiongraphy, Met Museum, WWD i mnoge druge... Ovo su samo neki od omiljenih.

Uz sve dostupne alate koje imamo danas, mislite da je mladim dizajnerima danas lakše ili teže u izgradnji i promociji branda?

Danas imamo puno alata, a malo zanata. Svi očekuju uspjeh preko noći upravo zbog svih tih alata, fokusiraju se na promociju, a vrlo često se zaboravlja kvalitet i da je potrebno vrijeme za izgradnju brenda kao i jako puno rada. Brend se gradi godinama, konkurencija je ogromna, hiperprodukcija vlada u svim oblastima tako da sav prostor koji se pruža na prvu se čini kao olakšavajuća okolnost ,ali ustvari kada zagrebete ispod površine tek shvatite da ste samo kap soli u moru i da je graditi prepoznatljiv brend dugotrajan proces.

Koja je vaša tajna, sad već dužeg staža u ormarima bh.dama sa stilom?

Ne filozofiramo o dizajnu, već se bavimo dizajnom, dakle rad.

">

Koje biste tri svjetski poznate dame, voljeli vidjeti jednog dana u Kaftan studio kreacijama?

Grace Jones, Cate Blanchett, Tilda Swinton.

kaftan alyson
Alyson Cafiero u Kaftan studio kreaciji

Vidite li sebe kao modne dizajnerice i za 10 godina?

Prije 10 godina smo bile dizajnerice, nadamo se da ćemo to biti i narednih deset.

Kojim poslom bi se bavile da niste dizajnerice?

Vjerovatno bi vodile i uređivale najuspješniji modni portal u BiH i bile najveća konkurencija Modamo portalu. Ili pak menadžerice u firmi koja bi zapošljavljavala mlade dizajnere i pružale im priliku za rad i profesionalno usavršavanje kroz rad na kolekcijama.

Koji je najbolji savjet koji ste primili?

Najbolji savjet nam je dala naša majka kada smo počele da radimo i to je "Sve što je bazirano na istini, radu i znanju će naći svoj put do uspjeha. Ako nešto ne znate, pitajte one koji to znaju, ne znati nije sramota. Sramota je praviti se da nešto znate a nemati pojma." Taj savjet primjenjujemo na svim poljima rada i djelovanja.

Kada se vi osjećate najsretnije? 

Ne postoji neko precizno vrijeme za osjećaj sreće. Sretne smo kada god napravimo dobar proizvod, sretne smo kada su naše klijentice sretne i što izaberu upravo Kaftan studio da im dizajnira haljinu za bitne životne trenutke. Vrlo često nam kažu da u našem prostoru vlada sreća jer uglavnom se haljine u Kaftanu dizajniraju zbog lijepih povoda, bilo da se radi o vjenčanju, diplomi, doktoratu, pokretanju novog biznisa ili obilježavanju godišnjica uspjeha....

Koji komad bi po vama svaka dama trebala imati u svom ormaru?

Najmanje jednu haljinu Kaftan studija.

emina ganic vjencanje 03
Emina Ganić u vjenčanici u potpisu Kaftan studija

A koja su vaša omiljena mjesta u Sarajevu?

Nas dvije jako malo izlazimo, sva naša druženja se dešavaju u Kaftanu jer radimo i subotom. Volimo popiti kafu kada imamo vremena u caffeu Sova ili otići na ručak u restoran Marocco. Večernji izlasci su rijetki i kada se dese, to je uglavnom za vrijeme Sarajevo Film Festivala, Sarajevo Jazz Festivala kao i Festivala Mess kada je razlog našeg izlaska dobar film, koncert ili predstava.

Koji biste modni savjet dali svim našim čitateljima?

Posjetite Kaftan studio.

 

 

Foto: Edvin Kalić, Lee Lee studio, bfa.com, Kaftan Studio Facebook page

INTERVJU , 12.4.2016.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  BONJOUR.ba

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno