Bonjour.business club: S Ines Amitović smo razgovarali o inspiraciji, izazovima u poslu i održivosti - Bonjour.ba - bh.l...

Bonjour.business club: S Ines Amitović smo razgovarali o inspiraciji, izazovima u poslu i održivosti

Tekst:

Bonjour.ba

POSAO & ŽIVOT
22.4.2024.

Danas, 22.4. obilježava se Dan planete Zemlje. Imajući to na umu, kako bismo pronašli što bolje načine za buđenje svijesti o njenoj zaštiti potražili smo sagovornicu koja će nam dati konkretne savjete i primjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Svakog dana, pojedinci, ali i manje i velike skupine ljudi, ulažu sve više napora kako bismo povećali svijest o održivosti, važnosti naše planete i njenom očuvanju. Bilo da već imate razvijenu svijest o istom ili ne, ovakvi ljudi dodatno nas sve inspirišu i motivišu na konkretne promjene i korake.

Kroz Bonjour.business club rubriku za cilj imamo pronaći i donijeti i vama inspiraciju razgovarajući s uspješnim osobama iz svijeta biznisa. Jedna takva, inspirativna ličnost je i direktorica Odjela za održivost i komunikacije ProCredit banke, Ines Amitović s kojom smo razgovarali o motivaciji, pomjeranju granica, edukaciji i wellbeingu

 Njen pristup je motivirajući jer pokazuje da svako od nas, bez obzira na karijerno iskustvo ili industriju u kojoj radi, može imati značajan utjecaj na pozitivne promjene u svijetu. Kroz Bonjour.business club razgovor Ines je s nama podijelila svoj pristup koji ima ka održivosti privatno, ali i izazove s kojim se eko terminologija susreće u poslovnom svijetu.
Ona nas podsjeća na važnost toga da održivost nosimo sa sobom i u svom privatnom životu, čak i onda kada smo van poslovnog svijeta koji nam možda budi tu svijest i kada nismo pod lupom javnosti. Koji su to koraci koje su ona i njen tim poduzeli i zbog kojih se ističu na polju održivosti i BiH?

U 2012. godini, ProCredit Banka BiH usvojila je Politiku upravljanja zaštitom okoliša i potpuno usvojila Sistem upravljanja zaštitom okoliša grupe. Iste te godine je uvela i eko kredite. Također, njihove kreditne kartice izrađene su od kukuruza i reciklirane plastike, a za svaki otvoreni račun će posaditi sadnicu drveta u ime klijenata kako bi na svojevrstan način kompenzirali CO2 utrošen za izradu ProGreen računa.


Šta možemo raditi u toku dana kako bismo pripomogli očuvanju planete?

Šta mislite o tome da po uzoru na njih koristite printer samo onda kada je to baš neophodno?
Po uzoru na detalje iz našeg razgovora sa Ines, donosimo još nekoliko prijedloga.

  • Zamijenite standarne sijalice LED sijalicama
  • Reciklirajte papir
  • Optimizirajte sisteme korištenja grijanja i klime
  • Elektroničke uređaje isključite nakon što vam više nisu potrebni


Baš kao i Ines, svjesni smo da zalaganje za održivost i nešto sporiji ili drugačiji tempo, u odnosu na onaj koji dominira većim dijelom naših života, nosi brojne izazove. No, čak su i one promjene koje mi smatramo sitnim i nevažni, a koje napravimo u svojoj svakodnevnici, odraz novog pristupa životu i Zemlji. Upravo taj prelomni trenutak u svijesti vodi nas ka uživanju u prirodi bez opterećenja, i uživanju u svemu što nam planeta kontinuirano pruža.


Dijana Ćavar, marketing direktorica Bonjour.ba i Ines Amitović, direktorica Odjela za održivost i komunikacije ProCredit banke
 

Prije nego što vas prepustimo slušanju i gledanju našeg razgovora sa Ines, dodatno ćemo naglasiti ono čime se vodi kada je riječ o održivosti. To je činjenica i pristup planeti, za koju ističe da smo ju posudili od onih koji na nju tek dolaze i koji tek trebaju uživati u svim njenim čarima i bogatstvu. Upravo to je moto i pod kojim je ProCredit banka razvila mrežu punjača za električne automobile - Zemlju ne nasljeđujemo od prošlih, nego posuđujemo od budućih generacija. 

Kako ćete vi obilježiti ovaj dan i pridružujete li se earth hour gašenju svjetla?

* * *
Foto i video: Marko Jovančić za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci