TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 2.10.2024.
Stefan Simić, pjesnik poznat po emotivnim i iskrenim stihovima, večeras će nastupiti na 63. Sarajevskim danima poezije.
Stefan Simić za sebe kaže da piše ono što živi, a kako je u tom procesu postao “čitač ženskih duša”, večeras će saznati i publika 63. Sarajevskih dana poezije. Na samostalnom nastupu koji počinje u 19 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti očekuje publiku svih generacija. Da je ta ljubav između njega i publike obostrana dokazao je i pjesmom “Bosanka”. Posvetio je još pjesama Bosni i Hercegovini, gdje se, ističe, osjeća kao kod kuće, a između ostalih to su “Nigdje toliko duše kao u Bosni” i “Boško i Admira”.
"Publiku čeka teatar kabare gdje ću izvesti svojih 10 najboljih tekstova uz muziku. Između toga ljudi mogu da postavljaju pitanja, ili ću ja izvoditi slobodne monologe koje nazivam inspiracija. Teme su razne - ličnost, karakter, smrt, život, brak, ljubav, sreća… prosto te neke stvari koje prolazimo. Iznosim iskustva iz svog života. Dosta je motivacijski, dosta je katarzično u smislu da ja tu prolazim kroz razne emocije, jer to je prije svega monodrama. Nikada nijedan nastup nije isti jer prosto ne znam koji će od tih silnih tekstova da mi padne na pamet. Vrlo je interesantno i inspirativno, tu ne mislim na sebe, nego na reakcije ljudi koji plaču ili se smiju." - rekao je Simić.
Učio je od najboljih - Đorđa Balaševića, Zijaha Sokolovića, Radeta Šerbedžije, Meše Selimovića, Izeta Kike Sarajlića… "Kad sam otkrio Sarajlića shvatio sam da je najbliži meni u stilu pisanja. Kod njega možete naći sve samo ne mržnju ili zavist." - dodao je Simić.
Stefan Simić je počeo pisati sa 18, 19 godina kako bi umirio svoj burni unutarnji svijet koji je primjećivao štošta oko sebe i koji je neprestano reproducirao i rekonstruirao razne priče iz svakodnevnih situacija. Veliku pažnju publike Stefan privlači na društvenim mrežama te ljubitelji poezije uživaju u čitanju i dijeljenju njegovih sadržaja.
* * *
Foto: PR
Naslovna fotografija: Pexels
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
Posebni trenuci i praznici imaju svoja zlatna pravila u kojima se baklava podrazumijeva, da orasi, zapečena jufka i agda mirišu kućom. S druge strane, tu su mlađe generacije koje sve češće maštaju o nečem drugačijem poput kremastog kolača koji se topi u ustima.
I tako, svake godine ista dilema za praznik: baklava ili cheesecake? Tradicija ili moderni desert? Šta ako ove godine ne biramo stranu, nego spojimo najbolje iz oba svijeta?
Zamislite to ovako: hrskava jufka, mirisni slojevi cimeta i oraha, slatkasti sirup, ali i baršunasti cheesecake fil. Baklava cheesecake je taj desert koji spaja generacije: one koji vole klasičnu baklavu pronaći će u njemu dobro poznate okuse, dok će ljubitelji cheesecakea uživati u laganoj kremastoj teksturi.
Zašto sami biramo pistacije i orahe?
Kada je riječ o baklavi, svaki sastojak nosi svoju priču. To su okusi djetinjstva, mirisi iz nanine kuhinje i tradicija koja traje generacijama. Zato je važno da biramo najkvalitetnije sastojke i da im damo pažnju koju zaslužuju.
Pistacije? Birajte EuroCompany neoljuštene! Zašto? Jer dolaze u svom prirodnom obliku, a njihova suho pržena, blago slana aroma donosi savršeni balans okusa. Nisu preslane, već taman toliko da istaknu svoju orašastu notu, pružajući intenzivniji doživljaj pri svakom zalogaju. Kada ih sami očistimo, uživamo u njihovoj svježini, mirisu i teksturi, a taj mali ritual pripreme samo pojačava iščekivanje savršenog deserta.
Orasi? Oni su duša baklave, njen nezaobilazan sastojak i nosilac one prepoznatljive, bogate, orašaste arome. Ključ je u tome da budu EuroCompany orasi kako bi dali teksturu i pravi balans između hrskavosti i sočnosti. Nema prečica jer kada sami biramo najbolje orahe, svaki zalogaj dobiva onu autentičnu notu domaće baklave.
Sastojci
Za bazu i slojeve jufke:
Priprema
Priprema jufke:
Baklava sloj:
Pečenje:
Agda ili sirup:
Dok se siječe prvi komad, neko će možda reći: "Ali, ovo nije prava baklava!", a onda će prvi zalogaj promijeniti sve.
Svaki sloj priča priču o tradiciji, ali i o novim ukusima koje smo spremni prihvatiti. Ove godine slavimo oba kolača u jednom zalogaju.
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!