TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 16.8.2022.
Već u 4. mjesecu smo vas upoznali s divnom Nermom Mehanović i njenim ukusnim slasticama.
Naime, Nerma je dama koja je i ranije uživala u kreiranju kako slatkih tako i slanih jela, a iz te ljubavi se izrodio i profil So i čokolada. Kroz taj razgovor smo ju upitali i o planovima za slastičarnicu gdje nam je nagovijestila da uskoro i planira jedan takav projekat. Nakon nekoliko mjeseci Nermina slastičarnica je otvorena, a u šarmantni interijer smo se zaljubili koliko i u njene slastice. Posebno nas je dojmio plafon sa prekrasnim grafitom, kao i umirujuća svjetlo plava boja koja se proteže cijelim prostorom. Kroz razgovor nam je otkrila više detalja.
Foto: Dino Hrustanović
Nerma, čestitamo na uspješnom poslovnom projektu. Već u 4. mjesecu ste nam nagovijestili ideju o otvaranju slastičarnice, kako su protekle sve pripreme?
Od ideje do realizacije u četiri mjeseca ? Šalu na stranu, bilo je jako zahtjevno pripremiti prostor u tako kratkom vremenu, osmisliti određena rješenja i sve to s izvođačima radova provesti u djelo. Uz pomoć prijatelja se to sve na kraju uspjelo, a rezultat ste imali priliku vidjeti i sami. Mi smo jako zadovoljni, kao i naši gosti.
Interijer nas nije ostavio ravnodušnim, recite nam više o samoj inspiraciji i o vašim talentovanim pomagačima?
Zaista smo imali sreću što je inicijalni projekat osmislio renomirani arhitektonski studio „Kota“. Mi smo tome dodali neki naš lični „touch“, a sve je na kraju zaokruženo umjetničkim djelom na cijeloj površini plafona u izvedbi naših vrhunskih mladih umjetnika Benjamina Čengića i Imrana Muratagića.
U kojim ćemo to slasticama moći uživati u samoj slastičarnici?
„So i čokolada“ je već nekako prepoznatljiv po carrot cake-u, badem-malini i cheesecake-u. U samoj slastičarnici smo ovim tortama dodali i chocolate brownie tortu u bezglutenskoj opciji i predobre veganske čokoladne kuglice. To je trenutno stalna postavka, a plan je da redovno imamo i barem jednu dodatnu opciju. Ove sedmice je to naprimjer red velvet torta. Naravno, naši gosti mogu unaprijed naručiti i druge torte za koje je potrebno par dana pripreme. Ukratko, sigurni smo da će svako naći nešto po svom ukusu.
Za kraj našim čitateljima/icama otkrijte adresu i radno vrijeme slastičarnice, jer smo sigurni da će željeti posjetiti ovaj dojmljiv interijer kao i kušati vaše torte.
Nalazimo se na adresi Čobanija 1, u ulici već poznatoj po bogatoj i kvalitetnoj gastronomskoj ponudi. Radnim danima smo tu za vas od 8 do 22, a vikendom od 12 do 22 sati i radujemo se vašoj posjeti.
* * *
Fotografije: Muna Nazak
TEKST: Ada Ćeremida
Na ovoj adresi, svaki izlazak podrazumijeva stil, stav i autentičan doživljaj.
Raya71 bar već neko vrijeme oblikuje novu izlaznu kulturu u Sarajevu i to s jasnom vizijom. Već smo se dotakli najave njegovog otvaranja i prve impresije, a sada donosimo konkretne detalje.
Istražili smo šta stoji iza dress code pravila, koktela s unikantnim nazivima i sofisticiranog enterijera koji je rezultat pažljivo oblikovane saradnje.
Dress code s razlogom
Na vratima Raya71 bara nećete naići na uobičajeni "no rules" pristup. Umjesto toga, pažljivo definisan smart/elegant dress code već pri dolasku signalizira da je riječ o prostoru u kojem se večernji izlazak ne podrazumijeva nego se osmišljava.
Ideja je bila jasna: vratiti osjećaj posebnosti svakom izlasku. Bez pretencioznosti, ali i bez opuštenosti koja guši atmosferu. Kako kaže suosnivač Raya71 bara: “Mišljenja smo da u trenerci treba biti isključivo u teretani i kod kuće.”
U eri u kojoj je comfort zone postala i outfit zona, Raya71 podsjeća da stil nije stvar trenda, već stava.
Foto: @iraagic
Foto: @zaaraa.se
Foto: @b.ildaaa
Kokteli s karakterom
Na meniju Raya 71 bara nećete pronaći klasične nazive. Umjesto Mai Tai tu je Sunkissed 71, umjesto Pina Colade je Tropical Raytini. A Long Island Iced Tea? Kod njih nosi ime Sve ili ništa.
Ovo nije samo igra riječi, već pažljivo osmišljen koncept. Svaki koktel je priča, često lična, ponekad lokalna, uvijek originalna. Recepture se testiraju timski, a inspiracija dolazi s putovanja, iz razgovora, sjećanja.
“Htjeli smo da budemo, po svemu, naši, a svjetski.” objašnjava tim Raya71, prisjećajući se brainstorminga koji je prethodio svakom detalju – od imena bara do naziva koktela.
Signature koktel U dobroj rayi – gin-based miks koji još nije službeno na meniju – već sada ima status insider preporuke. Ako ga ulovite, znat ćete da ste došli na pravo mjesto u pravo vrijeme.
Interijer kao stav
Prostor Raya 71 nije samo mjesto za ispijanje koktela on je pažljivo skrojen ambijent koji priča priču sofisticiranosti i originalnosti. Za ovu transformaciju zaslužan je Kota Architecture Studio, čiji su dizajneri u vrlo bliskoj saradnji s timom bara kreirali prostor koji diše i živi zajedno s posjetiocima.
Svaka ideja ili želja brzo je pretvarana u stvarnost, a fina dorada i detalji su ono što ovaj bar izdvaja od ostalih. Uloga arhitekata bila je da daju okvir i oblik, dok su sami kreatori sadržaja bar držali kontrolu nad svim sitnim promjenama.
“Nije svako dorastao da radi ovoliku tranziciju prostora, a oni su to savršeno odradili.” ističu iz Raya71. Rezultat je prostor u kojem je svaki detalj promišljen, a atmosfera poziva na uživanje bez kompromisa.
Raya 71 bar predstavlja mjesto gdje se vraća pravi smisao izlaska onaj koji se ne mjeri samo brojem pića, već kvalitetom doživljaja.
Foto: Bonjour.ba produkcija
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!