Sarajevo Marketing Summit: Zajedno kreiramo novu deceniju marketinga - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Sarajevo Marketing Summit: Zajedno kreiramo novu deceniju marketinga

Tekst:

Bonjour.ba/PR

EVENT
13.10.2023.

Sarajevo Marketing Summit je poseban događaj, jer svake godine okupi više od 400 lidera marketinške industrije kako bi razgovarali o najnovijim trendovima, izazovima i prilikama u svijetu marketinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Marketing Mastery - bila je centralna tema konferencije kojom je naglašen kontinuirani rast i evolucija u marketingu, gdje su se mogla čuti iskustva, kao i strategije koje su oblikovale marketing tokom proteklih deset godina, ali se govorilo i o brzim promjenama, nepredvidivoj budućnosti i o svemu onome što očekuje ovu industriju u narednih deset godina.
 
Marketinška zajednica je kao inspiraciju za početak dvodnevne konferencije o marketingu i marketinškim strategijama izabrala Nermina Muzura, lidera Općine Ilidža, koji svojim rezultatima inspiriše i pokreće poslovno okruženje.
Nakon zvaničnog otvaranja konferencije, uslijedio je programski dio koji je kako i dolikuje desetoj obljetnici, okupio govornike iz Velike Britanije, Holandije, Bugarske, Poljske, ali i zemalja regiona i Bosne i Hercegovine.
 
Prvi dan Summita zvanično je nazvan eCommerce Day, i kao takav posvećen je unapređenju i razumijevanju najnovijih trendova i praksi u svijetu online tržišta. eCommerce asocijacija u BiH, kao partner konferencije, s pažnjom je oblikovala sadržaj i format ovog dana kako bi istakla važnost e-trgovine, najbrže rastućeg poslovnog segmenta u svijetu. Kroz različite panele, diskusije i prezentacije, učesnici su dobili priliku da istraže ključne strategije, inovacije i izazove koji oblikuju savremeni eCommerce pejzaž.

 

"Zadovoljstvo je danas biti ovdje, jer su prezentacije izuzetne, posjećenost jako dobra, a publika zainteresovana za sadržaj o kojem se govori. Moje izlaganje bilo je o plaćanju u trgovinama na POS terminalima, a posebno mi je drago što sam primijetio da su učesnici konferencije  zainteresovani za poboljšanje procesa plaćanja i uvođenja marketinga u cijelu priču. Moram istaći važnost jedne ovakve konferencije, jer ljudi moraju čuti šta se sve može napraviti i na koji način" - kazao je Ivan Rebrović, Business Development Manager u kompaniji Monri Payments.
 
Konferencije poput ove bitne su  za industriju marketinga, ali i ekonomiju u cijelosti, jer je ovo odlična prilika za rast i razvoj poslovanja.
 
"Deseti Sarajevo Marketing Summit dokazao je svoju važnost i relevanciju u svijetu marketinga. Bilo je inspirirajuće vidjeti kako stručnjaci iz različitih oblasti sarađuju i razmjenjuju ideje. Očekujemo da će ova konferencija nastaviti oblikovati budućnost marketinške industrije" - rekla je Samira Muratović, generalna direktorica marketinške agencije Altermedia, i organizatorica događaja.
"Kao prošlogodišnja dobitnica priznanja Marketing Superstar, na 10. Sarajevo Marketing Summitu imam priliku prezentovati temu Marketing inovacije  u pivarskoj industriji. Marketing je izuzetna podrška prodaji i prilika da se poboljšaju rezultati, ostvare ciljevi, ali samim tim da se bilježi rast u svim segmentima što  i jeste cilj u konačnici. Zato smo danas ovdje da govorimo o inovacijama, ne samo u pivarskoj industriji nego i generalno" - navela Andrijana Korda Gick, Sales Development i Marketing Manager u kompaniji Carlsberg BH.
 
Priliku da ispričaju svoje priču o uspjehu na narednom Sarajevo Marketing Summitu, dobit će lideri marketing odjela koji su zajedno sa svojim timovima imali izvanredne rezultate kampanja, bili inovativni, inspirativni, stručni, ali i pokazali izuzetnu strast u poslu koji obavljaju, te nisu zaboravili društvenu odgovornost i provođenje održivih praksi. Tako je prema izboru marketinške javnosti ovo strukovno priznanje dodijeljeno Anesi Boja, koja obavlja funkciju Manager Marketing & Digital u kompaniji Philip Morris International, Srđanu Dabiću, Brand Building Manageru u kompaniji Atlantic Grand i Harisu Arnautoviću, direktoru marketinga trgovačkih lanaca Konzum i Mercator.
 
Uspješna saradnja marketing agencije Via Media i kompanije Bingo na projektu “U Bingu sam 24/7 s Enisom Bešlagićem” , ove godine rezultirala je priznanjem Kampanja vrijedna pažnje, a shodno postignutim rezultatima, velikom broju pregleda, ali i regionalnom dosegu.
Od ove godine uvedena je i nova kategorija za nagrađivanje, riječ je o Brend inovaciji. Za 2023. godinu, u ovoj kategoriji, priznanje je dodijeljeno brendu Cedevita za proizvod Cedevita vitaminska voda.
Posebnu pažnju izazvale su prezentacije naših domaćih marketing stručnjaka.
 
Dr. sc. Ilarija Bašić je govorila o temi Employer branding kao novi marketinški imperativ, jer samo 17% kompanija u svijetu uspješno implementira employer branding, te da je vrijeme da i kompanije na našem tržištu počnu da rade u ovom segmentu, kako bi zadržali radnu snagu, smanjili fluktuaciju ljudi, popravili svoju reputaciju, jer nove generacija prate drugačije trendove kada je izbor poslodavca u pitanju.
Mirsada Kadribašić, Senior Brand Building Manager u Atlantic Grupi, prezentirala je Kampanju za Domaći Hljeb, koju je Argeta radila u saradnji s Mercatorom i Konzumom. Kreirana je priča o uspješnom partnerstvu za promociju lokalne ekonomije, kojom se čuva kulturna baština i naglašava uloga kompanija u osiguravanju očuvanja lokalnih prirodnih resursa za buduće generacije.
 
Panel s kreativnim direktorima Bojanom Hadžihalilovićem iz Fabrike, Vladimirom Mitrovićem iz Ovation BBDO i Juricom Ćorlukom iz agencija Señor su prepunu salu hotela Hills oduševili analizom teme Kreativna evolucija: Razvoj inovativnog razmišljanja.
Berina Tanović iz kompanije Rakuten Viber, imala je izvrsno predavanje o pravilnom korištenju aplikacije i nastojanju Vibera da se pozicionira kao super aplikacija pomoću koje će se moći komunicirati, plaćati, prenositi novac.

 

Konferenciju su i ove godine kao i prethodnih podržali brojni partneri i prijatelji projekta, te zajedno sa učesnicima, govornicima i organizatorima ovaj događaj učinili uspješnim i prepoznatljivim kako u BiH tako i šire.

* * *
Foto: PR

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno