TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 13.10.2023.

Sarajevo Marketing Summit je poseban događaj, jer svake godine okupi više od 400 lidera marketinške industrije kako bi razgovarali o najnovijim trendovima, izazovima i prilikama u svijetu marketinga.


Marketing Mastery - bila je centralna tema konferencije kojom je naglašen kontinuirani rast i evolucija u marketingu, gdje su se mogla čuti iskustva, kao i strategije koje su oblikovale marketing tokom proteklih deset godina, ali se govorilo i o brzim promjenama, nepredvidivoj budućnosti i o svemu onome što očekuje ovu industriju u narednih deset godina.
 
Marketinška zajednica je kao inspiraciju za početak dvodnevne konferencije o marketingu i marketinškim strategijama izabrala Nermina Muzura, lidera Općine Ilidža, koji svojim rezultatima inspiriše i pokreće poslovno okruženje.




Nakon zvaničnog otvaranja konferencije, uslijedio je programski dio koji je kako i dolikuje desetoj obljetnici, okupio govornike iz Velike Britanije, Holandije, Bugarske, Poljske, ali i zemalja regiona i Bosne i Hercegovine.
 
Prvi dan Summita zvanično je nazvan eCommerce Day, i kao takav posvećen je unapređenju i razumijevanju najnovijih trendova i praksi u svijetu online tržišta. eCommerce asocijacija u BiH, kao partner konferencije, s pažnjom je oblikovala sadržaj i format ovog dana kako bi istakla važnost e-trgovine, najbrže rastućeg poslovnog segmenta u svijetu. Kroz različite panele, diskusije i prezentacije, učesnici su dobili priliku da istraže ključne strategije, inovacije i izazove koji oblikuju savremeni eCommerce pejzaž.

 

"Zadovoljstvo je danas biti ovdje, jer su prezentacije izuzetne, posjećenost jako dobra, a publika zainteresovana za sadržaj o kojem se govori. Moje izlaganje bilo je o plaćanju u trgovinama na POS terminalima, a posebno mi je drago što sam primijetio da su učesnici konferencije  zainteresovani za poboljšanje procesa plaćanja i uvođenja marketinga u cijelu priču. Moram istaći važnost jedne ovakve konferencije, jer ljudi moraju čuti šta se sve može napraviti i na koji način" - kazao je Ivan Rebrović, Business Development Manager u kompaniji Monri Payments.
 
Konferencije poput ove bitne su  za industriju marketinga, ali i ekonomiju u cijelosti, jer je ovo odlična prilika za rast i razvoj poslovanja.
 
"Deseti Sarajevo Marketing Summit dokazao je svoju važnost i relevanciju u svijetu marketinga. Bilo je inspirirajuće vidjeti kako stručnjaci iz različitih oblasti sarađuju i razmjenjuju ideje. Očekujemo da će ova konferencija nastaviti oblikovati budućnost marketinške industrije" - rekla je Samira Muratović, generalna direktorica marketinške agencije Altermedia, i organizatorica događaja.




"Kao prošlogodišnja dobitnica priznanja Marketing Superstar, na 10. Sarajevo Marketing Summitu imam priliku prezentovati temu Marketing inovacije  u pivarskoj industriji. Marketing je izuzetna podrška prodaji i prilika da se poboljšaju rezultati, ostvare ciljevi, ali samim tim da se bilježi rast u svim segmentima što  i jeste cilj u konačnici. Zato smo danas ovdje da govorimo o inovacijama, ne samo u pivarskoj industriji nego i generalno" - navela Andrijana Korda Gick, Sales Development i Marketing Manager u kompaniji Carlsberg BH.
 
Priliku da ispričaju svoje priču o uspjehu na narednom Sarajevo Marketing Summitu, dobit će lideri marketing odjela koji su zajedno sa svojim timovima imali izvanredne rezultate kampanja, bili inovativni, inspirativni, stručni, ali i pokazali izuzetnu strast u poslu koji obavljaju, te nisu zaboravili društvenu odgovornost i provođenje održivih praksi. Tako je prema izboru marketinške javnosti ovo strukovno priznanje dodijeljeno Anesi Boja, koja obavlja funkciju Manager Marketing & Digital u kompaniji Philip Morris International, Srđanu Dabiću, Brand Building Manageru u kompaniji Atlantic Grand i Harisu Arnautoviću, direktoru marketinga trgovačkih lanaca Konzum i Mercator.
 
Uspješna saradnja marketing agencije Via Media i kompanije Bingo na projektu “U Bingu sam 24/7 s Enisom Bešlagićem” , ove godine rezultirala je priznanjem Kampanja vrijedna pažnje, a shodno postignutim rezultatima, velikom broju pregleda, ali i regionalnom dosegu.




Od ove godine uvedena je i nova kategorija za nagrađivanje, riječ je o Brend inovaciji. Za 2023. godinu, u ovoj kategoriji, priznanje je dodijeljeno brendu Cedevita za proizvod Cedevita vitaminska voda.




Posebnu pažnju izazvale su prezentacije naših domaćih marketing stručnjaka.
 
Dr. sc. Ilarija Bašić je govorila o temi Employer branding kao novi marketinški imperativ, jer samo 17% kompanija u svijetu uspješno implementira employer branding, te da je vrijeme da i kompanije na našem tržištu počnu da rade u ovom segmentu, kako bi zadržali radnu snagu, smanjili fluktuaciju ljudi, popravili svoju reputaciju, jer nove generacija prate drugačije trendove kada je izbor poslodavca u pitanju.




Mirsada Kadribašić, Senior Brand Building Manager u Atlantic Grupi, prezentirala je Kampanju za Domaći Hljeb, koju je Argeta radila u saradnji s Mercatorom i Konzumom. Kreirana je priča o uspješnom partnerstvu za promociju lokalne ekonomije, kojom se čuva kulturna baština i naglašava uloga kompanija u osiguravanju očuvanja lokalnih prirodnih resursa za buduće generacije.
 
Panel s kreativnim direktorima Bojanom Hadžihalilovićem iz Fabrike, Vladimirom Mitrovićem iz Ovation BBDO i Juricom Ćorlukom iz agencija Señor su prepunu salu hotela Hills oduševili analizom teme Kreativna evolucija: Razvoj inovativnog razmišljanja.




Berina Tanović iz kompanije Rakuten Viber, imala je izvrsno predavanje o pravilnom korištenju aplikacije i nastojanju Vibera da se pozicionira kao super aplikacija pomoću koje će se moći komunicirati, plaćati, prenositi novac.

 

Konferenciju su i ove godine kao i prethodnih podržali brojni partneri i prijatelji projekta, te zajedno sa učesnicima, govornicima i organizatorima ovaj događaj učinili uspješnim i prepoznatljivim kako u BiH tako i šire.

* * *
Foto: PR


Bonjour

Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina.

TEKST: Bonjour.ba

Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina. Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina.

Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.

Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
 

 

Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_2_bonjour_ba

Bonjour_Vegeta_article-01

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_9_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_10_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_11_bonjour_ba
 

Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba. 
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_5_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_2

 Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH  
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_7_bonjour_ba

Ana Ćavar, direktorica  i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić

 

U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_6_bonjour_ba-1
 

Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja


Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_4

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_888-1

Bonjour_Vegeta_article-07


 

Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?


Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_55

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_20_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_21_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_700_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_22_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_24_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_28_bonjour_ba

Pokazi svoje najbolje blue

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_27_bonjour_ba

 

Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm. 
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_30_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_31_bonjour_ba

Bonjour_Vegeta_article-06

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_33_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_34_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_35_bonjour_ba


Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_999

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_40_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_25_bonjour_ba-1
 


Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.

 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_59_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_60_bonjour_ba

Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_41_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_875
 

Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.


 vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_54_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_55_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_100

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_50_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_52_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_53_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_91_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_90_bonjour_ba
 

Malo začina za uspomenu

 

Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.

 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_gift_
 

Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.

Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_3_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_14_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_13_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_10_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_6_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_4_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_2_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_1_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_9_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_12_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_8_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_50_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_11_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_7_bonjour_ba
 

A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom

Produkcija: Bonjour.ba  
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba    
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!