Sarajevo, sjećaš li se Dolly Bell? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Sarajevo, sjećaš li se Dolly Bell?

Tekst:

Nevena Divčić

EVENT
10.1.2024.

Plesač, koreograf i reditelj Staša Zurovac u saradnji s Narodnim pozorištem Sarajevo donosi baletsku izvedbu Sjećaš li se…"Sjećaš li se Dolly Bell?”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Djelo Abdulaha Sidrana našlo se na različitim daskama brojnih teatara u različitim izvedbama i glumačkim postavama. Na filmski ekran 1981. donio ga je Emir Kusturica, a Dolly Bell je jedno od nježnih imena koja se vežu za Sarajevo, kulturu grada i pristup nekim drugim vremenima.

Iako je prošlo više decenija od njegovog nastanka, u svijetu umjetnosti i kulture nezaobilazno je štivo od najranije dobi, a skoro da ne postoji kućna biblioteka na čijim policama se ne nalazi. Među prvim je predstavama koje odgledamo u pozorištu, a doživljaj iste, bliskost koju steknemo i izgradimo s akterima djela i ovom pričom, nikada ne izblijedi. 

 „Dolly Bell je mitska priča i koja je postala dio identiteta Sarajeva, naše kulture i života u gradu. Ono što je osamdesetih godina prošlog stoljeća predstavljao film reditelja Emira Kusturice i scenariste, pjesnika Abdulaha Sidrana, danas je pred vama u novoj formi, plesu, baletu kojeg je postavio Staša Zurovac. Želimo da u našem repertoaru imamo praizvedbe, nove i originalne balete koji će rezonirati sa ovovremenim Sarajevom…” – izjavio je direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Dino Mustafić.


Foto: @eldinhalilovichKoreografija  i kompozicija

Koreograf, Staša Zurovac svojim pristupom ovom djelu želi odati dodatnu počast i pružiti novu vrijednost gledatelju koji ne poznaje “Dolly Bell”. U ovom pothvatu ima odlično podršku jednog od najvećih kompozitora i violinista našeg vremena – Alexander Balanescu

Radujemo se vidjeti kako će Alexander svoje dosadašnje iskustvo i saradnju s jednako velikim umjetničkim imenima kao što su Grace Jones, Depeche Mode, Pet Shop Boys i mnogi drugi, donijeti na daske Narodnog pozorišta u Sarajevu.


Foto: Narodno pozorište SarajevoKostimografija

Finalni pečat svakoj predstavi i filmskom ostvarenju daje dobar odabir kostima. Sjećaš li se…”Sjećaš li se Dolly Bell?” upotpunit će kostimografija u kojoj svoje prste ima kostimografkinja Blanka Adžić Ursulov. Baš poput ostatka tima s kojim sarađuje, može se pohvaliti obimnom i sjajnom karijerom.

 1994. godine Njemački pozorišni časopis Theater heute proglasio je Blanku jednom od deset najboljih kostimografa u Njemačkoj.


Foto: Narodno pozorište SarajevoMi znamo gdje idemo sutra navečer, a vi?

* * *
Naslovna fotografija: Narodno pozorište Sarajevo

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno