TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 21.10.2024.
Ovo smo jedva čekali i da, imamo leptiriće u stomaku!
Sarajevo u narednom periodu očekuju izvedbe fenomenalnih predstava, a dvije će posebno obradovati najmlađe! Kao i uvijek mi znamo gdje možete kupiti karte i osigurati svoje mjesto pa prilikom čitanja o predstavama obratite pažnju na sve linkove unutar teksta.
Za početak ćemo se fokusirati na događaj koji će obradovati zreliju publiku. Nakon septembarske koncertne izvedbe kabarea "At the Ballet" iz produkcije iMTM Sarajevo najavljuju reprizno izvođenje kabarea. Bit će izvedene pjesme iz: "A Chorus line", "Company", "Sweet Charity", "Gypsy" "Guys and Dolls", "Chess", "Seesaw", "She loves me", "Personals" i "The Witches of Eastwick".
"U fokusu ove izvedbe kabarea je scenski pokret, koji je osmislila akademska glumica i docentica Irma Alimanović, a kroz imerzivnu izvedbu kao interaktivnu formu savremenog umjetničkog stvaralaštva, gdje se namjenski probija tzv. četvrti zid između publike i izvođača, usljed čega praktično svi zajedno sudjeluju u izvedbi i kreiraju uvijek originalan i neponovljiv dramski kontekst", rekla je muzička rediteljica kabarea Alma Ferović Fazlić i dodala da će ubrzo ovaj kabare biti dio redovnog repertoara u CZK Sarajevo.
Događaj će se održati 28.10. s početkom u 20:00 sati u novootvorenom Multimedijalnom centru CZK sa sjedištem u ulici Sime Milutinovića 2/II u Starom Gradu u Sarajevu. Karte će biti dostupne za sva naredna, reprizna izvođenja - stay tuned!
Dvije Disney čarolije
Diznijev mjuzikl Beauty and the Beast JR. će premijerno biti izveden 30. oktobra u Bosanskom kulturnom centru. Ovaj spektakl uključuje muziku, glumu, ples i scenski pokret, baziran je na originalnoj Brodvejskoj verziji koja je bila nominovana za devet nagrada Tony te na Oscarom nagrađenom filmu.
Mjuzikl Beauty and the Beast JR. je četvrti veliki mjuzikl za djecu u produkciji BASICSchool, nakon uspješnih produkcija poput Kralj Lav i Zaleđeno Kraljevstvo, koje su postale najgledaniji mjuzikli za djecu u Bosni i Hercegovini. Ove produkcije bile su dio redovnog repertoara Pozorišta mladih Sarajevo od 2016. do 2019. godine. Karte za predstavu možete kupiti ovdje.
Druga super vijest je da će u Narodnom pozorištu Sarajevo, u petak, 1. novembra sa početkom u 19:30 sati, po prvi put u Bosni i Hercegovini biti izvedena spektakularna baletna premijera „Snjeguljica i sedam patuljaka“ rađena na muziku Shostakovicha, Pavlovskog, Delibesa i Masseneta, u koreografiji i režiji Amaliae Mindrutiu.
Baletni spektakl „Snjeguljica i sedam patuljaka“, rađen prema istoimenoj bajci braće Grimm, sarajevska publika moći će pogledati i 2. novembra u 19:30 sati, te 5. decembra sa početkom u 12:00 sati. Karte možete kupiti na zvaničnoj web stranici Narodnog pozorišta Sarajevo, putem platforme www.karter.ba ili direktno na blagajni Narodnog pozorišta.
Idemo li na sve ili imate favorita?
* * *
Naslovan fotografija: @tamara
Foto: Narodno pozorište Sarajevo
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!