TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 2.12.2024.
Sarajevo će ovog decembra postati bogatije za atrakciju koja podsjeća na svjetske panoramske točkove poput čuvenog Budapest Eye-a.
Na Vilsonovom šetalištu uskoro će biti postavljen prvi panoramski točak u gradu, savršena prilika za stvaranje nezaboravnih uspomena tokom zimskih dana.
Uz visinu koja obećava spektakularan pogled na zimski pejzaž Sarajeva, točak će biti prava prilika za romantične trenutke pod svjetlucavim gradskim svjetlima ili pak za veselu vožnju s najmlađima.
Tokom vožnje, koja traje nekoliko minuta, možete uživati u atmosferi poput one u Budimpešti, gdje se svaki okret točka pretvara u novu perspektivu grada. U zimskom periodu ovo će zasigurno biti centralno mjesto za okupljanje, idealno za fotografije i posebno iskustvo pod otvorenim nebom.
Uspjeli smo saznati da je točak dio projekta u okviru manifestacije "Zima na Vilsu", koja traje od 4. decembra do 31. januara.
Panoramski točak će biti smješten na dijelu Vilsonovog šetališta poznatom po svojoj mirnoj atmosferi što ga čini savršenim mjestom za bijeg od svakodnevnog užurbanog ritma. Dok iščekujemo zvanično otvaranje, ova atrakcija obećava donijeti Sarajevu dašak svjetskog glamura i magije.
Info o cijenama
Za sve zainteresirane, cijene vožnje na panoramskom točku su sljedeće: karta za odrasle košta 10 KM, dok je za djecu do 12 godina cijena 8 KM. Porodična ulaznica, koja uključuje dvije karte za odrasle i dvije za djecu do 12 godina, iznosi 32 KM. Također, dostupna je i posebna "ljubavna karta" koja uključuje poklon fotografiju i košta 50KM, dok je za najmlađe do tri godine vožnja besplatna.
Spremite se za zimske uspomene koje će vas podsjetiti na duh evropskih metropola, ali s toplinom Sarajeva.
* * *
Naslovna fotografija: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Bonjour.ba/PR
Započnite ljeto u stilu uz Fina Vina.
Ako tražite savršen uvod u ljetnu sezonu, rezervišite 20. juni u svom kalendaru!
U petak, 20.06., petak u srcu Sarajeva, u prepoznatljivo elegantnom ambijentu Hotela Bosnia, održava se najfinija vinska večer sezone Fina degustacija ’25.
U vremenu od 18:00 do 22:00, biće predstavljena selekcija vina iz portfolija kompanije Fina Vina d.o.o., uz poseban akcenat na etikete koje su u proteklim mjesecima osvajale najviše ocjene na svjetskim vinskim smotrama poput Decanter World Wine Awards, James Suckling, Luca Gardini i Robert Parker Wine Advocate.
Ekskluzivno: Vinarija Fantinel po prvi put u Sarajevu
Jedno od najvećih uzbuđenja ovogodišnje degustacije jeste prvo javno predstavljanje vinarije Fantinel iz Italije – poznate po elegantnim pjenušavim vinima One and Only, ali i autentičnim baznim vinima koja će ovog ljeta biti pravo osvježenje na tržištu.
Ovo je rijetka prilika da se susretnete sa jednim od najuglednijih imena sjeverne Italije, čija vina odišu friškošću, mineralnošću i modernim šarmom.
Kao i uvijek, Fina degustacija nudi cjelovito iskustvo – uz vina iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Italije, biće predstavljena i vrhunska maslinova ulja Mate, delikatesni proizvodi Zigante tartufa, te razne gastro poslastice koje donose naši dugogodišnji partneri festivala.
Nakon zvaničnog dijela, druženje se seli u Coloseum Club, gdje počinje afterparty od 23:00h uz Sax’n Groove.
Detalji za posjetioce
Ulaznica je 40 KM po osobi. Kotizacija za korištenje Riedel čaše je 10 KM. Ulaznice su dostupne putem kupikartu.ba, u njihovim prodajnim mjestima i na dan događaja u Hotelu Bosnia.
Zašto ne biste trebali propustiti festival?
Fina degustacija nije samo još jedan festival vina. To je okupljanje ljudi koji znaju uživati, koji pitaju, kušaju, biraju i pamte. To je večer za sve one koji žele otkriti šta će se ovog ljeta piti – u restoranima, na terasama, na važnim trenucima.
Međutim, kompanija Fina Vina d.o.o. priprema nešto za vas 19.06., noć prije festivala Fina degustacija - Masterclass sa temom Balkans terroir.
Pod moderacijom Mirele Laković, te u organizaciji Amira Beširevića, direktora kompanije Fina Vina i pokretača Sarajevo Wine Weekend festivala, ovaj događaj okuplja neka od najvažnijih imena vinske scene regije.
Marjan Simčič s fokusom na autohtonu sortu kroz Rebula Classic i Rebula Opoka, vino koje je osvojilo vinske karte svjetskih restorana. Milan Anđelić iz vinarije Chichateau donosi priču o Chardonnayu s karakterom i autohtonim sortama iz Srbije.
Vjekoslav Lukić vodi nas kroz Žilavku i Blatinu vinarije Brkić, uz uvid u potencijal Hercegovine, a Boris Mrgudić iz vinarije Bura/Mrgudić predstavlja dva lica Plavca malog Dingač i Postup.
Nakon edukativnog dijela slijedi uživanje u delicijama Crvene jabuke gastro marketa uparenim sa Zigante tartufima. Vidimo se 20. juna. Počinjemo fino. Završavamo još finije.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!