TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 19.5.2020.
Kada pomislite na kafu, prva asocijacija često je neodoljiv miris, šumovi aparata i ugodne konverzacije, ali šta ako vam kažem da postoji mjesto gdje se svi ovi elementi stapaju u savršenoj harmoniji, okruženi elegancijom i bogatom historijom?
Budimpešta, grad koji plijeni svojom arhitekturom i kulturom, skriva mjesto koji će očarati svakog ljubitelja kafe: New York Café. Dakle, ako je uživanje u šoljici omiljene kafe u prekrasno elegantnoj palači nakon dnevne šetnje Budimpeštom dobra ideja za vas, nastavite čitati.
New York Café je u najljepše mjesto za ispijanje kafe na svijetu, a ujedno i najomiljenijije mjesto za posjetiti u Budimpešti. Naime, upravo je on uvršten u prvih deset stvari koje trebate posjetiti u Budimpešti. Sa razlogom su ga prozvali "najljepšim caffee mjestom na svijetu" jer čak i eksterijer daje uvod u eleganciju koja vas čeka unutra.
Otvoren 1894. godine, New York Café nije samo kafić, već simbol kulturnog života Budimpešte. Njegova raskošna unutrašnjost sa zlatnim detaljima, freskama i impresivnim lusterima, djeluje kao putovanje kroz vrijeme. Svaki kutak priča svoju priču o intelektualcima, umjetnicima i piscima koji su ovdje nalazili inspiraciju. Dok se osvježavate uz savršeno pripremljenu kafu, možete zamisliti razgovore koji su se vodili pod ovim prelijepim stropovima.
Vjerojatno ćete provesti veći dio vremena gledajući prema gore, diveći se mramornim stupovima, visokim stropom koji vas pozivaju da se jednostavno prepustite i uživate u glamuru starog svijeta s veličanstvenom arhitekturom i dekorom.
Historijska građevina u svojim se počecima koristila kao podružnica njujorškog osiguravajućeg društva za životno osiguranje u Mađarskoj koja je otvorena 1894.
Međutim, slična mnogim elegantnim historijskim zgradama Budimpešte, ova je palača teško oštećena za vrijeme Drugog svjetskog rata. Zahvaljujući investitoru, zgrada je vraćena u nekadašnji sjaj u raskošnom talijanskom renesansnom stilu i uspješno je otvorena 2006. godine.
Prema legendi, kada je bila noć otvorenja, grupa pisaca, među kojima je i poznati autor Molnár Ferenc, toliko su bili očarani mjestom da su bacili ključ od glavnih vrata u Dunav kako bi New York Café mogao ostati otvoren cijelu noć.
Gosti koji dolaze ovamo, dolaze iz istog razloga kao i mađarski pisci 1894. godine. New York Café je i dalje 'najljepše caffee mjesto na svijetu', a ove fotografije su vas vjerujemo uvjerile da je ovo lokacija koju trebate dodati na vašu 'must see' listu prilikom naredne posjete Budimpešti.
Ovdje se spajaju umjetnost, kultura i gourmet doživljaj. Osjetite kako vas okružuje kreativna energija koja je oblikovala mnoge umjetnike kroz historiju, a vi postajete dio te priče.
* * *
Naslovna fotografija: @jationmivioni
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!