Osjećate li se bespomoćno? Donosimo nekoliko korisnih savjeta. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Osjećate li se bespomoćno? Donosimo nekoliko korisnih savjeta.

Tekst:

Nevena Divčić

ZDRAVLJE I NJEGA
10.11.2023.

Osjećate li se kao da ste u kutiji iz koje često posmatrate uznemirujuće događaje i izazovne situacije, ali ne znate kako se i sami možete okrenuti u istoj, a onda ni kako pomoći drugima? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ovo je možda jedan od najprostijih načina da približimo kako se osjeća neko ko kaže da ga savladava osjećaj bespomoćnosti. Iako je osjećaj bespomoćnosti individualan, kompleksan i svi ga doživljavamo na drugačiji način, nije nimalo rijetka pojava i često ide ruku uz ruku s osjećanjima straha i s anksioznošću. Prirodna je emocionalna reakcija na izazovne  okolnosti, poput finansijskih ili porodičnih problema, ali i posljedica traumatskih događaja.

Ako se i sami suočavate s ovim osjećajem u posljednje vrijeme, korisni će vam biti savjeti stručnjaka iz ove i srodnih oblasti


Niste sami

Kao i kada je riječ o suočavanju sa strahovima i anksioznošću, trebate imati na umu da niste jedina osoba koja se osjeća tako. Pored toga što u svom okruženju imate ljude koji će rado biti uz vas, milioni drugih ljudi u svijetu se trenutno suočavaju s istim ili sličnim emotivnim izazovima.

"Nikada ne gubite nadu, jer se najdublja bespomoćnost može preokrenuti u najveći osjećaj nade." - Mahatma Gandhi
Mali ciljevi 
 

"Osmislite šta sve konkretno možete uraditi da bi ste rješili neki problem, prevazišli neku frustraciju ili opasnost. Neka to bude samo djelo vaše akcije. Tako ćete postepeno povrati osjećaj snage (koju već sada imate u sebi ali je ne prepoznajete) i vjere u sebe." - Dr Vladimir Mišić.

Napravite male korake koji će vam pomoći. Postavljanje malih, ostvarivih ciljeva svakodnevno vam može pomoći da se osjećate bolje. Edukujte se o temi koja vam je okupirala misli kako biste pronašli moguća rješenja, bili upoznati s korijenom onoga što vas tišti i bolje usmjerili vlastite emocije.


Podijelite osjećaje

Svoj osjećaj, usuđujemo se reći ponekad i frustraciju, koja je najbliža osjećaju bespomoćnosti, podijelite s drugima. Ovo će pomoći da rasporedite svoje misli tako da se negativne emocije ne gomilaju u vama.
Sigurno se nekad desilo da nakon razgovora o emocijama one postanu mnogo manje izazovne jer osjetite da niste sami, s druge strane vas dočekaju razumijevanje i podrška. Ne govorimo da će razgovor i ćaskanje magično učiniti da negativne emocije budu "rukom odnešene" ali će olakšati suočavanje s istim.
Sviđa nam se i način na koji je psihologinja Carol Dweck opisala ovaj osjećaj: "Suočavanje s bespomoćnošću nije znak slabosti, već znak hrabrosti. To zahtjeva introspekciju, samopouzdanje i spremnost da se traže resursi za promjenu."

Ovakve emocije su potvrda da u sebi imate veliku dozu empatije koju je potrebno usmjeriti na pravi način.

* * *
Naslovna fotografija: @matildadjerf

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno