TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 31.8.2024.

Marko Feher, poznat po svojoj hrabrosti da kroz dizajn ispriča priče koje odjekuju daleko izvan granica modne industrije, u tim trenucima postaje više od dizajnera – postaje pripovjedač u trenu kada se stvarnost i vizija susreću.


Ovaj put, s kolekcijom 'My Digital Legacy,' Marko donosi novinu u tkaninama i krojevima, ali i u idejama koje oblikuju digitalnu budućnost. Prije nego što svjetla obasjaju pistu Budapest Central European Fashion Week-a i prvi model zakorači u Markov svijet, imali smo priliku uhvatiti njegove misli, one koje dolaze tek nekoliko minuta prije nego što njegova vizija postane stvarnost.
 





,,Print je naizgled tradicionalan, ali je meni poprilično ličan'' rekao nam je Marko u razgovoru koji smo vodili kada je najavio ovu kolekciju. Objasnio je da je nastala od recikliranih komada koje su mu donirali njegovi prijatelji na socijalnim mrežama. Njegov cilj je da 'My Digital Legacy' pokrene i inspiriše ljude, ali i da se međusobno pomažemo. 





Da li je ispunio svoja očekivanja, saznajemo u razgovoru nakon revije.


No, uspjeli smo ga uhvatiti na nekoliko minuta prije početka, te je samo za nas podijelio svoje emocije i zapažanja neposredno pred izlazak modela na pistu.

,,Organizacija je zaista impresivna. Pista izgleda fenomenalno, odlično je osvijetljena, a protok modela je vrlo dobar. Publika može vidjeti kreacije iz svih uglova, što mi je izuzetno važno. Mislim da bi ovaj šablon mogao biti odličan za slična događanja kod nas. Puno pažnje je posvećeno osvjetljenju, a situacija u backstageu je izvanredna. Ljudi su veoma zainteresovani za kreacije, dodiruju materijale i pokazuju veliki interes za kolekciju.''





Saznali smo da su ulaznice za Markovu reviju, iako su jedne od najskupljih, rasprodane. Pitali smo ga kako se osjeća povodom toga.

"Jako je čudno predstavljati se prvi put publici koja ne poznaje ni mene ni moj rad. Za mene je ovo večeras veliki izazov. Nadam se da će ljudi pokazati interes i doći na reviju."

 




Za kraj, kroz pomalo nervozni smijeh, dodao je:
"Nadam se da će ova revija koja počinje za 5 minuta izgledati odlično!".

 

 

Mi Marku držimo palčeve i vjerujemo da će publika, koja možda po prvi put ima priliku vidjeti njegov rad, biti oduševljena. Njegova inovativna vizija i posvećenost svakom detalju obećavaju nezaboravan doživljaj.

Stay tuned, jer naravno da donosimo i ekskluzivni intervju s Markom nakon revije, gdje ćemo saznati sve detalje o kolekciji, reakcijama publike, i njegovim planovima za budućnost.

 

* * * 
Foto: Privatna arhiva, Marko Feher

FOTO: ime i prezime


Bonjour

Tiramisu spreman za 20 minuta? Ovaj recept je sve što vam treba.

TEKST: Ada Ćeremida | FOTO:

Tiramisu spreman za 20 minuta? Ovaj recept je sve što vam treba. Tiramisu spreman za 20 minuta? Ovaj recept je sve što vam treba.

Tiramisu, kralj italijanskih deserata, sinonim je za savršen spoj okusa, tekstura i jednostavnosti pripreme.

Riječ ''tiramisu'' znači "podigni me", a upravo to i čini jer pruža neodoljivu kombinaciju kafe, mascarponea i kakaa koja osvaja svijet već decenijama.


Foto: @ayseranahome



Postoji nešto posebno u desertu koji zahtijeva minimalan trud, a donosi maksimalno uživanje. Tiramisu je upravo takav savršeno kremast, bogat okusima i idealan za svaku priliku. Bilo da pripremate tiramisu za posebnu večeru ili samo želite zasladiti dan, ovaj klasik nikad ne razočara.


Foto: @ayseranahome



Tajna savršenog tiramisua krije se u pravim sastojcima kvalitetna crna kafa, svježi mascarpone i pažljivo odabrani piškoti. Kada se sve spoji u savršenim omjerima, rezultat je desert koji se doslovno topi u ustima.


Foto: @cellulite_factory



Ako ste ljubitelj slatkog, ovaj recept za tiramisu će postati vaš novi favorit. Priprema traje samo 20 minuta, a okus ostaje nezaboravan.


Foto: @ayseranahome


Recept: 

Sastojci:

  • 250 g piškota
  • 250 g mascarpone sira
  • 3 žumanca
  • 3 kašike šećera
  • 200 ml jake crne kafe (ohlađene)
  • 2 kašike likera Amaretto (po želji)
  • 200 ml slatke pavlake
  • Kakao za posipanje


Priprema:

Umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu svijetla i kremasta. Dodajte mascarpone i dobro izmiksajte. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku, pa je nježno sjedinite s mascarpone smjesom. U ohlađenu kafu dodajte Amaretto ako želite i onda piškote kratko umačite u kafu i slažite u posudu. Preko piškota rasporedite polovinu kreme, pa ponovite postupak s drugim slojem.

Ostavite vaš tiramisu u frižider na hlađenje na najmanje 4 sata, a idealno bi bilo preko noći. Prije serviranja pospite kakaom i uživajte.

***
Naslovna fotografija: @aniajarecka_

FOTO: ime i prezime


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!