Ljubav & Brak: Vodič za dejting nakon duge veze - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Ljubav & Brak: Vodič za dejting nakon duge veze

Tekst:

Nevena Divčić

LJUBAV & BRAK
20.1.2024.

"I believe in love again" - Peggy Gou i Lenny Kravitz kroz saradnju na zajedničkoj pjesmi kažu da ponovo vjeruju u ljubav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


A kako je s vama? Dejting nakon duge veze, nešto komplikovanijeg raskida ili čak razvoda sa sobom donose niz izazova.

Veza je završena, prošlo je dovoljno vremena i spremni ste pokušati opet. Upoznati nekoga novog, otići na cool, zabavni dejt. Navikavate se na slobodu, ali niste sigurni jeste li spremni pustiti novu osobu u svoj život? Da li ćete se moći opustiti na dejtu i koliko se svijet dejtanja promijenio od vašeg posljednjeg izlaska „na scenu“?

 Motivi

Prvi i najvažniji korak je iskrenost prema sebi. Želite li ići na dejtove i upoznati nekoga s ciljem da opet započnete ozbiljnu vezu ili se jednostavno želite prepustiti upoznavanju? Odlazak na dejtove u ovom slučaju ne bi trebao biti prvi izbor kao način da lakše prebolite prethodnog partnera i zaboravite na lijepe uspomene. Budite sigurni ulazite li u svijet dejtanja s pravim motivima kako i sami ne biste bili razlog nečijeg slomljenog srca. No, ako se to desi, imajte spremne naše odgovore koje možete poslati umjesto ghostinga.


Foto: @claireroseOtvorenost u komunikaciji

Zapamtite da nemate šta izgubiti. Za razliku od dugogodišnjih odnosa i veza u koje ulažemo jer želimo održati taj odnos, sada krećete od nule. Sve ide ispočetka, što znači da zapravo ne treba biti pretjerano važno kako će osoba preko puta odreagovati na vaša interesovanja, mišljenje o značajnim temama ili humor. Ovo je proces u kojem biramo osobe s kojim želimo provoditi vrijeme te upoznajemo sebe i ono što privlači našu pažnju.

Normalan dio procesa je da ćete ponekad, ovisno o tome koliko je vremena prošlo od vaše prethodne veze, praviti mala poređenja bivše ljubavi s novim odnosom ili potencijalnim partnerom. Ono što trebate imati na umu je da, u zdravim granicama, ovo nije problem te da je sasvim normalno i za većinu osoba realna reakcija podsvijesti i eventualnih strahova.

 

 

Upoznajte nove ljude, bilo da to radite putem dejting aplikacija ili preferirate upoznati nekoga uživo, fokusirajte se na upoznavanje ličnosti bez stvaranja pritiska samim sebi da taj razgovor mora imati neki konkretan cilj. Upoznajući druge osobe, upoznajete svoja nova interesovanja, karakterne crte i otkrivate šta vam se zapravo sviđa. Prepustite se i ne zabravite uživati u upoznavanju novih slojeva sebe i svojih interesovanja.

* * * 
Naslovna fotografija: @nebublikk

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno